Terrorledarens son åtalas för människohandel

Foto: Carl Johan Erikson

En son till den döde svenske terroristledaren Mohamed Moummou åtalas nu för människohandel och äktenskapstvång mot sin egen syster. I samma mål dömdes nyligen hans och kvinnans mamma, Camilla Olofsson, till flera års fängelse.

Den nu 27-årige mannen greps när han kom tillbaka till Sverige i slutet av oktober förra året. Han hade då varit internationellt efterlyst efter att ha hållit sig undan från ett fängelsestraff för bland annat stöld och bedrägeri, en dom som avkunnades 2018. Mannen har under flera år ingått i ett våldsbejakande islamistnätverk i Stockholmsområdet som även ägnade sig åt kriminalitet i form av bland annat olika ekonomiska brott.

Mannens pappa var den tidigare al-Qaidaledaren Mohamed Moummou, som innan han lämnade Sverige för Irak, där han dödades 2008, var verksam i Stockholmsområdet.

Den åtalade mannen.

27-åringen ska ha befunnit sig hos IS i Syrien åtminstone mellan 2014 och 2015, och enligt åtalet mot honom vid Solna tingsrätt ska han då tillsammans med sin mamma Camilla Olofsson sett till så att den då minderåriga systern/dottern transporterades till IS utropade huvudstad Raqqa och sedan förmått henne att ingå en äktenskapsliknande förbindelse med en man i 30-årsåldern. Enligt åtalet medförde det att mannen genomförde grova våldtäkter mot henne mellan oktober 2014 till augusti 2015.

Den 9 januari dömdes Camilla Olofsson till fängelse i sex år och tio månader för medhjälp till grov våldtäkt mot barn och människohandel, och den medåtalade mannen dömdes till fängelse i åtta år och tio månader för grov våldtäkt mot barn.

Den nu åtalade 27-åringen nekar till brott.

MAGNUS SANDELIN

Doku är helt beroende av donationer för att kunna bedriva sin granskande verksamhet. Hjälp oss genom att stödja oss ekonomiskt: swish: 1232570844, bankgiro: 5310-8924.