Mikail Yüksel uppträder som en paranoid diktator

Partiet Nyans säger sig vara ett öppet parti. Men under ett valmöte i Göteborg uppträder partiledaren Mikail Yüksel som en paranoid diktator, skriver Magnus Sandelin i en kommentar.

Via sociala medier hälsar Partiet Nyans välkommen till valmöte i Göteborg. Partiet, som på sin hemsida säger sig vara hela Sveriges parti och arbeta för ett mer öppet och tolerant samhälle, har för ändamålet hyrt Angered Arena av kommunen. Det är naturligtvis ett möte som är intressant för en redaktion som Doku att bevaka, och något som vi borde få göra. En granskning som Sydsvenska Dagbladet gjorde för ett par veckor sedan visade att flera av partiets riksdagskandidater har uttryckt hat mot till exempel judar och shiamuslimer. Hur står det egentligen till med värderingarna i partiet?

Jag och min kollega Sofie Löwenmark bestämmer oss därför för att åka ut till Angered under lördagseftermiddagen. Vi har flera frågor som vi skulle vilja ha svar på. Men det är enklare sagt än gjort. Nyans så kallade öppenhet visar sig vara en chimär.  

Utanför arenan går jag fram till en av partiets grundare, Hassan Khan, för dagen klädd i en orange Nyanströja. Som en illustration till var en del av partiet har sina så kallade rötter kan nämnas att Khan har suttit i styrelsen för bland annat den nu nedstängda Vetenskapsskolan, som var en central plats för Göteborgs radikalislamistiska miljö.

Jag presenterar mig för Khan och säger att jag vill ställa frågor till honom eller någon annan av partiets representanter men blir snabbt avsnäst. Han har fått stränga order uppifrån. Partiet har en lista på vilka journalister och redaktioner som medarbetarna får och inte får prata med, och Doku hör till den senare kategorin, upplyser Khan.

”Jag har fått veta att vi inte ska prata med er, att ni inte är välkomna här inne”, säger han.

Vi är dock inte den enda redaktionen som hamnat i onåd hos Nyans. Även Expressen och TV4 hör till de medier som är bannlysta för partiets representanter.

En och annan person släntrar in genom entrén till Angereds Arena för att ansluta till valmötet, men inte särskilt många. ”Where is the meeting for the islamic party?”, frågar oss en man, och vi pekar i riktning mot lokalen.

Eftersom vi inte får komma in på mötet ställer vi oss utanför. Genom en glasvägg kan vi blicka ner över podiet och publiken. Mötet ska även streamas på Nyans Facebooksida.

Klockan passerar 16, då mötet enligt annonserna ska börja. Men det är fortfarande väldigt glest med mötesdeltagare i den rymliga lokalen, och Nyans talare syns inte till. Plötsligt kommer dock partiledaren Mikail Yüksel in genom idrottshallens entré och går med snabba steg mot lokalen. Jag skyndar mig fram men blir avsnäst även av honom.

”Jag kan tyvärr inte släppa in er”, säger han.

Jag frågar om vi kan prata utanför mötet istället.

”Nej, tyvärr. Hej då”, svarar Yüksel kort och skyndar in. Han har inte gjort sig känd för att uppträda särskilt trevligt mot vare sig journalister eller politiska motståndare. På Facebook bad han till exempel nyligen Rinkebypolitikern Ole Jörgen Persson (M) ”att hålla sin käft” när politikern utmanade till debatt.

Mitt under mötet reser sig Mikail Yüksel upp från podiet och går ner bland åhörarna.

Det dröjer nästan ytterligare en timme innan mötet startar. Då har arrangörerna knappt lyckats fylla de 70-talet stolar som man ställt upp, trots att Angered är en stadsdel där partiet satsar särskilt mycket på att nå ut med sitt budskap.

Framme vid podiet sitter fyra av partiets representanter. Det är förutom Mikail Yüksel även kandidaterna Bashir Aman Ali, som suttit i fängelse för grov ekonomisk brottslighet kopplad till hans tidigare friskolekoncern Al-Azhar, Chalang Al-Mofty och Nour Mallah.

Lokalen är uppdelad i två sektioner, där männen har satt sig på den ena sidan och kvinnorna på den andra. En person som är i lokalen berättar senare för oss att Mikail Yüksel inför mötet går runt bland deltagarna och frågar om någon är journalist.

Partiet Nyans kandidater under valmötet i Göteborg. Från vänster Chalang Al-Mofty, Mikail Yüksel, Nour Mallah och Bashir Aman Ali.

Efter att det visats några valfilmer tar de fyra vid podiet till orda en efter en. Bashir Aman Ali pratar bara somaliska. Jag snappar upp ordet ”Somalitown”, något som statsministern uttryckt de senaste dagarna och fått kritik för. Nour Mallah pratar bara arabiska. Chalang Al-Mofty säger sedan på svenska att människor i olika områden har svårt att integreras på grund av diskriminering. Han nämner islamofobi och afrofobi, blir tyst och sen påmind av en funktionär om att partiet också är emot antisemitism.

Mitt under mötet reser sig Mikail Yüksel upp från podiet och går ner bland åhörarna igen. Ingen verkar förstå vad som händer. Samtidigt som mötet fortsätter ställer han sig framför en man och pratar med honom. Yüksel verkar upprörd. En funktionär i orangea tröja kommer fram och ställer sig på andra sidan. Till slut reser sig mannen upp, rycker på axlarna och går mot utgången.

Inne i möteslokalen är det Mikail Yüksels tur att ta mikrofonen. Han börjar med att utfärda en varning till åhörarna, och uppmanar dem att inte prata med oss.

När mannen kommit ut går jag fram till honom och frågar vad som hände. Två av Nyans funktionärer vid dörren ropar åt mig att jag inte får prata med honom, för ”det har inte hänt något”. Jag svarar att jag visst får prata med mannen, och mannen berättar för mig att han hade tagit en bild på podiet med sin mobiltelefon, och då blev utkastad.

Inne i möteslokalen är det Mikail Yüksels tur att ta mikrofonen. Han börjar med att utfärda en varning till åhörarna, och uppmanar dem att inte prata med oss som sitter utanför:

”Jag vill bara varna er först. Det finns Göteborgs-Posten här och ni kan gärna ta intervjuer med dem, om ni vill. Sen finns det ’journalister’ utanför som vi inte släppt in. Jag rekommenderar er inte att prata med dem. Det finns rasistiska tidningar därute. Jag vill bara varna er om detta.”

I en intervju med tidningen ETC har Mikail Yüksel sagt att Nyans bland annat vill förbjuda hädelse. I deras Sverige får man inte rita religiösa profiler på ett förnedrande sätt, eller bränna religiösa skrifter.

Under valmötet i Göteborg blir partiets inställning logisk. Det är inga förespråkare för öppenhet och det fria ordet som sitter där framme på podiet. Och ledaren Mikail Yüksel själv agerar som en paranoid diktator, som gör allt han kan för att kontrollera vad som sägs eller skrivs.

MAGNUS SANDELIN