Salafistpredikant åtalas för misshandel och dödshot

Bild ur förundersökningen. Foto: Polisen

En av Sveriges mest framträdande salafistimamer åtalas för att bland annat ha misshandlat och dödshotat sin dotter. Enligt åtalet ska övergreppen ha skett under flera år. Mannen nekar till brott.

Det var den 25 november som åklagare väckte åtal mot mannen, som sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för misshandel, grovt olaga hot och barnfridsbrott. Mannen hör till den grupp av imamer som i Sverige predikar en radikal salafistisk ideologi, och har tidigare bland annat föreläst hos föreningen Sveriges Förenade Muslimer i Göteborg, som när föreningen var aktiv utgjorde en samlingsplats för personer med en våldsbejakande islamistisk ideologi. Han har i föreläsningar bland annat predikat om hur kvinnan ska underordna sig mannen.

Mannen ska enligt åtalet tidigare i november i år ha riktat en kniv mot sin dotters ansikte samtidigt som han uttalade hot med innebörden att han skulle döda henne. Vid samma tillfälle ska han ha tagit ett stryptag runt hennes hals, slagit henne i huvudet med skaftet på en kniv samt slagit och puttat på henne i ansiktet och på kroppen, händelser som mannens yngre son blev vittne till.

”Han har flera gånger hotat att döda mig men säger att det är gud som förbjuder honom”

Mannen åtalas även för två fall av misshandel mot dottern under 2018 och 2020. Vid ett av tillfällena ska, enligt vad dottern säger i förhör, hennes arm ha brutits.

I förhör nekar mannen till anklagelserna och menar att allt bygger på ett missförstånd.

”Vad är anledningen att jag skulle döda henne, varför skulle jag strypa henne, vad är orsaken? Vi vaknar och ska till jobbet, finns ingen anledning och inga baktankar. Hon upplever mig som kontrollerande, vilken tid slutar du, kommer du innan midnatt. Hon tolkar alltihopa fel”, säger han i ett förhör.

Dottern uppger dock i förhör att mannen hotat henne flera gånger.

”Jag var liggandes på golvet, han stod över mig och lutade sig över mig. Han höll kniven mot mitt ansikte. Han sade att han skulle skära av mig nacken och massa såna saker. Han har flera gånger hotat att döda mig men säger att det är gud som förbjuder honom osv”, säger hon.

Dom i målet kommer den 19 december.

MAGNUS SANDELIN