Flera års fängelse för änkan till svensk al-Qaidaledare

När svenskmarockanske Mohamed Moumou stupade i Mosul 2008 var han andreman inom al-Qaida i Irak. Nu har hans svenska änka, Camilla Olofsson, dömts för medhjälp till grov våldtäkt mot barn och människohandel mot sina egna barn. Brotten begicks i Syrien under Islamiska statens styre.

Mohamed Moumou utbildades i al-Qaidas läger i Afghanistan och lämnade Sverige när han terrorlistades av FN 2006. Han dog efter en drönarattack i Mosul 2008. Då hade han klättrat upp till platsen som andreman inom al-Qaida i Irak.

Enligt Säkerhetspolisen har hans änka, Camilla Olofsson, och andra medlemmar i familjen befunnit sig inom den radikalislamistiska miljön även efter Mohamed Moumous död. Exempelvis har två av sönerna stridit i Syrien varav den ena har omkommit.

Doku har tidigare rapporterat om LVU-ingripanden mot två av döttrarna, vid ett av fallen skulle en av dem att föra ett systerbarn utomlands men hon hann gripas av polis på Kastrup.

Under våren 2022 rapporterade Expressen att Camilla Olofsson och en man häktats av Stockholms tingsrätt misstänkta för bland annat grov våldtäkt mot barn. Åtalet som väcktes den 11 oktober gällde för Camilla Olofssons del människohandel vid två tillfällen, medhjälp till grov våldtäkt mot barn vid flera tillfällen och äktenskapstvång. Mannen, som enligt ett arrangemang med Camilla Olofsson fått gifta sig med en av döttrarna, åtalades för grov våldtäkt mot barn.

Åklagarens muntliga bevisning var mycket omfattande och innehöll bland annat förhör med flera personer inom den jihadistiska miljön som befunnit sig i Islamiska staten och som hade kontakt med Camilla Olofsson och familjen när gärningarna skulle ha begåtts.

Solna tingsrätt har nu meddelat sin dom. Camilla Olofsson döms för människohandel och medhjälp till grov våldtäkt mot en av döttrarna, till fängelse i sex år och tio månader. Äktenskapstvånget ingår enligt tingsrätten i den människohandel som hon döms för.

Även mannen dömdes, i hans fall för grov våldtäkt mot barn. Straffet blev fängelse i åtta år och tio månader.

Av domen framgår att det varit uppenbart för Camilla Olofsson att hon fört sina barn till ett konfliktområde och till terroristorganisationen Islamiska staten. Hennes avsikt med att föra döttrarna dit och att inhysa dem där har enligt rätten varit att medverka till att upprätta och leva i en islamisk stat ordnad under en strikt salafistisk tolkning av islam och kontrollerad av en våldsbejakande islamistisk gruppering. Hennes syfte har därmed varit att barnen ska underkastas den ordning och de normer som gällt inom terroristorganisationen. För de underåriga döttrarna, som var endast 9 respektive 12 år när de fördes dit första gången har det inneburit att de skulle gifta sig och bilda familj och exploateras för sexuella ändamål eller annan verksamhet.

LARS JONSON
MAGNUS SANDELIN

Doku är helt beroende av donationer för att kunna bedriva sin granskande verksamhet. Hjälp oss genom att stödja oss ekonomiskt: swish: 1232570844, bankgiro: 5310-8924.