Jordanien blockerar arabvärldens främsta satirsajt

Det nygifta kronprinsparet möts av ett stenregn i satir från Al-Hudood

Jordanska myndigheter har blockerat åtkomsten till den populära satiriska nyhetswebbplatsen Al-Hudood. Åtgärden beskrivs av internationella organisationer som ännu ett hårt slag mot den redan kraftigt begränsade yttrandefriheten i Mellanöstern och Nordafrika.

Al-Hudood som betyder ”gränserna” jämförs ofta med den amerikanska satiriska nyhetswebbplatsen The Onion.

Al-Hudood grundades i Jordaniens huvudstad Amman 2013 och kom snart att ägna sig åt att kommentera nyheter från hela den arabiska världen. Sajten arbetar med karikatyrtecknare från hela Mellanöstern och Nordafrika.

Al-Hudood behandlar frågor om religiös fanatism, mänskliga rättigheter, korruption, yttrandefrihet och jämställdhet och sätter fingret i ögat på regimernas politiska förtryck och hyckleri. Den skapar kontroverser eftersom den korsar de tre röda linjerna, politik, religion och sex från ett sekulärt perspektiv och ständigt retar Mellanösterns regimer.

Sajten presenterar sig själv som den näst bästa satiriska nyhetswebbplatsen i Mellanöstern, efter Russia Today.

Al-Hudood mötte snart efter sitt grundande byråkratisk motstånd i Jordanien och flyttade därför verksamheten till Storbritannien där den är baserad sedan dess.

Medgrundaren och redaktören, Isam Uraiqat, är den ende av redaktionens medarbetare som uppträder offentligt, övriga är anonyma på grund av säkerhetsskäl.

”Människor har blivit immuna mot de fasor som händer överallt, och vi försöker få dem att se saker från en ny vinkel”, sa Isam Uraiqat till The Guardian och förklarade att hans medarbetare var tvungna att arbeta hårt för att lyckas göra satir som skiljer sig markant från ländernas redan absurda nyheter.

Polisparad i Kairo

Han exemplifierade sin poäng med en sann nyhet, om en polisparad i Kairo där hundratals inoljade polismän poserade i bar överkropp på militärfordon, vilket nästan fick omvärlden att tro att det starkt homofientliga landet stolt hade hållit sin första gayparad.

Al-Hudood tog sig också an den känsliga och direkt farliga frågan om Muhammedkarikatyrerna och gjorde då narr av de arabiska ländernas hyckleri som helt ignorerar Kinas behandling av muslimer och den uighuriska minoriteten:

  • Kineserna är välkomna att döda tusen Muhammad i lägren och att sterilisera tusen kvinnor som potentiellt kan föda tusentals Muhammad, så länge de inte ritar Muhammad, sa en fiktiv organisation under namnet Organisation of Islamic Cooperation till tidningen.

Isam Uraiqat underströk för The Guardian att det ännu finns gränser, att tidningen gärna gör satir på religiös fanatism som gör livet svårt för andra, men att själva innehållet i islam är tabu.

Jordanska myndigheter har inte kommenterat beslutet att blockera webbplatsen men många tror att det är en reaktion mot de omfattande publiceringarna av det påkostade jordanska kronprinsbröllopet som ägde rum i juni.

I en av artiklarna föreslogs att myndigheterna skulle ålägga böter och påföljder för alla som inte uttryckte sin lycka för kungafamiljen och en bildtext löd:  “Den jordanska regeringen har lanserat en kampanj för det kungliga bröllopet: var lycklig, hund.”

Flera internationella organisationer har fördömt Jordaniens censuråtgärd och anser den vara en intolerant attack mot yttrandefriheten, och ett stort antal läsare har utan framgång krävt att myndigheterna ska öppna tillgången till webbplatsen.

Jordaniens ambivalenta syn på yttrandefrihet visade sig bland annat efter attacken mot Charlie Hebdo. Kung Abdullah och drottning Rania deltog i protestmarschen i Paris till stöd för yttrandefriheten, men fördömde kort tid därefter Charlie Hebdos nästa nummer, där profeten Mohammed uppträdde med en Je suis Charlie-skylt, som samvetslöst.

Al-Hudood har även tidigare censurerats av Gulfstater efter artiklar om mänskliga rättigheter,
korruption och frihet.

Trots hårt motstånd från repressiva regimer har satir varit en central del av den arabiska kulturen i årtionden. Samtidigt har det redan starkt begränsade utrymmet för svart humor i Mellanöstern stadigt krympt. Al-Hudood betraktas som det främsta forumet för kritik mot arabiska myndigheter.

SOFIE LÖWENMARK