Fängelse för hustrun till terrorledaren från Göteborg

Sheikh Abdulkadir Mumin, tidigare imam vid Bellevuemoskén i Göteborg, framträdde 2016 i en video från Islamiska statens propagandaorganisation al-Furat. Bild från videon.

Hustrun till svenskkopplade terrorledaren Abdulkadir Mumin i Somalia har dömts till åtta års fängelse för att ha organiserat finansiella transaktioner för den lokala gruppen av IS.

I slutet av januari dömde en militärdomstol i Somalia hustrun till Abdulkadir Mumin, ledare för IS grupp i landet, till åtta års fängelse för att ha vidarebefordrat information och organiserat finansiella transaktioner för gruppen.

Abdulkadir Mumin var bosatt i Göteborgsstadsdelen Hjällbo på 90-talet och en bit in på 2000-talet, och var då verksam vid Bellevuemoskén. Senare flyttade han från Sverige och kom via Storbritannien till Somalia där han fick en hög position inom terrorgruppen al-Shabaab.

2015 svor han trohet till terrorgruppen Islamiska staten, och leder idag en lokal fraktion av gruppen i Somalia.

Fartun Abdirashid, hustru till Abdulkadir Mumin, har suttit häktad sedan hon greps i mars förra året i Somalias huvudstad Mogadishu, skriver nyhetsbyrån AP. Hon anklagas för att regelbundet ha överfört 100 till 200 dollar till gruppens medlemmar.

Hon arbetade tillsammans med Bilal Al-Sudaani, en högt uppsatt tjänsteman i Islamiska staten som i januari i år dödades i en amerikansk räd i Somalia.

MAGNUS SANDELIN