Skadeståndskrav efter terrorattacken i Wien

Anhöriga till personer som mördades vid det islamistiska terrorattentatet i Wien i höstas kräver nu skadestånd av österrikiska staten för att den inte hade gjort tillräckligt för att förhindra attacken.

Det var i början av november 2020 som terroristen Kujtim Fejzulai attackerade människor i centrala Wien. Han hade nyligen avtjänat ett fängelsestraff för att ha försökt ansluta till Islamiska staten i Syrien. Fejzulai hann döda fyra personer innan han sköts ihjäl av polis, nio minuter efter att attacken hade inletts. Islamiska staten tog senare på sig ansvaret för attentatet.

Ett av offren var en 24-årig tysk man som studerade vid universitetet i Wien. Hans familj har nu bestämt sig för att kräva skadestånd av Österrike för att myndigheterna försummat att uppfylla sina skyldigheter att skydda allmänheten. Liknande krav har anhöriga till ytterligare ett offer och personer som skadades vid attentatet framställt.  Det rapporterar flera österrikiska medier i veckan.

Österrikes regering publicerade förra veckan en rapport som avslöjade att säkerhetstjänsten förbisett uppgifter om Kujtim Fejzulais farlighet. Bland annat hade myndigheterna under sommaren fått information om att mannen hade försökt köpa ammunition i Slovakien till en AK47, men förvägrats att göra det. Slovakisk polis hade omedelbart informerat sina österrikiska kolleger om händelsen, men informationen följdes därefter inte upp. Den sortens påstådda försummelser ligger nu till grund för de skadeståndskrav som anhöriga till offer för attacken och skadade framställer mot Österrike.

Familjen till den 24-årige studenten kräver drygt 100.000 euro för lidande och kostnader. Anhöriga till en mördad 21-årig man begär drygt 60.000 euro för liknande skadeposter och ett tredje krav är framställt på uppdrag av flera av de skadade.

SOFIE LÖWENMARK

Doku är helt beroende av donationer för att kunna bedriva sin granskande verksamhet. Hjälp oss genom att stödja oss ekonomiskt: swish: 1232570844, bankgiro: 5310-8924.