Storbritannien höjer terrorhotnivån efter nytt attentat

Foto som spridits på sociala medier

Söndagens bilexplosion utanför ett kvinnosjukhus i Liverpool var ett försök att utföra ett terrordåd, det uppger den brittiska polisen i en pressträff på måndagen. En minnesceremoni för veteraner i närheten utreds som ett möjligt mål för attentatet. Fyra män har gripits enligt brittisk terrorlag för misstänkt inblandning. Efter det andra terrorattentatet på en månad höjer nu Storbritannien terrorhotsnivån. 

Explosionen inträffade runt kl 11 på söndagen utanför entrén till Liverpool Women’s Hospital. 

Passageraren dog i explosionen efter att hans egna sprängladdning detonerat och han förklarades död på platsen. 

Polisens antiterrorismenhet säger sig veta vem mannen i taxin var, men har ännu inte kunnat bekräfta det, skriver BBC. 

Den manliga taxichauffören som var ombedd att köra passageraren till kvinnosjukhuset lyckades själv ta sig ur och låsa in passageren i bilen. Han skadades lindrigt i samband med explosionen. 

Vid en presskonferens under måndagen bekräftade brittiske antiterrorpolisens chef i regionen att 

det var den omkomna passageraren som tros ha tillverkat bomben. 

I närheten av sjukhuset pågick Remembrance Sunday. Ett evenemang till minne för dem som förlorat sina liv under konflikter eller terrorism när de försvarat Storbritannien. Det utreds nu om evenemanget kan ha varit tänkt som mål för attentatet. 

Fyra män i åldrarna 20, 21, 26 och 29 har gripits för misstänkt inblandning under brittiska terrorlagar. De gripna ska enligt polisen ha befunnit sig på ett par olika adresser i närheten av sjukhuset. Den avlidne gärningsmannen hade koppling till adresserna.

Storbritannien höjer terrorhotnivån efter det andra attentatet på en månad

Storbritannien höjde idag terrorhotnivån från betydande till allvarlig, vilket betyder att ytterligare attacker är högst troliga. 

Explosionen utanför kvinnosjukhuset var det andra terrorattentatet i Storbritannien på en månad. För drygt fyra veckor sedan höggs den brittiske parlamentarikern David Amess ihjäl i en kyrka när han träffade väljare. Mordet bedöms vara ett islamistiskt motiverat terrorattentat. 

Taxichauffören hyllas för sin insats 

Taxichauffören har hyllats för sin insats av Boris Johnson som sa att ”taxichauffören agerade med otrolig närvaro av sinne och tapperhet”. 

Och Liverpools borgmästare Joanne Anderson sa att ”taxichauffören, i sina heroiska ansträngningar, lyckats avleda vad som kunde ha varit en helt fruktansvärd katastrof på sjukhuset”, och tillade att han hade ”låst dörrarna” för att hålla bombmannen kvar i bilen. 

The Telegraph skriver under seneftermiddagen att motivet till attentatet är oklart, men det faktum att gärningsmannen kom från Mellanöstern ökar sannolikheten för att det var islamistiskt motiverat.

SOFIE LÖWENMARK

Doku är helt beroende av donationer för att kunna bedriva sin granskande verksamhet. Hjälp oss genom att stödja oss ekonomiskt: swish: 1232570844, bankgiro: 5310-8924.