Kände jihadrekryteraren dog av coronaviruset

I en förort utanför Stockholm fann Doku den försvunne Abu Omar hösten 2018. Nu har han avlidit av covid-19. Foto: Körkortsregistret och Doku

Han var under många år en av de mest centrala personerna i den svenska jihadistmiljön, och välkänd av underrättelsetjänster i flera länder. I helgen avled ”Abu Omar” på Huddinge sjukhus efter sviterna av coronaviruset.

Under ett par decennier var Abu Omar, som egentligen hette något annat, en centralfigur i den svenska jihadistmiljön, med kontakter rakt in i internationella terrororganisationer. Men trots en mängd starka indikationer på inblandning i olika händelser fälldes han aldrig för något terrorrelaterat brott. Bland annat fanns han med i polisutredningen om terrorplanerna mot Jyllandsposten 2010, då fyra personer från Sverige dömdes till tolv års fängelse vardera.

I helgen fördes han till Huddinge sjukhus efter att hans tillstånd försämrats, uppger flera källor till Doku. Han hade då varit sjuk i covid-19 en tid. Han avled sedan på sjukhuset.

Aktiv i ökänd moské

”Abu Omar” var hans kunya, ett namn skapat efter namnet på en av hans söner. Han var född 1961 i Casablanca i Marocko. År 1985 invandrade han till Sverige och 1993 blev han svensk medborgare. Han var gift med en jämnårig svenska och hade flera barn. I över tjugo år var han folkbokförd på en lägenhetsadress i Vasastan i centrala Stockholm. Under ett drygt år lät han en annan svensk-marockan vara skriven på hans lägenhet: den numera avlidne al-Qaidaledaren Mohammed Moummou.

Under 90-talet var de båda aktiva i den ökända Brandbergenmoskén i Haninge kommun, och ägnade sig åt att rekrytera ungdomar till al-Qaidas träningsläger i Afghanistan och även samla in pengar för kampen.

Uppmärksammad i Uppdrag granskning

2016 uppmärksammades Abu Omar i SVT:s Uppdrag granskning, bland annat för sina kontakter med IS-terroristen Mohamed Belkaid. Skatteverket uppgav då för SVT att han var försvunnen.

Även om Abu Omar aldrig har dömts för något terrorrelaterat brott så har världens säkerhetstjänster under många år haft ögonen på honom. För SVT beskrev en underrättelsekälla honom som en ”mäklare”, som inte stod allra längst fram i linjen utan istället var en person som smörjde terrormaskineriet med pengar, kontakter och uppmuntran.

Välkänd av underrättelsetjänster

Och i Försvarshögskolans rapport ”Mellan salafism och salafistisk jihadism” berättade en tidigare medarbetare inom den svenska militära underrättelsetjänsten att Abu Omar var en av flera nyckelpersoner som radikaliserade, rekryterade och finansierade extremistisk verksamhet, och att han var välkänd inom såväl internationella extremistmiljöer som västerländska underrättelsetjänster för sitt mångåriga engagemang och internationella kontaktnät.

I november 2018 kunde Doku berätta att han befann sig i en Stockholmsförort, och även publicera en nytagen bild på honom. Läs Dokus tidigare reportage om Abu Omar här.

MAGNUS SANDELIN

Doku är helt beroende av donationer för att kunna bedriva sin granskande verksamhet. Hjälp oss genom att stödja oss ekonomiskt: swish: 1232570844, bankgiro: 5310-8924.