Anas Khalifa har spridit extremism i femton år

Föreläsaren Anas Khalifa finns på de flesta sociala medier och har tusentals följare.

DOKU PORTRÄTTERAR DEM SOM PÅVERKAR.

Vad finns det för influencers i den svenska radikalislamistiska miljön? Vilka personer, i Sverige eller utomlands, inspirerar, radikaliserar och på andra sätt påverkar unga människor i Sverige till en extrem islamistisk ideologi? I en serie porträtt kommer Doku att berätta om personer som har och har haft en stor roll för spridande av ideologi i de här miljöerna. Först ut är Anas Khalifa, Göteborgspredikanten som predikat salafism i 15 år.

Han är mycket karismatisk, har ofta nära till skratt och talar ”gatans språk”. Därför är den salafistiska Göteborgspredikanten Anas Khalifa, med tusentals följare på sociala medier, mycket populär bland ungdomar. Efter ett par års frånvaro är han nu tillbaka som ”huspredikant” hos föreningen Sveriges förenade muslimer. Han är en flitigt anlitad föreläsare runt om i landet och är mycket aktiv på sociala medier, där han sänder liveföreläsningar, ger dagliga påminnelser och besvarar frågor.

Anas Khalifa föddes i Egypten 1983 och flyttade till Sverige med sin familj 1989. Föräldrarna ville hedra sitt nya land genom att ge varje barn även ett svenskt namn och Anas gavs andranamnet Mats.

Anas Khalifa under skoltiden.

Anas var radikal redan när han gick på gymnasiet. På gamla skolfoton syns han religiöst klädd, omringad av andra elever, likt de senare fotona när han blivit en rikskänd predikant. Anas Khalifa började predika i 17-18-årsåldern och har studerat hos flera salafistiskt lärda Egypten under ett par år.

Han uppmärksammades medialt första gången 2004, då det framkommit att han framträdde i eget namn på den dåvarande öppet extremistiska sajten omislam. Sajten hyllade Usama bin Laden, uppmanade till väpnad jihad, fiendskap mellan muslimer och judar och genomsyrades av antisemitism.

Anas Khalifa satt senare i styrelsen för föreningen TUFF (Troende unga framtida förebilder), som slutligen kom att förlora sina bidrag och ombildades då till SFM, Sveriges förenade muslimer, vars verksamhet fortsatte i TUFF:s lokal och med samma ordförande. Khalifa har också använt namnet ”Abu Malik”.

Han låg bakom webbsajten muslim.se, där det framfördes ståndpunkter som att homosexualitet ska straffas med döden, att muslimer ska hata icke-muslimer och att det finns en judisk världskonspiration för att förslava muslimer.

I Oskar Hedins prisade dokumentär ”Det svider i Hjärtat” från 2006, skildras Anas Khalifa samt den före detta skinnskallen och konvertiten Ralf Lennart ”Abu Usama el-Swede” och Mirsad Bektasevic från Kungälv som då satt fängslad i Bosnien för terrorbrott.

Sajten hyllade Usama bin Laden, uppmanade till väpnad jihad, fiendskap mellan muslimer och judar och genomsyrades av antisemitism.

I dokumentären får vi se när Anas Khalifa föreläser för en grupp barn om fördelarna med väpnad jihad som en väg till paradiset. Han säger:

”Det största du kan offra, vad är det för någonting? Det är ditt liv. Ditt liv. Det är det största du kan offra. Så den som har dött för Allahs skull medan han försvarar sitt hus, sitt hem, sin familj, sin religion… mujahedin, de som krigar för Allahs sak, de får bara hundra nivåer själva i paradiset. (…) Har du samma längtan? Det är starkt att komma dit. Det krävs mycket jobb för att komma dit.”

På frågan om Khalifa själv vill bli martyr svarar han att det inte är hans uppgift. Han förklarar att hans uppgift istället är att sprida ordet.

När Hedin besöker Khalifa i dennes hem har hans fru stängt in sig i sovrummet. Khalifa förklarar att det är det korrekta sättet för kvinnor att agera om det är en främling i hemmet, och att det ändå är poänglöst för Hedin att träffa henne, då hon är täckt och han kan därför inte kan se henne.

Hatet mot judar fångades i ett klipp som publicerats på www.memritv.org från en föreläsning som hölls 2007 där han säger:

”Om vi [muslimer] skulle ställa judar på en kö och spotta på dem så skulle de svimma.” 

Khalifa har själv förklarat att uttalandet har missförståtts, men resonemanget i hans predikan går knappast att missförstå. Khalifa anser att muslimerna som är så många fler förnedras utav betydligt färre judar.

När Anas Khalifa begick momsbedrägerierna kallade han sig för Mats Carlsson. Foto: Polisen

Under 2013 dömdes Anas Khalifa till fängelse för ett mycket omfattande momsbedrägeri där staten lurats på runt 20-25 miljoner kronor. Ungefär fem miljoner hade förts ut ur landet och misstanke fanns om att dessa kunde ha gått till terrorfinansiering, detta gick dock inte att bevisa. Under perioden Khalifa var involverad i momsbedrägeriet med elektronik använde han sig av namnet Mats Carlsson.

Men nu är han alltså tillbaka på den offentliga scenen igen, med föreläsningar runt om i landet och en mängd inlägg på sociala medier där han har tusentals följare.

Tillsammans med skratt och sitt karismatiska sätt att tala förkunnar han också ytterst strikta levnadsregler som på salafistiskt vis ofta rör sig på detaljnivå. Men Khalifa predikar också gärna om helvetet. Då har han oftast ett betydligt hårdare tonläge, allt för att belysa riskerna och priset man får betala om man inte lever efter alla regler.

I sina predikningar poängterar han att inget får komma mellan den troende och Gud. Har exempelvis ens föräldrar en annan religiös uppfattning eller kritiska synpunkter på ens tro, kan man förvisso älska dem och respektera dem i övrigt, men inte i trosfrågor. På motsvarande sätt menar han att tron alltid måste gå före allt annat i samhället. Han betonar ofta detta med att det enda som räknas är livet efter detta och var du hamnar, i elden eller paradiset.

Även kvinnans levnadsregler är ett återkommande tema. Det handlar då om att hon måste täcka sig, inte får dofta parfym ute och att hennes primära uppgift är att ta hand om hemmet.

”Detta med att man tillåtit bögar och lebbar att gifta sig i USA är inget förvånansvärt eller märkligt, för det finns ingen värre synd än kuffr.”

Begreppet kuffar (otrogna) återkommer ständigt om både icke-muslimer och om muslimer som inte skriver under på Khalifas salafistiska islam-uttolkning.

Han har också återkommande spridit hat mot homosexuella. I ett inlägg på Facebook står det att läsa:

”Detta med att man tillåtit bögar och lebbar att gifta sig i USA är inget förvånansvärt eller märkligt, för det finns ingen värre synd än kuffr. Fast det däremot som får ögonbrynen att höjas till sjunde himlen är att vissa människor med muslimsk bakgrund längtar efter att få samma lagar tillämpade i muslimska länder? Förstår inte varför dem (kuffar) är så normala, avslappnade och skäms inte över deras kuffr men muslimer ska alltid vara nojjiga och oroliga fastän dem har en oövervinnerlig sanning på deras sida.”

Under 2017 skickade Anas Khalifa en uppmaning via sin facebooksida till alla som skulle ta studenten. Han menade att Allahs vrede kan drabba den som avsåg att fira sin student. Allahs straff kunde vara döden:

”En sådan sak kan leda till Allahs vrede över dig. Och om Allahs vrede kommer över dig och du råkar under just den natten, där du tror att du har något frikort att göra vad du vill, ut för att Allah tar ditt liv. Då möter du Allah under ramadan. Istället för läsandes i moskén – festandes på en klubb.”

Bortsett från tiden då Anas Khalifa avtjänade sitt fängelsestraff har han alltid varit mycket aktiv. Värt att nämna är att han via sociala medier ständigt har olika pengainsamlingar. Ofta är det för en syster eller bror som råkat i ekonomisk knipa. Under senare tid har han samlat in pengar till krigets drabbade i Jemen. Khalifa har många tusen följare och bör på detta vis kunna dra in stora summor till sina projekt.

Uppdatering: Läs Dokus stora intervju med Anas Khalifa 2021 efter att han lämnade salafismen.

SOFIE LÖWENMARK