Tonåringar planerade attentat mot shiamoské i Chicago

Foto: FBI

Tre tonåringar misstänks ha planerat att attackera en shiamuslimsk moské i Chicago och att mörda så många som möjligt innan de själva skulle dö som martyrer. Under husrannsakningar har FBI funnit hemmagjorda sprängladdningar, vapen och IS-flaggor. 

En 18-årig amerikansk medborgare är gripen, anklagad för att ha planerat en attack på en shiamuslimsk moské i Chicago. Attentatet skulle han ha utfört under vårlovet i slutet av mars i år tillsammans med två minderåriga tonåringar. 18-åringen åtalades i slutet av februari för innehav av hemmagjorda sprängämnen. 

Enligt federal åklagare ska mannen ha planerat att resa till Chicago tillsammans med de två andra för att begå massmord på platser för tillbedjan, rapporterar flera amerikanska medier.

18-åringen greps av FBI-agenter i februari. Vid husrannsakan hittades tre hemmagjorda sprängladdningar i en ryggsäck och IS-flaggor. Enligt FBI var bomberna designade för att öka mängden splitter vid detonation.

Åklagaren gör gällande att bomberna var avsedda att användas för att begå massmord och att 18-åringen, som har ett radikalt tänkande och anses samhällsfarlig, skulle avsluta attentatet med att själv bli martyr. 

Åklagaren hävdar också att 18-åringen planerat att utföra attacken tillsammans med en 15-åring och en 17-åring som han har pratat med via Instagram och andra onlineplattformar. 

Under en husrannsakan hos 15-åringen beslagtogs flera skjutvapen inklusive ett hagelgevär, svärd, knivar, en pilbåge och hemmagjorda IS-flaggor.

Enligt FBI ska 15-åringen ha berättat i förhör att planen var att gå in i den utvalda shiamoskén och separera de vuxna från barnen för att därefter mörda så många vuxna som möjligt. Attentatet skulle ske i IS namn.

De fanns inga planer på att de tre gärningsmännen skulle fly efter attacken utan istället skulle de utföra så mycket de hann innan de själva skulle skjutas ihjäl av polis och dö som martyrer. 18-åringen hade sagt till de andra att han skulle bli shaheed (martyr) och dö medan han kämpade för Allahs sak. 

18-åringen har i meddelanden sagt att om de skulle undkomma polisen efter attentatet i den shiamuslimska moskén skulle de ta sig vidare till en synagoga för att där utföra ett liknande attentat eller alternativt till ytterligare en shiamuslimsk moské. 

18-åringen bor med sin mamma, sina morföräldrar och en yngre bror i en mindre stad med 15 000 invånare i delstaten Maine. Han har tidigare tillbringat en viss tid i ungdomsfängelse. Hans advokat har kommenterat anklagelserna om en terroristkomplott med att när all fakta kommer fram så kommer det stå klart att det rör sig om en mycket mer vardaglig situation än vad som påståtts.

18-åringen har hittills åtalats endast för innehav av sprängladdningarna och han riskerar upp till 10 års fängelse om han fälls för det. Åtalet kan senare också komma att omfatta förberedelse till mord eller motsvarande vilket innebär att han och hans två påstådda medbrottslingar riskerar livstids fängelse. 

Utredningen i den del som rör 18-åringens två påstådda medbrottslingar är föremål för omfattande sekretess på grund av de misstänktas låga ålder.

Det finns ännu inga uppgifter om hur 18-åringen och de två yngre tonåringarna har radikaliserats och om ytterligare personer kan ligga bakom det.

SOFIE LÖWENMARK 

Doku är helt beroende av donationer för att kunna bedriva sin granskande verksamhet. Hjälp oss genom att stödja oss ekonomiskt: swish: 1232570844, bankgiro: 5310-8924.