Häxjakt mot skolpojkar i England efter tappad koran

Exemplaret av koranen efter incidenten på en skola i West Yorkshire. Foto: Facebook

En händelse med en oavsiktligt tappad koran i en skola i England har satt igång en serie åtgärder av politiker, polis och skolledning. Fyra pojkar som stängts av från undervisning har dödshotats och saken har nått ända upp till regeringsnivå. För andra gången på kort tid skakar anklagelser om blasfemi det engelska samhället och skolväsendet.

För ett par veckor sedan tappade några pojkar ett exemplar av koranen på ett skolgolv i West Yorkshire i norra England. Några sidor smutsades ned och på ena kanten av bokens omslag syntes en liten reva. 

Allt hade börjat med att en 14-årig autistisk pojke hade förlorat mot sina vänner i en TV-spelsmatch. Vid en tidigare förlust hade ”straffet” blivit att pojken skulle ta med en bibel till skolan. Nu uppmanades han att köpa och ta med sig ett exemplar av koranen. Han packade ned den i sin skolväska och det var troligen därifrån som den sedan hamnade på golvet. 

Incidenten kom snart att utvecklas till något allvarligt. Något som inkluderade polis, islamiska ledare och politiker. Fyra pojkar som stängdes av från skolan och utsattes för mordhot.

Skolledningen inledde en utredning. Förhör och genomgång av film från övervakningskameror. Utredningen visade att pojkarna faktiskt hade tappat boken och inte avsiktligt skadat den. Trots det beslutade skolan att stänga av pojkarna från undervisningen. Dessutom kallades polis in. 

Polisen, som kom till samma slutsats som skolledningen, att det inte varit fråga om någon avsiktlig handling, benämnde i officiella uttalanden ändå det inträffade som en ”ickebrottslig hatincident”.

Under tiden började rykten och upprörda känslor att florera. Det påstods att koranen eldats upp inne i skolbyggnaden.

Det ledde till ökade aggressioner. De höjdes ytterligare när en lokalpolitiker från Labour, Usman Ali, i ett uppviglande inlägg på sociala medier påstod att koranen vanhelgats efter en fruktansvärd provokation. Han uppmanade samtliga myndigheter att agera skyndsamt.

I ett försök att mana till lugn bjöd skolan in en imam, Hafiz Muhammad Mateen Anwar. 

Han inspekterade koranexemplaret och intygade efteråt att det rörde sig om lindriga skador. Samtidigt sa han att det stod klart att koranen med avsikt hade hanterats respektlöst. Han uppmanade upprörda individer att inte demonstrera utanför skolan. 

Några dagar senare hölls ett möte i moskén där imamen är verksam. 

På filmklippet från moskémötet är ett bord placerat framför moskéns besökare. Där sitter imamen, en polisinspektör och politiker. Där sitter också skolans rektor, som upprepade gånger uttrycker sin sorg över det inträffade och tillägger: ”Var säkra på att det här ses som en mycket allvarlig fråga. Om fler konsekvenser måste följa kommer det att bli fallet”.

Mötet i moskén

Vid tiden för moskémötet var det känt, inte minst för polisen, att de fyra pojkarna hade utsatts för dödshot. 

Polisinspektören kritiserade ändå pojkarna för deras bristande förståelse innan han tackade lokalsamhället för den tolerans och förståelse som visades. 

I den fullsatta moskén satt också den autistiske pojkens mamma. Hon hade dragit en slöja över sitt hår och var den enda kvinnan i lokalen. Om och om igen bad hon om ursäkt för sin son som hon förklarade ”är omogen för sin ålder”.

Imamen Hafiz Muhammad Mateen Anwar hade inlett mötet med att säga att den som tar till hot eller våld inte följer islams sanna lära. Men han la till: ”Vi kommer aldrig att tolerera respektlösheten mot den heliga koranen. Vi kommer att offra våra liv för den”. 

Polisen, skolledningen och politikerna hade satt sitt hopp till imamen som en from och pragmatisk medlare. Men i tidigare uttalanden och ställningstaganden hade han bland annat sagt att utbredningen av homosexualitet är barbarisk och att muslimer som firar jul bör straffas.

Skolledningen, den lokala polisen och en del politikers uttalanden och ageranden har mötts av kraftig kritik. Händelsen efter incidenten på Wakefield’s Kettlethorpe High School har nått ända upp till regeringsnivå. 

Inrikesminister Suella Braverman har förklarat att hon är djupt oroad av fallet och hur det hanterats och hon har betonat att utbildningssektorn och polisen alltid har en skyldighet att prioritera barns säkerhet framför vuxnas sårade känslor. Hon sa också att videon från mötet i moskén om den påstådda skadan såg ut som en shariarättegång.

Det är inte första gången som blasfemianklagelser på skolor orsakat mordhot och protester i England. 

I mars 2021 fick en lärare på Batley Grammar School och hans familj gå under jorden efter omfattande dödshot. Läraren hade visat en Mohamedkarikatyr under en lektion om pressfrihet och religiös extremism. Protester bröt ut och under lång tid demonstrerade och patrullerade islamister utanför skolan. Även i det fallet valde skolan att stänga av läraren. 

Två år senare hålls läraren och hans familj fortfarande gömda, och trots att han tilldelats en ny identitet och lever långt ifrån sitt tidigare hem är hotbilden mot honom ännu hög. 

Några föräldrar till elever på skolan där pojkarna tappade koranen har beskrivit förloppet som följde som en medeltida häxjakt.

SOFIE LÖWENMARK