30-åring döms i Danmark för rekrytering till IS

Bild från propagandafilm från IS.

En 30-årig man har av Østre Landsret i Danmark dömts till fem års fängelse för att ha rekryterat sin vän till terrororganisationen Islamiska staten i Syrien.

Adam Touhou, nu 30 år, var 2013 i kontakt med sin barndomsvän via Facebook, där han bland annat beskrev förhållandena hos Islamiska staten i Syrien. Bland annat skrev han att där fanns ”mat, vapen och broderskap”. Därefter åkte vännen till Syrien, där han gick med i ett av IS träningsläger där han tränades i att använda vapen. När vännen ville lämna Syrien försökte 30-åringen få honom att stanna.

30-åringen dömdes 2021 i en lägre instans till sex års fängelse, medan Østre Landsret, motsvarande danska hovrätten, nu dömer honom till fem års fängelse. Det skriver den danska säkerhetspolisen, PET, i ett pressmeddelande. Østre Landsret sänker alltså straffet med ett år. Touhou utvisas också permanent från Danmark.

Enligt åklagaren finns det inte några jämförbara fall i Danmark.

– Vi har aldrig tidigare haft ett ärende med en person som rekryterat andra till terror, sa åklagaren under rättegången enligt den danska nyhetsbyrån Ritzau.

Vännen, som rekryterades, dömdes i ett annat mål 2018 till tre års fängelse och permanent utvisning för att ha varit hos Islamiska staten.

MAGNUS SANDELIN

Doku är helt beroende av donationer för att kunna bedriva sin granskande verksamhet. Hjälp oss genom att stödja oss ekonomiskt: swish: 1232570844, bankgiro: 5310-8924.