Studentorgan i UK spred uppmaning om krig mot judar

Den Irantrogna studentorganisationen Islamic Student Associations of Britain har organiserat en livesändning där höga befälhavare från Irans islamiska revolutionsgarde uppmanar studenter att ansluta sig som soldater för att döda judar i ett kommande heligt krig och till våld i Storbritannien.

I en inspelning som den Londonbaserade judiska veckotidningen The Jewish Chronicle (JC) fått tillgång till avslöjas hur den tidigare IRGC-befälhavaren Saeed Ghasemi i tal till brittiska studenter förnekar förintelsen och sedan talar om att utbilda terrorister. Han uppmuntrar brittiska studenter att ansluta sig till “den vackra listan över soldater ” för att slåss och döda judar i ett kommande apokalyptiskt krig.

En annan talare, Hossein Yekta, säger att judar ”skapat homosexualitet” och han uppmanar brittiska studenter att hissa flaggan för den islamiska revolutionen, islam och martyrskap. Han säger också att studenterna ska betrakta sig själva som ”heliga krigare” och avslutar med att lova att ”judarnas era” snart ska vara över.

Enligt JC har tiotusentals studenter lyssnat till sändningarna.

Talen livestremades från Iran och visningarna av sändningen arrangerades av studentorganisationen Islamic Student Associations of Britain, som är den brittiska grenen av Islamic Student Associations in Europe. Islamic Student Associations beskriver sig som en förening som ”alltid följt i imam Khomeinis fotspår och som ska implementera hans ideologi i alla muslimska samhällen runt om i Storbritannien”.

Länk till JC:s artikel med foto inifrån studentorganisationens huvudcenter i London. Foto: X/Twitter

Talarna från IRGC, av vilka några är föremål för sanktioner av Storbritannien för kränkningar av mänskliga rättigheter, har spelat nyckelroller för att krossa oliktänkande i Iran.

Höga befälhavare från Irans islamiska revolutionsgarde använder sig av Islamic Student Associations för att sprida jihadistisk antisemitisk propaganda och uppmaningar till våld.

Islamic Student Associations har sitt huvudcenter förlagt till en gammal ombyggd metodistkyrka i Hammersmith i västra London med filialer på universitetsområden i Bradford, Manchester, Liverpool, Leeds, Glasgow, Edinburgh, Aberdeen och Cambridge.

En av studentföreningens främsta företrädare, Mohammad Hussain Ataee Dolat Abadi, fick själv en sällsynt audiens hos Ayatollah Ali Khamenei tidigare i år och de iranska regimledarna berömde då hans verksamhet i Storbritannien.  

Efter JC:s avslöjande har ordföranden för utrikesutskottet, Tory-parlamentarikern Alicia Kearns, sagt att

”När sådana avskyvärda samtal organiseras agerar Islamic Student Associations of Britain i bästa fall som en villig propagandaarm för den iranska regimen, och i värsta fall som en agitator för statligt sponsrad terrorism”.

Och hon fortsatte:

”Att sända de jihadistiska och djupt antisemitiska idéerna från seniora medlemmar av IRGC till studenter över hela Storbritannien är en fräck radikaliseringshandling. Vi måste förfölja och åtala de ansvariga som försöker hetsa till våld här i Storbritannien.”

Alicia Kearns uttalande har följts av flera andra brittiska politikers fördömanden. Källor nära inrikesministern Suella Braverman uppger till Sunday Times att Iran ses som det största hotet mot Storbritannien och att det finns tecken på att Iran intensifierar sin verksamhet och försöker rekrytera medlemmar för att rikta in sig på regimmotståndare.

IRGC grundades 1979 av Ayatollah Ruhollah Khomeini och är en paramilitär styrka som svarar direkt under regimen. Syftet är att skydda den islamiska teokratin och att främja dess intressen. Med det följer utbildning, beväpning och stöd till terroristgrupper och delaktighet i strategiska terrorhandlingar mot mål som bedöms vara fientliga mot den islamiska republiken.

Efter att den tidigare IRGC-generalen och befälhavaren för elitstyrkan Quds, Qasem Soleimani, dödats i en amerikansk drönarattack, producerade Islamic Student Associations of Britain ett filmklipp till hans ära och utkrävde hämnd.

På den svenska moskén Imam Ali Islamic Centers hemsida länkar moskén till islamiska föreningar i Europa varav tre är Islamic Student Associations föreningar i Moskva, Kiev och Minsk. Doku har varit i kontakt med Imam Ali Center som inte återkommit med kommentarer.

UPPDATERING 10/8

Efter att texten publicerats har Imam Ali Islamic Center inkommit med följande kommentar:

”Vi har ingen insyn om församlingen/föreningen. Ni kan vända er till dem för att få klar bild om vad de står i diverse frågor. Som det framgår i rubriken för undersidan [GUIDE], är syftet med länkarna att underlätta för shiamuslimer att kunna besöka en moské eller församling när de är på resa till respektive land, oavsett vad denna församling har för verksamhet”.

SOFIE LÖWENMARK OCH LARS JONSON