Islamiska revolutionsgardet hotar Charlie Hebdo

Det iranska islamiska revolutionsgardets överbefälhavare dödshotar i ett uttalande Charlie Hebdos medarbetare och säger att muslimer förr eller senare kommer att utkräva hämnd. Han hänvisar till att knivattacken nyligen mot Salman Rushdie genomfördes av en ”modig muslim” 30 år efter fatwan och att det inte spelar någon roll när hämnden mot Chalie Hebdo sker och att ett eventuellt gripande av attentatsmän inte kommer föra de dödade tillbaka. 

Efter att general Hossein Salami vid det islamiska revolutionsgardet under helgen refererat till knivattacken mot Salam Rushdie och hyllat mannen som utförde den vände han sig mot Charlie Hebdos medarbetare. Han sa att tidningen gjort ett stort misstag och att muslimer, förr eller senare, kommer att hämnas. -Det spelar inte någon roll när sker och att det kommer att innebära att ingen någonstans i världen därefter kommer att kränka islams heligheter, fortsatte han. 

Han förklarade att hämnarna kanske kommer att arresteras eller göras till martyrer men att det inte spelar någon roll eftersom det ändå inte kommer föra de döda tillbaka. 

Bakgrunden till revolutionsgardets uttalande är den teckningstävling som den franska satirtidningen Charlie Hebdo utlyste i början av december som ett sätt att visa sitt stöd för de kvinnor och män som nu riskerar sina liv under protesterna i Iran.

Under hashtagen #MullahsGetOut vände sig tidningen till professionella karikatyrtecknare och bad om deras roligaste och elakaste karikatyrer av Irans högste ledare, ayatollah Ali Khamenei. Bidrag strömmade in från hela världen och inför publiceringen twittrade Charlie Hebdo, på sedvanligt manér, om att det kommit in hundratals bidrag (och tusentals hot) och att alla som medverkat vunnit en plats i helvetet.

Den 4 januari publicerades specialnumret med ett 50-tal utvalda karikatyrer. Kort därefter reagerade den iranska regimen med en varning till Frankrike om att det skulle komma svar. Iran krävde också att den franska regeringen skulle ställa tidningen till svars.

I samband med att Iran stängde ned det franska forskningsinstitutet IFRI i Tehran intervjuade SVT Charlie Hebdos chefredaktör Gérard Biard. Han sa att –Deras reaktion är den bästa karikatyren av alla.

Specialnumret med Khamenei-karikatyrerna publicerades i nära anslutning till 8-årsdagen av terrorattacken då flertalet av Charlie Hebdos dåvarande medarbetare sköts ihjäl inne på redaktionen. 

Efter terrorattacken 2015 lever redaktionens samtliga medarbetare under ständigt polisbeskydd. I intervjun sa Gérard Biard att det trots riskerna är värt att fortsätta. Han förklarade att han inte är särskilt rädd och att han föredrar att ta risken att säga det han anser behöver sägas och att han haft turen att födas och leva i en demokrati och också vill dö i en sådan. Att lägga ned Charlie Hebdo hade varit att ge terroristerna och islamisterna rätt. -Att lägga ned Charlie Hebdo hade varit att ge rätt till terroristerna, till våldsverkarna och till islamisterna.

Det islamiska revolutionsgardets överbefälhavare Hossein Salami har vid flera tillfällen också hotat västvärlden om hämnd för mordet på revolutionsgardets general, Qassem Soleimani. Det gjorde han återigen under helgen. Han sa att -Förr eller senare kommer vi att hämnas mordet och militära vedergällningsattacker mot amerikanska mål är fortfarande ett alternativ som en reaktion på Qassem Soleimanis död.

Det islamiska revolutionsgardet är en militärorganisation som bildades strax efter den islamiska revolutionen 1979 och som har som främsta uppgift att skydda det islamiska statsskicket och att försvara och exportera den islamistiska ideologin.

Revolutionsgardet är terrorklassat av USA, och som en reaktion mot dess hårdföra agerande mot de pågående protesterna i Iran förväntas EU och Storbritannien att göra detsamma. En av dem som kräver att revolutionsgardet klassas som en terroristorganisation är Centerpartiets Annie Lööf.

SOFIE LÖWENMARK