Svenska muslimska organisationer är tysta om terrorn

Inlägg från ordföranden för FIFS efter attackerna mot Israel FOTO: Facebook

De stora muslimska riksförbunden och deras underliggande moskéer och organisationer har inte fördömt helgens terrorattacker mot den israeliska civilbefolkningen, visar Dokus undersökning. Ingen sådan organisation har heller hört av sig till de judiska församlingarna och organisationerna med kondoleanser, beklaganden och erbjudanden om stöd.

Under veckan har ledarna för samtliga riksdagspartier tagit avstånd från och fördömt terrorattackerna mot Israel. Det har i sin tur lett till ett stort antal hätska och till och med aggressiva kommentarer på sociala medier mot både fördömandena och partiledarna. De mest uppmärksammade riktades mot Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar och Socialdemokraternas Magdalena Andersson, efter att hon hade fördömt Hamas i ett inlägg på Instagram.

På arabiskspråkiga sociala medier är de individer som tar avstånd från och fördömer Hamas och attackerna mycket få. De som ändå gör det får snabbt mängder av aggressiva och hatiska svar. Flera av grupperna på Facebook med tiotusentals medlemmar accepterar inte ens inlägg som vänder sig mot Hamas och som vill problematisera helgens händelser. Hundratals inlägg som Sydsvenskan gått igenom hyllar attackerna och uttrycker stöd för Hamas.

Svenska muslimska organisationer fördömer inte terrorattackerna

Doku har gått igenom samtliga hemsidor och sociala medier för riksförbunden Islamiska förbundet, Sveriges muslimska förbund, Förenade Islamiska Föreningar i Sverige, Islamiska Informationsföreningen och Islamiska Fatwabyrån i Sverige och för det stora antal moskéer, organisationer och distrikt som verkar under respektive riksförbund. Ingen av dem har där tagit avstånd från eller fördömt vare sig helgens terrorattacker eller Hamas. Ingen har heller beklagat attackerna.

Doku har också bett de muslimska riksförbunden om kontaktuppgifter till företrädare för deras organisationer som i annat sammanhang kan ha fördömt Hamas attacker, men vi har inte fått något svar.

Mustafa Issa, ordförande för Förenade Islamiska Föreningar i Sverige (FIFS), har skrivit flera inlägg på sin privata Facebook där han har närmare 2.000 följare. Han undviker genomgående att ta ställning mot Hamas och skriver i stället: ”Vi står kompromisslöst med Al Aqsa! Vi står kompromisslöst mot dess fiender”.

En kvinna som anlitats av Malmö stad för arbete mot islamofobi, och som är verksam vid den Malmöbaserade Islamakademin, skriver att det är bortom all etik och moral att tala om Hamas och att det pågår en mobbningskampanj mot dem som stödjer det palestinska folket där metoden går ut på att lägga allt fokus på Hamas och inte på Israel som hon kallar ”terrorstaten”.

Inga beklaganden och stöd till judiska församlingar och föreningar från muslimskt håll

På de muslimska organisationernas hemsidor och sociala medier finns inte heller några beklaganden till judiska församlingar och organisationer efter helgens terrorattacker mot den israeliska civilbefolkningen.

Doku har därför kontaktat flera judiska församlingar och organisationer som bekräftar att ingen av dem har nåtts av deltagande, beklagande eller erbjudande om stöd från muslimskt håll.

SOFIE LÖWENMARK OCH LARS JONSON

Hur ska man finansiera en journalistisk nischsajt som granskar demokratiskadlig islamism?

Vi har som många andra försökt att lösa tre frågor: vi vill att nyheterna ska vara tillgängliga för alla, vi behöver intäkter för att överleva och vi vill inte ständigt be er om stöd och pengar.

Därför har vi landat i en möjligen udda konstruktion som vi i alla fall vill ge ett försök:

en frivillig prenumerationslösning.

Det kostar 185 kr per år att prenumerera på Dokus nyheter (dvs. drygt 14 kr per månad exkl. mervärdesskatt).

Den som vill stödja oss med mer eller mindre än så får själv knappa in Swishnummer 123 126 05 12 och belopp.