Imamen från Rinkeby jagas för al-Shabaabs terror

Fuad Shangole. Bilden, publicerad av al-Shabaab, uppges vara tagen i sommar.

Över tjugo döda och 117 skadade har den somaliska terrorgruppen al-Shabaabs attack mot ett hotell i Mogadishu i fredags krävt. En av de högsta ledarna för terrorgruppen är Fuad Mohamed Khalaf, tidigare imam i Rinkeby, som har ett pris på sitt huvud.

Det var i fredags kväll som terrorgruppen al-Shabaab, en del av al-Qaidanätverket, med hjälp av självmordsbombare tog sig in och barrikaderade sig på hotell Hayat i Somalias huvudstad Mogadishu. Eldstrider utbröt mellan terroristerna och säkerhetsstyrkor, och det dröjde till lördagen innan terroristerna var besegrade. Då hade 21 människor dödats och 117 skadats, enligt vad lokala myndigheter uppger för BBC.

Det aktuella hotellet uppges vara ett populärt tillhåll för medlemmar i Somalias regering, som al-Shabaab försöker driva bort för att kunna upprätta ett eget shariastyrt samhälle. Terrorgruppen har genom åren legat bakom ett stort antal attacker mot bland annat hotell och restauranger i såväl Somalia som dess grannländer, med tusentals civila dödsoffer som följd.

För dessa attacker jagas al-Shabaabs ledarskick av bland annat USA. I november förra året gick amerikanska myndigheter ut med en förnyad efterlysning av de fyra mest eftersökta ledarna för terrororganisationen. En av dem är Fuad Mohamed Khalaf, även kallad Fuad Shangole, och som bott ett decennium i Sverige. Den som kan ge värdefull information om honom kan enligt efterlysningen få upp till fem miljoner amerikanska dollar i belöning. Han uppges vara en ”financial facilitator” för terrororganisationen.

USA:s efterlysning av bland andra Fuad Shangole.

Fuad Mohamed Khalaf kom till Sverige 1994 och predikade under flera år om våldsam jihad i en moské i Rinkeby. Efter att ha blivit hårt övervakad av Säkerhetspolisen lämnade han Sverige 2004 och flyttade till Somalia, där han så småningom uppnådde en hög position inom al-Shabaab. Sedan 2010 är han uppsatt på den amerikanska regeringens lista över särskilt eftersökta terrorister.

Tidigare i somras uppgav etiopiska myndigheter att man lyckats döda Fuad Mohamed Khalaf under strider vid den somalisk-etiopiska gränsen, men uppgiften förnekades senare i ett uttalande av Fuad Mohamed Khalaf i en av al-Shabaab kontrollerad radiokanal.

MAGNUS SANDELIN

Doku är helt beroende av donationer för att kunna bedriva sin granskande verksamhet. Hjälp oss genom att stödja oss ekonomiskt: swish: 1232570844, bankgiro: 5310-8924.