Inför Dokus valundersökning om Partiet Nyans

Doku kommer i morgon att som första redaktion offentliggöra resultatet från den enda valundersökning som hittills genomförts om Partiet Nyans. ”När Nyans bildades 2019 dömde jag snabbt ut dem. Men nu är jag inte alls lika säker längre på att de kommer att misslyckas.”, säger statsvetaren och förläggaren vid Timbro förlag, Andreas Johansson Heinö, som tagit del av Dokus undersökning. Här publicerar vi först ett kort reportage om de dagar som vi tillbringade i Hjällbo, Hammarkullen, Gårdsten och några andra områden i Göteborgs största förortsområde, Angered.

Under fem majdagar i rad, helg och vardagar, befinner sig Doku i sex av Angereds områden för att genom direkta intervjuer undersöka hur många där som känner till Partiet Nyans och hur sympatierna för partiet ser ut hos människorna som känner till det. Vi bestämde tidigt att vi ville vara på plats, vi skulle själva intervjua de boende och inte som annars analysera ett material som andra samlat in.

Det finns flera fördelar med att genomföra en undersökning på det sättet. En är specifik just för förortsområden: man vet att svarsfrekvensen alltid är låg där oavsett vilken undersökning det gäller. För att komma till rätta med det brukar bostadsbolag och andra krydda förfrågningar om deltagande i attitydundersökningar och liknande med värdecheckar och andra förmåner. Det hade Doku inte råd med. En fördel är också att man genom personliga intervjuer får en helt annan kunskap både om de som deltar i undersökningen och om varför vissa inte deltar eller ens kan göra det. Vid personliga intervjuer kan man också med större säkerhet bedöma om frågeställningar och svar är rimliga och korrekta.

Överväganden av det slaget gjorde också professorn i Statsvetenskap vid Göteborgs universitet, Peter Esaiasson, när han genomförde sin stora förortsstudie för ett par år sedan. En del av sina erfarenheter publicerade han 2019 i den uppmärksammade boken Förorten – Ett samhällsvetenskapligt reportage.

Vi kör en försöksballong, åker ut en dag i förväg och talar med ett par näringsidkare. De tittar något oförstående på oss: ”Här är människor inte lika rädda för att tala politik offentligt, jag tror inte att någon skulle se det som besvärande att få den frågan här”.

Den stora och faktiskt enda svårigheten under arbetet med undersökningen visar sig i stället vara språkhinder.

Av de 100-tals människor som vi närmar oss är det betydligt fler än vad vi på förhand hade kunnat föreställa oss som vi inte kan kommunicera med alls.

Det är tydligt att många lider av oförmågan att kunna förstå och av att inte kunna göra sig förstådda. Några försöker lösa problemet genom att se sig om efter någon som kan hjälpa till att tolka. En man tar med mig in en butik och ber kvinnan bakom disken att översätta. En annan vädjar till frukthandlaren. En kvinna försöker ringa sin son samtidigt som hon ler varmt och signalerar att hon vill och försöker. Flera ber om ursäkt med sitt kroppsspråk.

Peter Esaiasson skriver i sin bok: ”Som nämnts landar det på att mellan 20 och 25% av de boende i Bergsjön och Hjällbo har svårt med svenskan”. Dokus undersökning belyser det ytterligare.

Under samtliga dagar som vi är i förortsområdena är det bara en person som reagerar negativt. En kvinna låter mig förstå att hon varken uppskattar frågorna eller Stiftelsen Doku. Hon dröjer sig kvar, hävdar att jag åsiktsregistrerar människor i förorten, och tar kort på mig.

En kort stund senare uppmärksammas jag på att Partiet Nyans partiledare Mikail Yüksel har tweetat: 

”Fick höra att Doku med @SofieLowenmark i spetsen, står i Angereds centrum och frågar folk ifall om de kan tänka sig att rösta på Nyans. Är det en sorts åsiktsregistrering som pågår i Angered just nu?”

Kontrasten mot alla andra som verkligen vill tala med oss kan inte bli större. För det som slår oss under de dagar som vi är där ute är faktiskt just öppenhet och en stor vilja att prata med oss. Ingen är negativ, ingen är upprörd. Ingen anser tydligen heller att det är det minsta känsligt att prata politik. Människorna stannar upp och delar med sig av sin tid och sina tankar. En del vill nästan inte sluta prata.

Vi får från flera personer veta att Olof Palmes ställning i frågor om mänskliga rättigheter fortfarande är stark. Mannen med rötter i Sydamerika känner inte till Partiet Nyans men vill gärna berätta om sin politiska bakgrund i vänstern. Nu har han tröttnat på det mesta och berättar opåkallat att han ska lägga sin röst på SD. Den unga kvinnan i Gårdsten känner inte bara till Nyans utan berättar med stolthet att hon ska rösta på partiet och vad det betyder för henne. En kvinna i niqab säger först att hon har bråttom men finner frågorna intressanta och stannar upp. Vänlig och med bubblande skratt förklarar hon att hon skäms lite för att hon inte haft tid eller intresse att sätta sig in i politiken. På väg bort lovar hon sig själv högt att ta tag i det.

På några av de platser där vi befinner oss är det tydligt att en del killar och unga män håller uppsikt över människorna som passerar. Vi får främst skämtsamt ställda frågor om vilka vi är av yngre män och killar och som sedan dröjer sig kvar och glatt står och skojar med oss en stund. Bara vid ett tillfälle kommer frågan mer hårt och rakt på sak när en ung man barskt frågar mig om vad det är jag gör. Efter att jag förklarat svarar han lika bestämt ”då vet jag, det är ok”. 

Det blir inte otrevligt för oss vid något tillfälle men det är en faktor vi behöver vara medvetna om och observanta på. 

Vi jämför hela tiden innevarande dags svar med gårdagens för att se om tider och platser gör någon skillnad. Vi vill veta om det spelar någon roll för resultaten om vi är där på morgonen, kvällen eller vid lunchtid och om vi är i Hammarkullen, på Angereds torg eller i något av de andra områdena. Allt eftersom växer mönstret fram.

Partiet Nyans ser sig primärt som förortens parti och för den som med något slags säkerhet vill ta reda på mer om vad det betyder finns det inget annat att göra än att bege sig dit.

Statsvetaren och förläggaren vid Timbro förlag, Andreas Johansson Heinö, säger till Doku:

”Valet i höst blir ett mobiliseringsval. Inte minst gäller detta Nyans. De har en egen politisk profil, som få andra konkurrerar direkt med. Utmaningen är att skapa kännedom om partiets existens och visa att de är ett realistiskt alternativ, som det är värt att gå och rösta på.”

Läs Dokus valundersökning här.

SOFIE LÖWENMARK

Doku är helt beroende av donationer för att kunna bedriva sin granskande verksamhet. Hjälp oss genom att stödja oss ekonomiskt: swish: 1232570844, bankgiro: 5310-8924.