Grova brott följer i IS-återvändarnas spår

Återvändarna från IS- och andra jihadistgrupper i Syrien har fortsatt att begå grova brott på svensk mark. Det visar Dokus och Expressens granskning. Bild från propagandafilm från IS.

IS-terroristen Mubashir Qadar, 31, står åtalad för ett brutalt saxmord. En annan Syrienåtervändare ska ha försökt sparka det sargade och döende offret i huvudet. Återvändarna från IS- och andra jihadistgrupper i Syrien har fortsatt att begå grova brott på svensk mark: Grova våldsbrott, utpressning, bedrägerier och penningtvättsbrott. Det visar Dokus och Expressens granskning av återvändarna från Syrien. Men myndigheterna står handfallna.

Filmen talar sitt tydliga språk: Mubashir Qadar, 31, står lutad över den liggande mannen och hugger honom gång på gång med saxen mot ansiktet. Därefter tar en kamrat över och pucklar på det fortfarande liggande offret med delar av ett automatvapen. Minst sju av Mubashir Qadars hugg med saxen träffar offret, enligt polisens utredning.

När Qadar tidigare i år åtalades för det brutala mordet i Örebroförorten Vivalla var det lite mer än fem år efter att han återvände från krigets Syrien – med svåra krigsskador som han fått hjälp med av den svenska sjukvården.

Han nekar till mord men medger att han utdelat hugg med kniven.

Dokus och Expressens granskning av återvändarna som stridit för IS- och andra jihadistgrupper i Syrien visar att Mubashir Qadar är långt ifrån ensam om att begå brott efter hemkomsten.

Mubashir Qadar var inte ens ensam Syrienåtervändare på platsen för mordet i Vivalla. När polisen kommer fram till den döende, svårt sargade, mannen ser de hur en annan 31-åring tar sig fram och försöker komma åt och sparka offret – gång på gång. 

– Jag hinner se att han lyfter ena foten innan kollegan NN tacklar ner honom för att förhindra att (han) sparkar (offret) i huvudet. Efter tacklingen försöker (31-åringen) fortfarande sparka på (offret) fast han ligger på marken, säger en polisman i förhör efteråt.


”Den här kategorin av personer har en lägre våldströskel än normalt. Samtidigt är många av dem fortfarande inne i den småkriminalitet som de höll på med redan innan de reste till Syrien.”

Nu har även 31-åringen, som åkte ner till Syrien samma år som Mubashir Qadar, åtalats för försök till grov misshandel av mannen som senare avled. Mot sitt nekande.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp vid Försvarshögskolan säger att det är anmärkningsvärt många av individerna som återvänt från Syrien som har begått allvarliga brott.

– Den här kategorin av personer har en lägre våldströskel än normalt. Samtidigt är många av dem fortfarande inne i den småkriminalitet som de höll på med redan innan de reste till Syrien, säger han.

Utöver de som återkommit och fortsatt sin kriminalitet på svensk mark nämner han också Osama Krayem och Mohamed Belkaid, som misstänks för delaktighet i de blodiga terrorattackerna i Paris och Bryssel.

I Grekland avtjänar även Syrienåtervändaren Mirsad Bektasevic ett mångårigt fängelsestraff för terroristbrott efter att ha gripits på väg till Syrien en andra gång. Den gången med vapen och kontanter i resväskan. 

Bland de brott som begåtts av återvändare på plats i Sverige finns grov utpressning, grov misshandel och misshandel, ofredande, övergrepp i rättssak, penningtvättsbrott och ett stort antal grova bedrägerier.  

Både Mubashir Qadar och den medåtalade 31-årige Syrienresenären har redan dömts för brott efter återkomsten till Sverige. Strax före jul dömdes 31-åringen, mot sitt nekande, för en annan brutal knivattack i Örebro som gav honom 3 år och 3 månaders fängelse. Innan dess har han ett tjugotal punkter belastningsregistret. 

”Han åkte dit för att hjälpa folk bara, de som skulle fly och inte hade mat och vatten.”


Enligt 31-åringens mamma var sonen i Syrien en kortare period, 1–2 månader, och hon är kritisk mot att Säkerhetspolisen genom åren visat intresse för sonen.

– Han åkte dit för att hjälpa folk bara, de som skulle fly och inte hade mat och vatten. Det var inte för någon annan anledning. Det var nog samma sak också för andra som åkte ner, för att hjälpa till, säger mamman som uppger att sonen påverkats mycket av vad han fick se i Syrien.

Terrorexperten Magnus Ranstorp menar att myndigheterna måste vara mer offensiva och sätta tryck på de personer som återvänder efter att ha varit hos IS eller andra jihadistgrupper i Syrien.

– Omedelbart efter att de kommit hem så bör det inledas en förundersökning. Det är viktigt att myndigheterna har koll på den här kategorin så att inte deras brottsliga verksamhet eskalerar. Det är också viktigt att ta ett helhetsgrepp. Många av dem som kommer hem har ett batteri av sociala problem.

Magnus Ranstorp efterlyser ett avhopparprogram för de här personerna.

– Det är bara att bygga på det program som tas fram för kriminella gäng. Det är samma typ av insatser, säger han.

I Dokus och Expressen granskning finns till exempel återvändare från Syrien med kontakter in i kriminella gängmiljöer. Och det finns exempel på att utredningar om brott knutna till kriminella gäng och nätverk leder in i miljöer med återvändare från Syrien. 

Ett sådant exempel är Volvoarbetaren Al Amin Sultan från Göteborg som anslöt sig till en av de jihadistgrupper i Syrien som senare kom att uppgå i terrorsekten IS. Själv har Al Amin Sultan hela tiden uppgett att han arbetat med ambulansverksamhet, utan att strida.

Men vad han faktiskt gjort i Syrien började klarna då polisen 2015 gjorde en razzia mot hans lägenhet på Hisingen i Göteborg. Med sig från lägenheten plockade polisen inte bara med sig bevisning som senare skulle få Al Amin Sultan dömd för grov utpressning i ett stort narkotikamål med förgreningar in i gängmiljön, utan också ett USB-minne med bilder och filmer från Syrien.

En av filmerna visade hur två män fick halsarna avskurna i ett industriområde utanför Aleppo tidigt under sommaren 2015. Al Amin Sultan skulle senare pekas ut som en av flera göteborgare på plats och han avtjänar nu ett livstidsstraff på Kumla. 

Tidigare var han känd av polisen för sina kopplingar till ett kriminellt förortsnätverk i Göteborg.

I brev från fängelset är Al Amin Sultan väldigt noga med att han inte anslöt sig till IS som organisation. Han beskriver det som del av medias smutskastning.

”Om den falangen som det påstås jag umgicks med anslöt sig till IS efter att jag kommit tillbaks till Sverige har jag ingen vetskap om och det har ingenting att göra med mig. Utan fokus av mitt jobb där var att bistå med humanitär hjälp”, skriver Al Amin Sultan.

Flera av återvändarna från jihadistgrupper i Syrien som Doku och Expressen kartlagt har även återkommande fällts för mindre allvarliga brott, som olovliga körningar och snatterier. En del verkar i dag leva ett mer kringflackande liv utan adress. 

I ett förhör berättar 30-åringen att han ”alltid bär kniv”.

En man som åkte ner till Syrien innan IS etablerade sig som en kraft i kriget har flera gånger ertappats av polisen, sovandes i olika bilar i Göteborg. I maj förra året hittades han i en stöldanmäld hyrbil i en av Göteborgs förorter med narkotika i en handväska och en kaststjärna som beskrivs av polisen som ett gatustridsvapen. 

– Jag var inte i någon grupp, men med dem, om du förstår vad jag menar, säger han i dag och bekräftar att han genomgått viss militärutbildning. 

På frågan om han deltagit i strider, svarar han undvikande: 

– Jag var del av striden så fort jag satte min fot i landet.

• En 30-årig IS-terrorist som återvände 2015 har ertappats flera gånger med både kniv och gatustridsvapen. I ett förhör berättar 30-åringen att han ”alltid bär kniv” och att han hade ett knogjärn med sig som försvar då han kör taxi.

• En 27-åring som var med tidigt under kriget har senare dömts för bland annat stöld och ingår i en stor hälerihärva där också en framstående IS-propagandist och återvändare ingår.

• En 32-årig tjetjen som levt i Sverige under många år. Återkom 2014 från Syrien. Han åtalades nyligen för en serie organiserade stöldkupper mot varuhus i norra Sverige. Han pekas ut som ingående i ett tjetjenskt islamistiskt nätverk. 

• En 24-årig stockholmare med flera kopplingar till jihadistmiljön åkte ner till Syrien 2013 för att återvända senare samma år. Året därpå fälldes han för att ha snattat en parfym på Åhlens i Stockholm och för att ha kört bil utan körkort.

Men det är inget 24-åringen vill prata om i dag.

– Du har nog ringt fel person. Ha en fortsatt trevlig dag, säger han och avslutar samtalet då vi presenterar oss och börjar ställa frågor om hans tid i Syrien. 

De som en gång under det islamiska kalifatets höjdpunkt gav sitt stöd till terrorsekten IS håller i dag en betydligt lägre profil. En 27-åring, som även efter återkomsten till Sverige uttryckt sympatier för IS och tagits av polisen flera gånger med kniv på allmän plats når vi på telefon. Men när vi presenterar oss avslutar han direkt samtalet, utan ett ord. Och besvarar sedan inga samtal.

DANIEL OLSSON, reporter Expressen
MAGNUS SANDELIN, reporter Doku


Här är återvändarna som begått brott

Al Amin Sultan, 33 år, Göteborg
Reste till Syrien i november 2012, och återkom till Sverige 2013. Hörde i Syrien till en jihadistgrupp som senare skulle bli en del av IS. Väl i Sverige gjorde han sig skyldig till grov utpressning men kom senare också att dömas för terroristbrott genom mord som skett i Syrien. 

Mubashir Qadar, 31 år, Örebro
Reste till Syrien september 2013, blev skadad och återvände till Sverige året därpå. Har tre bröder som också reste till Syrien för att ansluta till en jihadistgrupp. Dömdes 2015 för att ha misshandlat en anhörig. Är nu åtalad för ett brutalt mord förra året i Örebrostadsdelen Vivalla. Han medger att han huggit en sax flera gånger i huvudet på den mördade mannen men säger att han inte ville döda utan oskadliggöra honom inför att polisen skulle komma. 

31-åring, Örebro
Åkte ner till Syrien från Örebroförorten Vivalla 2013 tillsammans med flera andra ungdomar som anslöt sig till jihadistrgrupper. Återkom samma år och har därefter begått flera brott, däribland narkotikabrott. I december dömdes han för en mycket grov knivmisshandel och han står åtalad för försök till grov misshandel i samband med mordet i Vivalla där en annan Syrienresenär står åtalad för själva mordet. Hans mamma uppger att sonen enbart var i Syrien av humanitära skäl.  

Mirsad Bektasevic, 31, Kungälv
Har poserat med vapen då han stred för en jihadistgrupp i Syrien. Återvände till Sverige där han bodde hemma hos IS-terroristen Michael Skråmo. I januari 2016 greps i den grekiska hamnstaden Alexandroupolis med vapen och kontanter i en väska. Dömdes för terroristbrott då grekisk polis anser att han var på väg till Syrien. Själv sa Mirsad Bektasevic, som fällts för flera småbrott i Sverige, att han var på semester. 

24-åring, Stockholm
Var i Syrien under en period 2013. Är son till en nyckelspelare inom den svenska jihadistiska miljön, vars namn förekommit i flera terrorutredningar. Är dömd för olovlig körning och snatteri.
– Ha en fortsatt trevlig dag, hälsar han.

31-årig kvinna, Göteborg
Reste till Syrien 2012, och återkom till Sverige för ett par år sedan. Bodde bland annat i Raqqa efter att IS utropat sitt ”kalifat”. Dömdes vid hemkomsten för olovlig körning.

27-årig man, Stockholm
Reste ner till Syrien i juli 2014, efter att IS utropat sitt kalifat. Återvände till Sverige någon gång senare samma år. Efter hemkomsten har han regelbundet dömts till böter för att bära kniv på allmän plats. Men även för snatteri.

28-årig man, Halmstad
Reste till Syrien i april 2013 och återkom till Sverige senare samma år. Har kopplingar till radikaliserade personer i Västsverige. Är bland annat dömd för grov misshandel, ringa narkotikabrott och ofredande. Själv uppger han sig ha arbetat i ett flyktingläger.

30-årig man, Stockholm
Har varit i Syrien under ett par olika perioder. Reste första gången hösten 2013. Hörde till den öppet jihadistiska gruppen al-Taqwa ungdomsförening utanför Stockholm, från vilken flera personer reste för att ansluta till jihadistgrupper i Syrien. Har bland annat hyllat Usama bin Ladin på Facebook. Dömd till två års fängelse för grovt bedrägeri och bokföringsbrott i en härva som omfattade flera personer i den svenska jihadistiska miljön.

32-åring, Sandviken
Rysk medborgare från Tjetjenien som levt i Sverige i många år. Reste i maj 2013 ner till Syrien för att återvända till Sverige året därpå. Pekas ut som ingående i ett tjetjenskt islamistiskt nätverk i Sverige. Har helt nyligen åtalats för en serie stölder i butiker och varuhus i norra Sverige. 

30-årig man, Stockholm
Reste till Syrien i februari 2015 och återkom senare samma år. Har på Facebook gett stöd till Islamiska staten. Den nittonde januari förra året påträffades han med att bära kniv på allmän plats i Järfälla och uppgav i polisförhör ”att han alltid bär kniv”.

34-årig man, Örebro
Reste till Syrien hösten 2014 och återkom till Sverige året därpå. Har en syster som sannolikt har anslutit till IS. Han är åtalad i en stor härva rörande grovt bedrägeri. ”(Jag) lever det vanliga livet som småbarnsförälder med allt som hör därtill. Därav vill jag hållas utanför detta och är ej intresserad utav att figurera eller nämnas”, skriver han i en mejl. 

23-årig man, Stockholm
Reste till Syrien i november 2012 och återkom 2016. IS läckta rekryteringslistor anger att han ansölt sig till terrorsekten i juli 2014. Är son till en mycket framträdande al-Qaida-medlem som dödades 2008. Dömd efter hemkomsten för stöld, bedrägeri, grovt häleri, brukande av falsk urkund, olovlig körning och brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål. 

27-årig man, Stockholm
Reste till Syrien i november 2012 för att återvända året därpå. Tillbaka i Sverige har han dömts i en stor härva med stölder och grova hälerier där flera personer med anknyting till den islamistiska extremistmiljön ingick. 

27-årig man, Göteborg
Reste till Syrien i början av 2013, och återkom till Sverige 2014. Umgås i kretsar av kända våldsbejakande islamister, till exempel den terrordömde Mirsad Bektasevic. Är dömd för stöld, narkotikabrott och olovlig körning.

Doku är helt beroende av donationer för att kunna bedriva sin granskande verksamhet. Hjälp oss genom att stödja oss ekonomiskt: swish: 1232570844, bankgiro: 5310-8924.