Salman Rushdie attackerad under föreläsning

Författaren Salman Rushdie. Foto: Randal Slavin

Den hotade författaren Salman Rushdie attackerades under fredagen av en knivbeväpnad man i samband med att han skulle hålla en föreläsning i Chautauqua, New York. Rushdie knivhöggs enligt uppgift ett stort antal gånger men var under fredagskvällen fortfarande i livet. 

I oktober 1988 publicerade Salman Rushdie romanen Satansverserna. Titeln hämtade han från några verser i koranen som kallas just så och som beskriver när Muhammed uppmanades att dyrka några kvinnliga gudinnor. Muhammed skulle senare ha insett att uppmaningen var ett verk av satan. 

Ett knappt halvår senare utfärdade Irans andlige ledare ayatolla Khomeini  en dödsdom mot Salman Rushdie för blasfemi genom en fatwa. 

Salman Rushdie har därefter på samma sätt som Lars Vilks gjorde tvingats att leva ett liv med ett ständigt dödshot hängande över sig. 

Sommaren 1991 blev den japanska litteraturprofessorn Hitoshi Igarashi, som hade översatt Satansverserna, knivhuggen till döds inne på universitetsområdet i Tsukuba. Samma månad blev en annan översättare av Rushdies roman, italienaren Ettore Capriolo, knivhuggen i sin lägenhet i Milano. Hösten 1993 blev William Nygaard, Satansversernas norske förläggare, skjuten tre gånger i närheten av sitt hem i Oslo.

Så sent som 2012 höjde en iransk religiös organisation belöningen för den som lyckades döda Salman Rushdie till 3,3 miljoner dollar. 

Ett antal iranska medier bidrog dessutom med med ytterligare pengar för att visa att fatwan fortfarande gällde. 

Under fredagen skulle Salman Rushdie hålla ett föredrag i staden Chautauqua i New York. I samband med att han presenterades sprang en man fram och attackerade Salman Rushdie med en kniv. Rushdie höggs bland annat i nacken innan han föll till golvet. Det var på fredagskvällen fortfarande oklart hur många knivhugg som träffade Rushdie och hur illa skadad han är. 

Enligt en talesperson för den lokala polisen fördes Salman Rushdie omedelbart till sjukhus i helikopter. Även den man som introducerade Salman Rushdie för publiken skadades i attacken. Amerikansk polis meddelar att en man greps för dådet. 

SOFIE LÖWENMARK

Doku är helt beroende av donationer för att kunna bedriva sin granskande verksamhet. Hjälp oss genom att stödja oss ekonomiskt: swish: 1232570844, bankgiro: 5310-8924.