Fogden la beslag på Khalifas insamlade pengar

Föreläsaren Anas Khalifa finns på de flesta sociala medier och har tusentals följare.

Den islamistiska predikanten Anas Khalifa har fått sina ekonomiska tillgångar beslagtagna av Kronofogden. 157 683 kronor som bland annat donerats till Khalifas välgörenhet går i stället till att betala predikantens privata skulder.

Predikanten Anas Khalifa, som Doku nyligen publicerade ett porträtt om, har löpande diverse pengainsamlingar via sina sociala medier. Ofta gäller dessa en ”bror” eller ”syster” i islam som råkat i ekonomiska svårigheter.

Anas Khalifa uppgav på Facebook dagen före utmätningen av hans pengar att han samlat in 80000 kronor som skulle gå till krigsoffer i Jemen.

Under senare tid har Khalifa haft en större insamlingskampanj till drabbade barn i krigets Jemen. Den senaste uppdateringen på Facebook angående den insamlingen är postad den 30 oktober. Där uppger han att det insamlade beloppet är 80 000 kronor och att insamlingen ska avslutas den 31 oktober.

Men samma dag, den 31 oktober, fattade Kronofogdemyndigheten beslut om att göra en utmätning av Anas Khalifas bankkonto. Enligt Kronofogden har han skulder på totalt 323 702 kronor, vilket handlar om obetalda skatter, felparkeringsavgifter, underhållsstöd och studiemedelsavgifter.

Det konto till vilket insamlingen är kopplat till, och som Khalifa är ensam innehavare av, utmättes därför på 157 683  kronor av totalt 168 397 kronor som fanns på kontot. Resterande del som han får behålla är räknat på en månadsutgift för ensamstående.

Pengar som människor donerat för att hjälpa drabbade barn i krigets Jemen går alltså istället till avbetalning av Anas Khalifas privata skulder.

Anas Khalifa har i många år varit en auktoritet inom den svenska dawahrörelsen, och en centralfigur inom den radikala islamistiska miljön. Han är mycket populär som föreläsare och i sociala medier. 2013 dömdes han till fängelse för omfattande momsbedrägerier.

Doku har utan framgång sökt Anas Khalifa för en kommentar.

SOFIE LÖWENMARK

Doku är helt beroende av donationer för att kunna bedriva sin granskande verksamhet. Hjälp oss genom att stödja oss ekonomiskt: swish: 1232570844 (obs, nytt swishnummer!).