Flera radikala moskéer stängs ner i Frankrike

Frankrike fortsätter att stänga ner radikala moskéer och föreningar runt om i landet. Under senare tid har sex moskéer stängts och under det senaste året har drygt en tredjedel av de 89 moskéer som av underrättelsetjänst flaggats som radikala stängts av franska myndigheter. 

Den franska lagen mot islamistisk separatism eller som lagen heter ”lagen till stöd för de republikanska principerna” innefattar drygt 70 punkter med syfte att stävja islamism och islamisk separatism.  Lagen innebär bland annat möjligheten att stänga ner radikala moskéer och föreningar, striktare kontroll av utländsk finansiering till religiösa organisationer och hårdare straff mot att sprida hatisk propaganda på nätet. Lagen försvårar också hemundervisning, innefattar förbud mot oskuldskontroller och medger inte uppehållstillstånd till personer i polygama äktenskap. 

Nyligen har det fattats beslut om att stänga sex moskéer och upplösa flera föreningar som misstänks ha producerat och förespråkat radikal islamistisk propaganda rapporterar franska medier.

Under förra veckan fattades beslut om att stänga ner en radikal moské i franska Allonnes. Enligt franska inrikesministeriet har moskéns predikanter legitimerat terrorhandlingar och uppmuntrat till våld och moskéns koranskola beskrivs som en plats där barn indoktrineras om väpnad jihad. 

Ska ha legitimerat terrorism

Enligt beslutet ska verksamheten, predikanterna och besökarna till moskén ha legitimerat användningen av väpnad jihad, terrorhandlingar, död som martyr, våldsanvändning, hat och diskriminering och upprättandet av sharialagar. Åtta personer som är involverade i moskén är också föremål för beslut om att få sina tillgångar frysta. Moskén har även bedrivit en radikal koranskola för runt 110 barn. 

I ett pressmeddelande som moskén har publicerat på sin Facebook-sida fördömer föreningen bakom moskén beslutet och skriver att moskén och dessa företrädare endast förespråkar en medelvägsislam. Beslutet att stänga ner moskén beskrivs som plakatpolitik och föreningen uppger att den avser att vidta rättsliga åtgärder. 

Utöver nedstängningen av sex radikala moskéer och ett antal föreningar har myndigheter också nyligen fattat beslut om att begära upplösning av de islamistiska förlagen Nawa och Black African Defense League (LDNA). Nawa, baserat i den södra franska staden Ariege, ”uppmuntrar till utrotning av judarna och legitimerar stening av homosexuella”, sa inrikesminister Gerard Darmanin i ett uttalande. 

Kritiserat beslut

Beslutet om att stänga Allonnes-moskén och de övriga moskéerna runt om i Frankrike har har till viss del kritiserats och fördömts på twitter och beskrivs där som en skandal präglad av ett islamofobiskt valrörelseklimat.

Den fransk-tunisiske imamen Hassen Chalghoumi, som själv fick gå under jorden under massivt polisskydd efter att han i starka ordalag offentligt fördömt terrormordet av läraren Samuel Paty, delar på twitter nyheten om den senaste stängningen: ”Det är otroligt att människor som bor i Frankrike och älskar alla dess fördelar hatar vårt land. Islam måste vara kärlek”. 

Under denna månad kommer ytterligare fyra föreningar att bli föremål för ett upplösningsförfarande enligt lagen, säger Gerard Darmanin.

SOFIE LÖWENMARK

Doku är helt beroende av donationer för att kunna bedriva sin granskande verksamhet. Hjälp oss genom att stödja oss ekonomiskt: swish: 1232570844, bankgiro: 5310-8924.