Göteborg firar 400-årsjubileum med salafist 

Islampodden i samtal om psykisk ohälsa.

Som en del av Göteborgs 400-årsjubileum arrangeras ett seminarium om psykisk ohälsa i Angered. Bland de inbjudna talarna finns Medinastudenten, Moosa Assal. Den salafistiska predikanten har i ett poddsamtal som handlar om psykisk ohälsa sagt att den som inte dyrkar Allah inte uppfyller meningen med att finnas. Uppdatering: Efter Dokus avslöjande har Moosa Assal avbokats.

Imamen Ramsis James ”Moosa Assal” har studerat vid det ultrakonservativa islamiska universitetet i Medina i Saudiarabien i sju år. 
På sociala medier, där han har tiotusentals följare och är mycket aktiv, går han under namnet Medinastudenten. Tillsammans med några andra män från de så kallade Järvasalafisterna publicerar han sig bland annat på sajten islam.nu och Islampodden. 

Expressen skrev nyligen om Moosa Assal och uppmärksammade då att han fått framgångsrika gangsterrappare att lägga ner sina musikkarriärer. Moosa Assal arbetar med ungdomar på Blå huset i Tensta och på Fryshuset. 

På Tik-Tok besvarar han kontinuerligt frågor från unga muslimer. Där har han sagt att slöjan är obligatorisk och att en muslim aldrig får skämta om islam.

Moosa Assal är också mycket aktiv som föreläsare runt om i landet. Föreläsningarna är som regel könssegregerade. Först för bröder i islam och när de lämnat lokalen får systrarna komma in. På hans Instagramkonto figurerar enbart pojkar och män. 

Som en del i Göteborgs stads 400-årsjubileum bjuder socialförvaltningen i Nordost in till ett seminarium om psykisk ohälsa på Blå stället i Angered den 1 oktober. Rubriken för seminariet lyder: Hur mår du egentligen? En av de inbjudna talarna är Medinastudenten Moosa Assal. 

Ett avsnitt av Islampodden från december förra året handlar just om psykisk ohälsa. Där talar Moosa Assal om vikten av att hjärtat ska vara rent och att den enda som kan räddas är den som kommer med ett rent hjärta till Allah.

Han påpekar att du kommer att ha prövningar och problem i det här livet men att du får din belöning i nästa. Samtalet riktar sig outtalat till män. Assal talar om prövningar som vackra och rika kvinnor kan utsätta män för och att det inte alltid är lätt att hålla sig borta. 

Allah har nämnt att den som vänder sig bort från hans budskap kommer att leva ett miserabelt liv, säger Mossa Assal.

Han säger också att en del begår jättestora synder som att inte be: 

”Skillnaden mellan oss och dem, den som är troende och den som inte är det är bönen. Och den som lämnat den har hädat, hamnat i otro. (..) Det är en jätteallvarlig synd”. 

Assal förklarar att meningen, det riktiga syftet, är att dyrka Allah. Misslyckas du med det så uppfyller du inte meningen med varför du finns, säger han. Han lägger till en retorisk fråga: du undrar sedan varför du mår dåligt? 

Doku har talat med psykologen och författaren Håkan Järvå.  Järvå, som själv har en bakgrund inom Scientologerna, har bland annat skrivit boken  ”Radikalisering – vägar in och ut ur extremism och fundamentalism”. Idag arbetar han främst med avhoppare från extremismmiljöer och har uppdrag från bland andra Göteborgs stad. Han kommenterar för Doku:

Min erfarenhet är att budskap där man anger tron som orsak till det psykiska måendet tyvärr bara riskerar att öka på den psykiska ohälsan hos personer som redan mår dåligt. En stark tro kan absolut ha positiva effekter på den psykiska hälsan men för någon som redan mår dåligt är det att lägga sten på börda – som att säga till någon som är deprimerad att skärpa sig. Därför bör man vara mycket försiktig med att koppla ihop en persons tro med personens psykiska mående.

Jessica Ahrnberg, enhetschef Unga mötesplatser Öster vid Göteborgs stad, säger till Doku om inbjudan av Assal:

– Vi har en bred mix av personer som ska prata. Han är inbjuden som ungdomsarbetare som arbetar mycket med unga killar, är mot machokultur, han lyfter vikten av att våga öppna upp sig och att prata om psykisk hälsa. Det kan bli ett bra samtal. Han ska inte tala om religion. Vi tror på mixen av föreläsare och deltagare som är ihopsatt för dagen. Medarbetare vill ha den här mixen och även ungdomar.

Göteborgs stad betalar resa och hotell för Moosa Assal, en kostnad på 4556 kronor.

Doku har sökt Moosa Assal för en kommentar utan framgång.

Efter Dokus publicering har Göteborgs stad avbokat Moosa Assal.

SOFIE LÖWENMARK