Terrormisstänkta visade IS-sympatier på Facebook

Tre av de fem personer som nyligen häktades misstänkta för stämpling till terroristbrott har varit aktiva i slutna facebookgrupper för IS-sympatisörer. Det avslöjar researchföretaget Acta Publica i en ny rapport.

Den 4 april greps fyra män och en tonårspojke av Nationella insatsstyrkan i en koordinerad insats i Eskilstuna, Strängnäs och Linköping, misstänkta för stämpling till terroristbrott. Fyra av de fem har senare häktats, men misstankarna kvarstår enligt Säpo även mot den femte personen. Gripandena ska vara resultatet av en utredning som Säpo bedrivit efter den danske politikern Rasmus Paludans uppmärksammade koranbränning utanför Turkiets ambassad i Stockholm i januari. Samtliga misstänkta nekar till brott.

Enligt Säkerhetspolisen var ett dåd i det aktuella fallet inte nära förestående, men myndigheten uppgav att man “behöver ofta gå in tidigt för att avvärja ett hot”. Säpo gick även ut med att det finns en koppling mellan de misstänkta och terrororganisationen Islamiska staten, utan att närmare gå inte gå hur sambandet ser ut.

I en ny rapport avslöjar dock researchföretaget Acta Publica att åtminstone tre av de fem misstänkta varit aktiva i slutna facebookgrupper på svenska för IS-sympatisörer. Det handlar om de salafistiska grupperna Fisabilillah och Fisabilillah2. Den förstnämnda, som spred ett radikalislamistiskt budskap, grundades enligt Acta Publica i september 2019 men stängdes snart av Facebook. Då startades i stället Fisabilillah2 och bland medlemmarna fanns flera personer som stridit för IS. De tre männen har, enligt rapporten från Acta Publica, även varit aktiva i en annan sluten Facebookgrupp, Quran och Sunnah, som även den spred ett våldsbejakande islamistiskt budskap.

Enligt Acta Publicas kartläggning var en av de häktade, en 25-årig man, moderator för Fisabilillah och visade där öppet stöd för IS. I ett inlägg från 24 oktober 2019 skrev han ett hyllande inlägg: ”Må allah befria dem från undertryck och ge dem seger över deras fiender och våra fiender, in shaa allah en dag ummahn vill bli en hand och munafiqins ansikte visas må allah förbanna dem”.

En annan av de häktade, en 24-årig man, skrev samma dag i gruppen om IS: ”Må Allah subhana wa ta´ala befria dem och skydda dem, och ge oss seger över våra fiender, och belöna dem och alla muwahidin med Jannaht Al Firdous, wa allahumma Sali wa salam a´la nabeena Muhammad. Allahumma amin.”

24-åringen ska också ha uppmuntrat andra att studera den amerikanske våldsbejakande islamisten och predikanten Ahmad Musa Jibril.

Rapporten går att ladda ner här.

MAGNUS SANDELIN