Islamister övade yx- och knivattacker i tyska skogar

Foto: Pixabay

Under torsdagen slog 350 poliser och en antiterroristenhet till mot ett antal lägenheter i det tyska distriktet Düren nära gränsen till Belgien. 7 personer greps. De misstänkta är mellan 16 och 22 år gamla.

Tysk säkerhetstjänst ska ha haft ögonen på männen under en längre tid. Enligt underrättelseinformation har några av dem genomfört organiserad terroristträning i skogarna nära Aachen i form av yx- och knivattacker, rapporterar tysk media.

Männen är misstänkta för terroristaktiviteter och de har använt sig av propagandamaterial för Islamiska staten. Tysk polis uppger att det däremot inte finns något bevis för att männen själva är en del av IS.

Två av männen har tysk-ryska medborgarskap och en turkiskt. 

Enligt polisen hade männen ännu inte bestämt sig för något särskilt föremål för attacken.

Enligt inrikesministeriet i Westfalen är det en grupp om sju personer som har gått samman för att bilda ett islamistiskt terrornätverk. Gruppen ska ha haft samröre med personer som var delaktiga i attacken i Wien hösten 2020 där en tungt beväpnad islamist dödade fyra personer och skadade 23. 

Enligt Der Spiegel uppskattar tysk säkerhetstjänst att det i landet för närvarande finns ca 12 000 personer som tillhör den våldsbejakande islamistiska miljön – det är en tredubbling jämfört med 2011. 

Den tyske terrorforskaren Peter Neumann uppger för Der Spigel att det trots IS nederlag i Syrien finns en påtaglig risk för terrorattacker i Tyskland och att talibanernas seger i Afghanistan har gett den jihadistiska scenen ytterligare en boost.

SOFIE LÖWENMARK

Doku är helt beroende av donationer för att kunna bedriva sin granskande verksamhet. Hjälp oss genom att stödja oss ekonomiskt: swish: 1232570844, bankgiro: 5310-8924.