Byggfinansiering av islamistmoské upprör Frankrike

Franska Milli Görus pågående byggnation av Europas största moské har stannat av. Den tänkta offentliga delfinansieringen riskerar att frysa inne. Franska politiker anklagar rörelsen för islamism och för att inte ha accepterat de muslimska samfundens överenskomna principer om att fransk lag ska gälla före religiös lag.

Under 2017 inleddes bygget av Eyyub Sultan-moskén i Strasbourg (Grande Mosquée Eyyûb Sultan). Den östfranska staden, som är säte för bland annat Europaparlamentet, Europarådet och Europadomstolen, är tänkt att bli platsen för Europas  största moské.

Bygget av Eyyub Sultan-moskén har emellertid stött på hinder. Sedan en tid ligger arbetena nere på grund av utebliven finansiering. Det skulle kunna uppfattas som en teknikalitet, och är det möjligen till viss del, men den politiska utvecklingen i Frankrike efter halshuggningen av läraren Samuel Paty och de islamistiskt motiverade morden i Nice kort tid därefter har lyft frågan till en annan nivå.

För ett par månader sedan accepterade den grönledda majoriteten i Strasbourg att finansiera moskébygget med EUR 2,5 miljoner. Och det är det beslutet som ligger till grund för den upprördhet som nu sprider sig i Frankrike. 

Eyyub Sultan-moskén Foto: Facebook

Bakgrunden är att Eyyub Sultan-moskén tillhör franska Milli Görüs Islamic Confederation (CMIG). Den islamistiska Milli Görüs-rörelsen ryktas från tid till annan vara sammankopplad med den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğans parti AKP.

Efter president Emmanuel Macrons omfattande paket för att komma till rätta med islamism och separatism i Frankrike har Turkiet, inte minst genom president Erdogan själv, mycket kraftigt höjt tonläget mot Frankrike. Hans kritik och hot om sanktioner har i sin tur lett till att motsvarande anti-franska krav har spritt sig till flera länder i Asien och Mellanöstern.

CMIG har vägrat att ansluta sig till den principförklaring om förenlighet med den franska republiken som ett stort antal muslimska trossamfund upprättade i slutet av januari i år. Huvudsyftet med principerna är att få ett erkännande av att fransk lag gäller före religiös lag.

CMIG angav flera skäl för att inte ansluta sig till de principerna, bland annat att det skulle strida mot islam att acceptera homosexualitet och att politisk islam (islamism) inte kan begränsas på det sätt som principerna förutsätter.

Kritiken mot Strasbourgs beslut att finansiera moskébygget har kommit från flera franska ministrar. Inrikesministern Gérald Darmanin sa att redan den omständigheten att CMIG vägrar att ansluta sig till de övriga muslimska organisationernas principer ska innebära en diskvalificering för offentlig finansiering. Han fick stöd av bland andra Marlène Schiappa, ansvarig i regeringen för medborgarskapsfrågor. Emmanuel Macron har lagt till att han anser att Turkiet kan komma att försöka blanda sig i det kommande franska presidentvalet. Den gröna ledningen i Strasbourg har ännu inte betalat ut några pengar. CMIG har nämligen inte uppfyllt sitt åtagande att konsolidera finansieringsplanen för bygget. CMIG tvingades därför, möjligen endast tills vidare, att återkalla sin ansökan om finansiellt stöd rapporterar flera franska medier.

SOFIE LÖWENMARK

Doku är helt beroende av donationer för att kunna bedriva sin granskande verksamhet. Hjälp oss genom att stödja oss ekonomiskt: swish: 1232570844, bankgiro: 5310-8924.