Imamerna kan fortsätta att indoktrinera unga

Det är frapperande hur Martin Aagård som journalist tycks blanda ihop just journalistikens roll med statens, skriver Magnus Sandelin.

När det handlar om att inspirera och indoktrinera unga människor kan de frisläppta imamernas verksamhet i princip fortgå som förut. Frågan om personer som anses utgöra ett säkerhetshot mot Sverige men som inte kan utvisas är långt ifrån ny. Här finns de som redan för femton år sedan fick utvisningsbeslut av det skälet men som fortfarande är kvar i landet, skriver Magnus Sandelin i en kommentar.

Från 2013 och några år framåt skannade jag regelbundet ett stort antal konton och grupper på sociala medier som tillhörde personer inom den svenska radikalislamistiska miljön. Jag brukade spara ner intressanta diskussionstrådar för att ha innehållet sökbart för framtiden. Det var exempelvis i en sådan diskussionstråd, i en sluten grupp, som en för mig välkänd terrorsympatisör i slutet av 2013 lyfte fram Gävle moskés imam Abu Raad som den svenska våldsbejakande miljöns ”sheikh”.

Ett halvår senare, mitt under Islamiska statens pågående offensiv in i Irak, publicerade Abu Raad själv ett inlägg på sin egen facebooksida. Inlägget var på arabiska, och jag sparade ner det, precis som jag sparade ner flera andra inlägg som han och andra gjorde. De inlägg på arabiska som verkade mest intressanta skickades till en professionell översättare. Vad Abu Raad hade skrivit klockan 22.40 den 13 juni 2014, mitt under brinnande offensiv och efter att IS skördat flera avgörande militära framgångar veckorna innan ”kalifatet” utropades, var en euforisk hyllning till de krigande ”sunnisyskonen i Irak”.

Tillsammans med Gefle Dagblad avslöjade jag uppgifterna om Abu Raad ett drygt år senare, hösten 2015.

För oss som har följt dessa personers verksamhet och uttalanden de senaste åren så framstår besluten om utvisning enligt LSU som logiska.

Exakt vad Säkerhetspolisen har i sin dossier om honom, Abdel Nasser Elnadi, Viktor Gaziev eller någon av de andra tre islamister som nu regeringen har bestämt ska utvisas för att de anses utgöra hot mot landets säkerhet, vet inte jag. Men Abu Raads son, som också hör till dem som fått utvisningsbeslut på sig, har tidigare själv under ett inspelat möte med organisationen Charta 2008 berättat om hur Säpo haft honom och hans far på sin radar under lång tid. Och för oss som har följt dessa personers verksamhet och uttalanden de senaste åren så framstår besluten om utvisning enligt LSU som logiska. Kring dessa personer har de våldsbejakande radikala miljöerna vuxit kraftigt under senare år. Deras roll som propagandister och influencers för en yngre generation islamistiska extremister ska inte underskattas.

Nu är dock samtliga av de sex islamister som fått utvisningsbeslut släppta ur förvar. Det råder enligt Migrationsöverdomstolen så kallade verkställighetshinder mot att i praktiken utvisa dem, eftersom de skulle riskera förföljelse och kanske tortyr. Istället underställs de anmälningsplikt hos polisen några gånger i veckan.

Regeringen uppger att den nu arbetar för att dessa hinder ska undanröjas, men frågan är långt ifrån ny. I Sverige finns personer som redan för tio-femton år sedan fick utvisningsbeslut för att de av samma skäl ansågs utgöra hot mot Sveriges säkerhet. Jag har intervjuat ett par av dem i olika sammanhang. En av dem, den för terrorfinansiering dömde Ali Berzengi, har mellan sina anmälningspliktande besök hos polisen hunnit med att leda religiösa kurser för ungdomar. När jag träffade honom i Rinkeby för flera år sedan kom han precis från ett sådant kurstillfälle.

En av dem, den för terrorfinansiering dömde Ali Berzengi, har mellan sina anmälningspliktande besök hos polisen hunnit med att leda religiösa kurser för ungdomar.

När det handlar om att inspirera och indoktrinera unga människor kan alltså dessa personers verksamhet i princip fortgå som förut. Det blir en absurd situation, där Sverige binder ris åt egen rygg. Men som terrorforskaren Hans Brun säger i tidningen Expressen så har intresset från svenska politiker under lång tid varit lågt för att hitta en rimlig lösning på problemet.

Det är hög tid att det blir ändring på det nu.

MAGNUS SANDELIN

Doku är helt beroende av donationer för att kunna bedriva sin granskande verksamhet. Hjälp oss genom att stödja oss ekonomiskt: swish: 1232570844, bankgiro: 5310-8924.