Långt fängelsestraff för Abdirizak Waberi

Islamiststämplade Römosseskolans tidigare rektor, Abdirizak Waberi, dömdes i dag av tingsrätten i Göteborg till fyra och ett halvt års fängelse för ekonomiska brott kopplade till skolan. En kvinna som är närstående till Waberi dömdes till villkorlig dom och samhällstjänst för att deltagit i brottsligheten.

Abdirizak Waberi kom till Sverige från Jemen i slutet av 1980-talet. Tio år senare startade han Römosseskolan i föreningen Framstegsskolans regi. Där blev han kvar under drygt tjugo år, först som styrelseledamot och rektor och därefter bara som rektor fram till 2021 när han avskedades. Waberi engagerade sig också politiskt, i Sverige genom Moderaterna där han blev riksdagsman och senare uteslöts för islamistiska åsikter, och i Somalia där han varit med att starta upp ett politiskt parti.

GT avslöjade för en tid sedan att Abdirizak Waberi använt Römosseskolans pengar för bland annat resor till och nöjen i Thailand. Waberi frihetsberövades förra sommaren och har sedan han släpptes en kort tid därefter varit föremål för reseförbud och anmälningsskyldighet hos polisen.

Göteborgs tingsrätt har nu dömt Abdirizak Waberi till fyra och ett halvt års fängelse för grov förskingring och grovt bokföringsbrott.

Brotten har sammanfattningsvis gått till så att Abdirizak Waberi har sett till att aktiebolag och en förening som han företrädde har skickat falska fakturor med påhittade tjänster till föreningen Framstegsskolan, som drev Römosseskolan. Pengarna har sedan förts vidare och använts av Waberi för olika ändamål.

Den kvinna som dömdes till villkorlig dom och samhällstjänst för grovt bokföringsbrott i samma mål är även hon ursprungligen från Jemen. Kvinnan var styrelseledamot i det aktiebolag och den förening som ställde ut de falska fakturorna. Av domen framgår att Abdirizak Waberi uppfostrats av kvinnans pappa och att de har haft en nära kontakt.

Förutom fängelsestraffet meddelade tingsrätten också Abdirizak Waberi ett sjuårigt näringsförbud och reseförbud och anmälningsskyldighet hos polisen tills domen vinner laga kraft.

Abdirizak Waberi nekar till brott.

SOFIE LÖWENMARK

Doku är helt beroende av donationer för att kunna bedriva sin granskande verksamhet. Hjälp oss genom att stödja oss ekonomiskt: swish: 1232570844, bankgiro: 5310-8924.