Al-Qaida uppmanar till massaker mot svensk polis 

En mediekanal knuten till al-Qaida uppmanar muslimer i Sverige att kräva hämnd för koranbränningarna genom att halshugga koranbrännaren Salwan Momika och att begå en massaker mot svenska polisstyrkor och svenskar. 

I dagarna släppte Kata’ib Al-’Iman Foundation en video på Telegram som innehåller våldsamma hot mot mål i Sverige, rapporterar Mellanösterninstitutet Memri. 

Den sex minuter långa videon inleds med att beskriva Salwan Momika som en i raden av människor och krafter som har som mål att skada islam. 

”Tiderna varierar… Platserna varierar… Människorna varierar… Men alla dessa har samma intresse – att förstöra islam och släcka Allahs Allsmäktiges ljus”

Berättarrösten som beklagar att ingen ännu agerat och ”utgjutit Momikas orena blod” använder en nedsättande term om shiamuslimer och kräver att Salwan Momikas huvud avskiljs. 

Videon fortsätter: 

”Vet, min muslimske bror, du som bor i Sverige, att Salwans aktion inte var den första och inte kommer att bli den sista, om du inte sätter stopp för det genom att döda honom. Vet också att den svenska polisens blod är ett rättvist mål att attackera, precis som att dricka vatten. Så utgjut deras blod, döda deras soldater, slå mot deras ekonomi var de än är. Underskatta inte vikten av att döda dem och bekämpa dem.”

Den som mördar Salwan Momika och själv överlever uppmanas att därefter ta sig vidare till en polisstation och utföra en massaker. 

”Låt ditt mål vara martyrskap och spridning av fasa i de otrognas och hycklarnas hjärtan”

De sista två minuterna av filklippet ägnas åt hyllningar av tidigare terrorister med namn och foto. 

Bland dem finns bröderna Saïd och Cherif Kouachi, som utförde terrorattentatet mot satirtidningen Charlie Hebdo 2015, och Abdoullakh Abouyezidovich Anzorov, som halshögg den franska historieläraren Samuel Paty 2020. Flera andra jihadister som utfört terroristattacker i Europa hyllas också.

Utöver det senaste uttalandet av al-Qaida har en rad terroristorganisationer uttalat likande hot mot Sverige och mot svenskar och uppmanat muslimer i Sverige att kräva hämnd genom att ta till våld. 

SOFIE LÖWENMARK