Terrormisstänkte Anders Dale gripen i Jemen

Foto: Interpol

Den norske konvertiten Anders Dale (43) har gripits i Jemen. Han anslöt sig till al-Qaida i Jemen för över tio år sedan och ska där ha utbildats i att tillverka explosiva bälten och sprängämnen. Han har sedan 2014 stått på amerikanska utrikesdepartementets lista över speciellt utpekade globala terrorister.

Anders Kamerun Østensvig Dale har en bakgrund i vänsterradikala grupper och kandiderade för Miljöpartiet de gröna i kommunvalet i Oslo 2007. Efter att han hade konverterat till islam anslöt han till al-Qaida i Jemen (AQAP).

Anders Dale har själv sagt att hans intresse för islam startade efter 9/11. Avgörande blev hans engagemang i Palestinafrågan och demonstrationen mot Gazakriget i Oslo 2008 som urartade i upplopp utanför israeliska ambassaden och sedan följdes av en serie våldsamma protester. Polisen jämförde upploppen i Oslo med tidigare kravaller i Paris och i Mellanöstern och de har beskrivits som de största antijudiska upploppen i norsk historia. 

I samband med upploppen kontaktade Anders Dales familj polisen med sin oro över hans utveckling.

Osloupploppen blev en viktig erfarenhet och gemensam nämnare inte bara för Anders Dale utan för många medlemmar av den norska salafi-jihadistgruppen Profetens Ummah och för norska jihadister som reste till Syrien och Irak.

Bara två veckor efter att Anders Dale konverterat intervjuades han av NRK efter fredagsbönen i Rabita-moskén i Oslo i ett reportage om norska konvertiter. Han sa då att han efter att ha sökt meningen med livet till slut funnit islam och att han aldrig varit så säker på något i sitt liv och att det därför var oåterkalleligt.

Han kritiserade också media som han ansåg porträtterade muslimer som våldsamma och sa att västvärlden ljugit om islam i åtminstone 50 år. 

Som svar på en fråga om att PST uttalat oro för att norska muslimer kan komma att rekryteras till extremistgrupper sa Anders Dale att han såg uttalandet som ytterligare en del i propagandan mot islam. 

Men redan samma år reste Anders Dale till Jemen för första gången. Därefter besökte han Jemen flera gånger innan han under 2011 utvandrade dit för gott. Han har använt en rad olika alias, bland andra Muslim Abu Abdurrahman och Abu Abdurrahman the Norwegian.

Några veckor före sommar-OS i London 2012 uppgav tre europeiska säkerhetstjänster att Anders Dale hade fått terroristutbildning och att han kunde komma i fråga för ett uppdrag för att attackera väst.

Vid den tiden var al-Qaidas gren i Jemen stark. Anders Dale utbildades och tränades av rörelsens expert på explosiva medel, Ibrahim Hassan al-Asiri.

Enligt senare uppgifter från det amerikanska utrikesdepartementet hade Anders Dale lärt sig att tillverka bombbälten, improviserade sprängämnen och större sprängämnen för användning i bilbomber. Han togs därför i juli 2014 upp som en Specially Designated Global Terrorist, (SDGT) på den amerikanska terrorlistan, en term för särskilt farliga personer.

Anders Dale åtalades samma år i Norge för sitt deltagande i terrororganisationen efter flera års utredning och var internationellt efterlyst.

Han har också stått på FN:s säkerhetsråds sanktionskommittés lista, vilket medfört ett globalt reseförbud och blockering av hans bankkonton.

Det finns uppgifter om att en av terroristerna bakom attentatet mot Charlie Hebdo, Saïd Kouachi, kan ha träffat Anders Dale när de tränade med al-Qaida i Jemen under 2011.

När VG 2017 intervjuade Signe Aalling vid norska säkerhetstjänsten PST sa hon att Anders Dale troligen fortfarande var vid liv, trots att det amerikanska drönarprogrammet dittills hade dödat över 700 av terrororganisationens medlemmar. Hon sa att Anders Dale utgjorde ett hot mot väst och västvärldens intressen och att han genom sin långa vistelse hos al-Qaida antogs ha byggt upp både avsikt och förmåga att begå terrordåd.

Anders Dale ska nu finnas på ett sjukhus i Jemens huvudstad Sana’a, som kontrolleras av Huthirebeller. Det finns inga närmare uppgifter om hans hälsoläge eller hur och när han greps. 

Enligt webbtidningen Norge på arabiska är det inte uteslutet att Anders Dale tillfångatogs i militära konfrontationer.

Samma uppgifter lämnas av nyhetskanaler i Jemen som skriver att Anders Dale togs till fånga i strider för Al-Qaida mot Huthistyrkorna i Sana’a. Enligt ett tidigare uttalande från Al-Qaida deltar organisationen i kriget mot Huthirebellerna på 11 fronter tillsammans med den koalition som leds av Saudiarabien.

Det är osäkert om Anders Dale kommer att utlämnas från Jemen till Norge. PST uppger för NRK att en utlämning till Norge försvåras av att han gripits i den houthikontrollerade huvudstaden Sana’a.

Martin Bernsen, kommunikationsrådgivare hos PST, uppger för Doku att det inte är lätt att få Martin Dale utlämnad från det ställe han befinner sig på och att det är Justitiedepartementet som i så fall måste sätta igång en sådan process. PST säger sig inte ha varit kontakt med Marin Dale efter att han gripits. 

SOFIE LÖWENMARK

Doku är helt beroende av donationer för att kunna bedriva sin granskande verksamhet. Hjälp oss genom att stödja oss ekonomiskt: swish: 1232570844, bankgiro: 5310-8924.