Jihadist planerade att attackera Camp Nou med drönare

Camp Nou FOTO: Pixabay

En man som svurit lojalitet med IS planerade att attackera fotbollsstadion Camp Nou med en drönare fylld av sprängmedel under El Clasico. Mannen som ville sona att han druckit alkohol i sitt förflutna och ”säkra en plats i paradiset” hade också uppmanat andra marockaner att utföra attacker i Spanien.

33-åriga Mohammed Yassin Amrani som ursprungligen kommer från Marocko greps av spansk polis i maj 2020. Under tillslaget i hans bostad i Barcelona hittades terroristmaterial som videor och manualer som förklarade hur man tillverkar bomber. 

Amrani som bott i Spanien under ca 14 år ska ha levt ett oordnat liv och har under perioder sovit utomhus på bänkar och stränder. Han försörjde sig på tillfälliga arbeten som servitör på olika barer i Barcelona.
Enligt utredningen sympatiserade han med terrorgruppen IS sedan minst fyra år och kring 2016 försökte han gifta sig med en kvinna för att flytta med henne till IS kalifat.

Han höll inledningsvis en låg profil men hans radikaliserinsprocces accelererade under covidpandemin. Då började han publicera islamistisk propaganda och bland annat uppmana till jihad på Facebook. Via den krypterade appen Telegram hade han haft kontakt med minst tre aktiva IS-medlemmar och han svor en lojalitetsed till IS. Han uppmanades att ”sänka tonen” i sina offentliga inlägg på Facebook för att undvika att dra till sig säkerhetstjänstens uppmärksamhet.

Efter att ha tagit bort sin Facebook-profil inledde Amrani en period där han utbildade sig i teknisk hantering av drönare. 
Planen gick ut på att han skulle flyga in en drönare med sprängmedel över fotbollsstadion Camp Nou i Barcelona under en match mellan FC Barcelona och Real Madrid.

”El Clásico” är den mest kända klubbfotbollsmatchen i världen och den är alltid fullsatt. Stadion Camp Nou rymmer strax över 99 000 personer. Något datum för attacken bestämdes aldrig och attentatet försvårades av att pandemirestriktioner avbröt matchserien i spanska La Liga. 

Enligt uppgifter i spansk media planerade Amrani terrorattacken för att rena sitt liv och försäkra sig om en plats i paradiset för att kompensera för att han tidigare druckit alkohol och undvikit religion. Trots att åklagaren ansåg sig kunna visa att Amrani varit beredd att på alla sätt försöka uppnå IS mål genom de specifika planerna om en bombattack på Camp Nou bedömdes det mest troliga brottsprojektet sett till Amranis person ha varit knivöverfall på gatan.

Åklagaren yrkade inledningsvis att Amrani skulle dömas till 9 års fängelse för aktivt deltagande i en terroristorganisation men efter en uppgörelse accepterade Armanis försvar 3 års fängelse för egenträning och självindoktrinering. Från en bänk bakom en säkerhetsskärm svarade Amrani kort ja på domarens fråga om han förstod och accepterade avtalet.  Domen är slutgiltig eftersom parterna har gett upp att överklaga.

Enligt arabiskspråkig media greps Amrani efter ett samarbete mellan spansk och marockansk säkerhetstjänst. Där rapporteras också att han rekryterats av IS i Irak och att han själv aktivt ska ha uppmanat marockaner som är bosatta i Spanien att utföra terrorattentat.

SOFIE LÖWENMARK