Den radikala salafisten i Halmstad

Abu Muadh förekommer mycket flitigt i videoklipp som distribueras från Halmstads Moské.

Doku porträtterar dem som påverkar

Vad finns det för influencers i den svenska radikalislamistiska miljön? Vilka personer, i Sverige eller utomlands, inspirerar, radikaliserar och på andra sätt påverkar unga människor i Sverige till en extrem islamistisk ideologi? I Dokus serie om personer som har och har haft en stor roll för spridande av ideologi i de här miljöerna har turen kommit till Ahmed Suleman, ”Abu Muadh”.

Halmstad moské uppger sig stå för en moderat form av islam som förespråkar integration. Men deras imam Ahmed Suleman, vanligen kallad för Abu Muadh, predikar tvärtom ofta en mycket strikt salafistisk tolkning av religionen.

Abu Muadh (Ahmed Suleman) är en populär föreläsare på olika evenemang i den radikalislamistiska miljön.

Han har gång på gång uppmärksammats för sina radikala och extrema uttalanden. Muadh, som ursprungligen kommer från Sudan, är en populär föreläsare som reser runt i landet och föreläser hos föreningar och på olika evenemang. Liksom flera andra populära föreläsare inom denna sfär är Abu Muadh karismatisk och kan vara lika skämtsam som allvarlig.

I Uppdrag Gransknings program ”Jihad i Göteborg” från 2015 uppmärksammades en inspelad föreläsning där Abu Muadh glorifierar martyrskap och jihad. I inslaget berättar Abu Muadh att man som martyr omedelbart blir förlåten för allt dumt man tidigare gjort. Han citerar också en ”lärd” muslim från 1200-talet, Ibn Taymiyyah, som sagt att jihad och martyrskap kan vara extra lämpligt för den med mycket synder.

”Som martyr får man heller inga gravplågor, han får inga gravfrågor.”Han är VIP faktiskt…” ” en shahid VIP.” (Shahid = martyr), säger Abu Muadh bland annat i klippet.

Efter programmet har han sagt att han är missförstådd, att klippen inte handlar om jihad med svärdet utan bara om vanlig medmänsklighet.

“Jag pratar utifrån sympati för en situation som hände i Syrien 2013 där en civil man begravdes levandes av regimen. Jag pratar i detta klipp om statusen att få martyrskap när man tvingas dör på ett sådant sätt. “(…) inte som en uppmaning till att åka och delta i jihad”, skrev han i ett svar.

Men under en föreläsning i Halmstads moské med titeln ”Jihadens status” i juni 2013 var han tydlig med att det handlade om att strida med livet som insats på olika platser i världen. Han tog även upp kriget i Syrien som ett aktuellt exempel.

Ett favoritämne för Abu Muadh är kvinnan, hennes rättigheter och skyldigheter. I ett klipp använder han liknelsen att mannen är president i hushållet och kvinnan inrikesminister, att det är kvinnan som ska lyda mannen i ett äktenskap för att det ska fungera.

Vid en annan inspelad föreläsning påtalar Muadh att han har flera fruar: ” jag har ju systrar, döttrar och fruar, det är många bra frågor”. Detta påstående har även andra källor bekräftat för Doku.

Under föreläsningen ”Kvinnans rätt i Islam” från 2012 kommer Abu Muadh in på ämnet hijab och ett resonemang som mynnar ut i att kvinnor som inte täcker sig själva sänker sitt värde:

”Jag tittade på statistik. Från 1993 – 2005 har 5 miljoner har blivit våldtagna i USA. Mashalla (med guds vilja). Varför? – För att man har gjort kvinnan till ett sexuellt objekt. Det är så. Sexuellt objekt. En av anledningarna till hijab är att täcka kvinnan och skydda kvinnan, från att hamna i sådana saker. Första anledningen är att Allah har beordrat kvinnan att ha hijab. Om du lägger en köttbit öppet, vad kommer att samlas? – Alla flugor kommer. Men om du täcker är det rent, inga flugor. Wallah (jag svär) det här är sanning” 

”En kvinna som går omkring och visar sin kropp har själv sänkt sitt värde.” Abu Muadh

Så här fortsätter resonemanget:

”Vad händer med fotomodeller? Dom tar självmord, tar självmord. Folk ser dom bara som en kropp, inget värde. Var är hennes värde? En kvinna som går omkring och visar sin kropp har själv sänkt sitt värde” 

Under våren 2015 predikade imamen Abu Muadh att det viktigaste i barnuppfostran är att sönerna ska få ett bra immunförsvar. Det finns många virus i samhället bland annat homosexualitet – som han menar ligger långt ifrån islams lära. Uttalandet ska ha spelats in under en studiecirkel i föräldrautbildning tillsammans med Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet (NBV).

Detta uttalande har Abu Muadh efter uppmärksamheten sedan bett om ursäkt för, men han menar att uttalandet har missförståtts. Det han säger sig ha menat var att virus kan spridas via sexuella handlingar. Dock påpekade Abu Muadh samtidigt att homosexualitet inte är tillåtet inom islam.

I ett inslag från 2013 som heter ”Är det tillåtet att fixa håret” delar han tydligt upp muslimer och icke-muslimer i ett ”vi” och ett ”dem”.

Han påpekar också att det är förbjudet att efterlikna de otrogna, eller ”kuffar” som han säger, till exempel när det gäller frisyrer:

”Att efterlikna kuffar det är inte tillåtet i islam.”

SOFIE LÖWENMARK

Läs tidigare delar i serien om salafistiska influencers:

Anas Khalifa har spridit extremism i femton år