Mamma till Bataclanterrorist åtalas för finansiering

Mamman till en av de tre terrorister som attackerade konsertlokalen Bataclan och dödade 90 människor ställs nu inför rätta för terrorfinansiering. Hon ska ha skickat betydande belopp till sin son när han stred för IS i Syrien och sa att han ville återvända till Frankrike för att dö som martyr i ett terrorattentat.

Mamman till Bataclan-terroristen Foued Mohamed-Aggad ställs i dagarna inför rätta i Paris åtalad för att ha finansierat terrorism, rapporterar flera internationella medier. 

Sex av Mohamed-Aggads släktingar, inklusive hans mor och moster, greps i juni förra året som en del av en nationell utredning om terrorfinansiering men endast mamman åtalades för brott.

Enligt åtalet har den 53-åriga mamman skickat mer än 13 000 euro till sin son och hans hustru under åren 2014 och 2015 när paret befann sig hos Islamiska staten i Syrien och Irak. Mohamed-Aggad hade under tiden hos IS regelbunden kontakt med sin mamma och andra familjemedlemmar i nordöstra Frankrike. Enligt utredningen ska han ha sagt att om han skulle återvända till Frankrike skulle det vara bara för att begå ett attentat och dö som martyr.

Mohamed-Aggad IS-propagandafilm

Mamman åtalades vid brottmålsdomstolen i Paris i november men medgavs extra tid för att förbereda sitt försvar.

Även Mohamed-Aggads hustru, Hajira Belkhir, ställs inför rätta i sin frånvaro för deltagande i en terroristorganisation. Hustrun antas dock ha dödats i början av 2018 under ett bombanfall tillsammans med parets dotter som ska ha fötts 2015 i Irak. Hon reste från Strasbourg och anslöt till IS i Syrien några månader efter Mohamed-Aggad och de gifte sig där enligt religiös sed.

Mohamed-Aggad återvände till Europa under falskt pass 

Mohamed-Aggad lämnade Frankrike tillsammans med sin storebror Karim och åtta andra unga män från Strasbourg i slutet av 2013. En av de åtta var gift med Mohamed Aggads syster. Gruppen om tio skulle senare identifieras som Meinau-nätverket efter att anslutit sig till Islamiska staten i Aleppo-området. Brodern Karim dömdes 2017 till nio års fängelse för sitt deltagande i terroristorganisationen.

Mohamed-Aggad ska ha tagits till Syrien av Frankrikes då mest inflytelserika jihadistrekryterare Mourad Fares, som senare dömdes till 22 års fängelse för att ha förmått ett dussintal unga fransmän att ansluta till terrororganisationer i Syrien.

Efter tiden i Syrien befann sig Mohamed-Aggad en period i Irak innan han dök upp i Belgien dit han tagit sig via Grekland och Ungern med ett falskt syriskt pass den 19 september 2015.

Mohamed-Aggad, 23 år, var en av de tre tungt beväpnande islamistiska självmordsbombare som stormade konsertlokalen Bataclan under terrorattackerna i Paris i november 2015. Han, Omar Ismail Mostefai och Samy Animour dödade 90 personer.

Bataclan efter attacken. Foto: Pixabay

Mohamed-Aggad sprängde sig själv när han utlöste sin självmordsväst inne på Bataclan samtidigt som han höll flera personer som gisslan. Övriga två terrorister dog i samband med att insatsstyrkan gick in och fritog gisslan.

Mohamed-Aggads mamma, bördig från Marocko, och pappa, med algeriskt ursprung, separerade under 2007 och han växte därefter upp med sin mamma. Pappan har i en tidigare intervju uttryckt att han fick reda på sonens inblandning i terrorattacken via media och sa att om han hade känt till attentatsplanerna skulle han ha dödat sonen i förväg. 

Totalt dödades 130 människor under de samordnade terrorattackerna i Paris den 13 och 14 november 2015. Över 350 människor skadades. Rättegången mot de som på olika sätt deltog i attentaten pågår fortfarande i Paris.

SOFIE LÖWENMARK

Doku är helt beroende av donationer för att kunna bedriva sin granskande verksamhet. Hjälp oss genom att stödja oss ekonomiskt: swish: 1232570844, bankgiro: 5310-8924.