Säkerhetspolisen betalade jihadistens flygbiljett hem

Nathan Benoitzon i Syrien.

När den för folkrättsbrott misstänkte Nathan Benoitzon ville åka hem från Syrien kontaktade han Säkerhetspolisen som hjälpte honom och betalade hans flygbiljett.
– Det hör inte till vanligheterna att vi gör på det sättet, säger Säpos presschef Karl Melin.

Som Doku rapporterat åtalades nyligen 44-årige Nathan Benoitzon för folkrättsbrott, efter att i Syrien bland annat ha låtit sig fotograferas och filmas intill en död person. Enligt åklagaren var syftet att utsätta personer för förödmjukande och nedsättande behandling.

När Benoitzon reste till Syrien i början av oktober 2012 hörde han till den första grupp jihadresenärer från Sverige som begav sig till konflikten. Han ska då ha anslutit till jihadistgruppen Kataib al Muhajedin.

Efter några månader ville Nathan Benoitzon, som på den tiden hette Berlin Ghildo, åka hem till Sverige igen. I polisförhören som finns med i förundersökningen om folkrättsbrott säger han att han genom sin mamma kontaktade Säpo för att be om hjälp. Därefter tog han sig med buss till Istanbul i Turkiet där han mötte personal från Säkerhetspolisen som hjälpte honom att komma hem till Sverige.

En anställd vid Säpo bekräftar händelseförloppet i polisförhören. Den anställde uppger också att Säpo vid den här tidpunkten inte uppfattade att det fanns några hinder mot att lämna Syrien, snarare tvärtom:

”Det var stor rörlighet mellan Syrien och Europa under hela 2013. Det var enkelt att resa in och ut, smugglare användes”, säger den anställde och tillägger att Säkerhetspolisen inte heller har någon kännedom om att Benoitzon ska ha varit förhindrad att lämna Syrien.

Den Säpoanställde säger också att Säpo reste tillsammans med Nathan Benoitzon tillbaka till Sverige, samt betalade hans flygbiljett.

Karl Melin, presschef på Säkerhetspolisen, säger till Doku att det inte hör till vanligheterna att Säpo gör på det här sättet. I övrigt vill han inte ge några kommentarer utan hänvisar till den kommande rättegången där en anställd från Säkerhetspolisen kommer att vittna.

MAGNUS SANDELIN

Läs även: Tidig svensk Syrienjihadist åtalas för folkrättsbrott