Våldsbejakande islamist tog knogjärn till tingsrätten

Knogjärnet mannen tog till tingsrätten. Foto: Polisen

En man som ingår i den våldsbejakande islamistiska miljön och som suttit fängslad utomlands för terroristbrott tog under sommaren med sig ett knogjärn in i Göteborgs tingsrätt. För det dömdes han för brott mot knivlagen. Mannen har även dömts för en rad tillgreppsbrott den senaste tiden.

Mannen greps 2016 i Grekland. Han och den tidigare terroristdömde Mirsad Bektašević bar på vapen och var på väg mot den turkiska gränsen med avsikt att ansluta sig till IS. De dömdes till 15 års fängelse för medlemskap i terroristorganisation och för vapeninnehav. Under 2018 sänktes emellertid deras straff och mannen släpptes i förtid samma år av okänd anledning. Därefter återvände han till Göteborg och till stadens radikalislamistiska miljö. 

Gick in med knogjärn i Göteborgs tingsrätt 

I mitten av juni i år besökte mannen Göteborgs tingsrätt. Säkerhetskontrollen påträffade ett knogjärn i hans väska.

Han erkände brottet och sa att knogjärnet inte var hans. Under förundersökningen berättade han att han dagen innan hade gått förbi några barn som bråkade i Bergsjön och då tagit knogjärnet från ett av dem. Han kunde inte lämna några detaljer om barnen. Han dömdes för brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål, och eftersom han nolltaxerade bestämde domstolen dagsbotens storlek till den lägsta möjliga, 50 kronor.

Mannens övriga brott under 2021 tillsammans med andra våldsbejakande islamister

Mannen som är medborgare i Jemen har under året dömts för tillgreppsbrott vid flera tillfällen. I januari till fängelse ett år och sex månader för grovt häleri och några månader senare, i april, för försök till grov stöld och stöld till fängelse fyra månader.

Lägenheten där mannen vistades.
Foto: Polisen

Vårens båda domar involverar flera gärningsmän varav några är välkända inom den våldsbejakande islamistiska miljön.

En av medgärningsmännen var en av dem som åtalades för att ha planerat att mörda Lars Vilks vid Röda Sten i Göteborg. En annan var en IS-återvändare och ytterligare en var ännu en välkänd person från den våldsbejakande islamistiska miljön.

Under förundersökningen i ett av målen sa mannen att anledningen till att han hanterat stora mängder stöldgods med en skåpbil vid ett förråd är att han arbetar som flyttfirma. På frågan om vad flyttfirman heter svarade han: 

”Vi jobbar som flyttfirma men vi har inget eget företag.”

Det framgår också att mannen saknar en registrerad adress och att polisens underrättelsetjänst därför informerat om en adress där mannen vistats i närtid. Under husrannsakan på den aktuella adressen hittas post från kriminalvården utställd till mannen samt stora mängder stöldgods. Bland annat ett större parti locktänger och andra hårstylingsredskap. 

Stod bakom demonstrationen till stöd för utvisningsimamerna 

I maj 2019 hölls en demonstration i Stockholm till stöd för de fem radikalislamistiska män, varav flera är imamer, som tidigare fått utvisningsbeslut enligt LSU. Mannen var en av dem som stod bakom demonstrationen.

Demonstrationen samlade personer från den radikalislamistiska miljön runt om i Sverige som ville visa sitt stöd för bland andra Abo Raad, Fekri Hamad och Abdel-Nasser el Nadi (Abo Talal). Från Göteborg arrangerades en bussresa till demonstrationen i Stockholm. Den utgick från Bellevuemoskén.  

Mannens bror ”Koranläraren” ska utvisas efter ansökan av Säpo 

Mannens bror fick tidigare i år beslut om utvisning enligt lagen om särskild utlänningskontroll efter ansökan av Säpo, vilket Doku rapporterat om.

Brodern har enligt Säpos ansökan, bland annat i egenskap av koranlärare för barn, förespråkat en våldsbejakande tolkning av islam. Han har varit aktiv som koranlärare i den tidigare skattefinansierade och radikalislamistiska föreningen Sveriges förenade muslimer i Göteborg (SFM). Säpo anförde i ansökan att det är särskilt påkallat av hänsyn till rikets säkerhet att mannen utvisas. Någon utvisning har ännu inte kommit till stånd eftersom det föreligger verkställighetshinder.

Dömdes i dagarna till fängelse tillsammans med en IS-återvändare 

Alldeles nyligen föll ytterligare en dom mot mannen, årets fjärde, där han dömdes till två månaders fängelse för häleri. Eftersom det finns risk för att han på fri fot fortsätter att begå brott beslutade domstolen att han ska vara häktad i avvaktan på att domen vinner laga kraft. Den senaste domen innebär också att hans villkorliga frigivning helt förverkas.

Foto: Polisen

I det händelseförlopp som ligger till grund för domen hade mannen stoppats av polis i en bil som kördes av en IS-återvändare. Polisen uppfattade det som att föraren inte ville stanna på uppmaning men att han körde fel och ganska snart hamnade i en återvändsgränd. I bilen fanns ett antal nya bildäck som stulits ur en långtradare natten innan. 

Lastbilschauffören, som kommer från ett annat EU-land, beskriver i förhör att han tror att han sövts med någon form av gas medan han redan sov. Det luktade starkt av gas i hytten och han kände sig vimmelkantig när han vaknade upp.

Mannen själv sa att han hade hittat däcken på ett fält när han och IS-återvändaren stannat för att kissa.

IS-återvändaren har flera andra domar mot sig, varav en är en av de ovan nämnda tillsammans med mannen. Han reste tidigt till konfliktzonen i Syrien och återvände till Sverige ett år senare. 

SOFIE LÖWENMARK 

Doku är helt beroende av donationer för att kunna bedriva sin granskande verksamhet. Hjälp oss genom att stödja oss ekonomiskt: swish: 1232570844, bankgiro: 5310-8924.