Öppen strid i Nyans – tungt avgångskrav mot Yüksel

Flera konflikter har under en tid rasat inom partiet Nyans och nu kräver en av partiets huvudgrundare, Hassan Khan, öppet partiledaren Mikail Yüksels avgång. I ett Facebookinlägg förklarar han att hans lojalitet inte är med individer utan med sin Ummah och dess långsiktiga intressen.

Nyans är största parti utanför riksdagen och har tagit mandat i Botkyrka och Landskrona. Den senaste tiden har dock en rad olika interna konflikter skakat om partiet och nyligen hölls ett protestmöte, vilket Expressen rapporterat om. För en dryg vecka sedan uteslöts fyra personer ur partiet och flera andra ska enligt uppgift självmant ha valt att lämna Nyans, bland andra toppnamnet i Borås, Nour Mallah, och partiets andre vice ordförande, Adisa Hadzihalilovic, som förklarade ”Min bedömning är att förtroende och transparensen inom partiet är djupt skadad och går inte att reparera”.

Nu höjs konfliktnivån ytterligare när en av partiets huvudgrundare, Hassan Khan, öppet kräver Mikail Yüksels avgång. I en Facebook-uppdatering skriver han att Mikail Yüksel arbetat hårt och bidragit till gott för partiet men att partiet behöver reformeras rejält och att ett nytt ledarskap verkligen behövs för att stärka partiet långsiktigt. 

Hassan Khan skriver att han därför kommer att säkerställa att det etableras en stark och välorganiserad opposition inom partiet som enligt stadgarna ska arbeta för förändring inför den kommande kongressen. Han tror att partiet kommer att dö ut om inte ledarskapet byts ut på grund av alla ärr som är efterlämnade och att partiet bör fortsätta framåt och inte bli en sekt för Mikail Yüksel.

I det mycket aktiva kommentarsfältet under inlägget finns både personer som stödjer Khan och andra som ställer sig bakom Yüksel:

Allah vet bäst av alla, hoppas på att Gud ser till att rätt ledare leder Partiet

Jag trodde att detta partiet arbetade för oss muslimer skull och inte för Mikails personliga intressen.

det vore bra att veta vilka som ens sitter i styrelsen aktivt och vilka som endast finns med på pappret…

Menar ni allvar med eran diktator stil? Ni har kommit in i två kommuner och läxar upp folk, vad gör ni om ni styr Sverige? Helt sjukt vad puttelite makt kan göra

Den höga konfliktnivån inom partiet blir tydlig då flera anklagelser mot andra personer inom partiet framförs. En av kandidaterna som ställt sig på Hassan Khans sida anklagas för att ha spridit rykten och smutskastat kvinnliga kandidaters heder. En annan kandidat anklagas för att ha blivit våldsam och kastats flyers mot Mikail Yüksel under ett torgmöte i Kista. 

Några kommenterar att Nyans börjar likna ett parti i Mellanöstern med alla sina öppna konflikter.

Dagen före Hassan Khans avgångskrav mot Mikail Yüksel skrev han ett upprört inlägg på Facebook:

”Min lojalitet är inte med individer utan med min Ummah och dess långsiktiga intressen. När jag inser att en individ har utnyttjat min Ummah för sina själviska mål så kommer den personen och hans (blinda) stöttare finna mig som deras största fiende Insha’Allah Jag kommer att aldrig tillåta maktgalna och själviska personer förstöra för oss alla och komma undan, oavsett vilket pris jag får betala (Insha’Allah)”

Även om varken partiet eller personer inom Nyans nämns i inlägget kopplas det av alla i kommentarsfältet direkt till Yüksel och de pågående konflikterna. 

Hassan Khan har tidigare varit styrelseledamot för den extremistkopplade Vetenskapsskolan i Göteborg.

Doku har varit i kontakt med Mikail Yüksel och Hassan Khan som båda avböjer att kommentera konflikten. Mikail Yüksel säger allmänt att det inte är ovanligt att partier kan ha missnöjda individer. 

SOFIE LÖWENMARK