Skattestödd skandalmoské talar om att stena kvinnor

Green Lane Masjid chefsimam och utbildningschef, Shaykh Zakaullah Saleem, föreläser om stening av kvinnor.

I ett klipp som har fått stor spridning på sociala medier syns hur chefsimamen vid Birminghams Green Lane Masjid föreläser om hur otrogna kvinnor ska stenas till döds. Trots att moskén har en lång historia av kontroversiella och extrema uttalanden beviljades den nyligen ett statligt bidrag på 2,2 miljoner pund för att stödja unga i kritiskt tänkande. 

Green Lane Masjid ligger i en större sekelskiftesgammal byggnad som tidigare inhyste ett bibliotek och ett publikt bad. Moskén säger sig ha kapacitet för 3500 bedjande, inklusive kvinnor, och har en dryg miljon följare på sociala mediekanaler. 

Green Lane Masjid

Under en filmad föreläsning i moskén som fått stor spridning på sociala medier talar Green Lane Masjid chefsimam och utbildningschef, Shaykh Zakaullah Saleem, om hur kvinnor ska bestraffas för ”zina” (olagliga sexuella relationer) genom att stenas till döds.

Imamen förklarar för åhörarna att kvinnan före steningen ska grävas ner midjedjupt i marken för att bevara hennes blygsamhet. 

“ Enligt sharia, när det gäller kvinnor, måste ett hål grävas i jorden i marken; och hon måste täckas upp till hälften av kroppen

För ogifta kvinnor, säger imamen i klippet, är straffet istället piskning med 100 rapp inför en stor muslimsk publik.

Tidigare under denna månad tillkännagavs att regeringen ska stödja Green Lane Masjid med 2,2 miljoner pund, drygt 30 miljoner kronor för ett planerat ungdomsprojekt i moskéns regi. Syftet med projektet är att stödja unga i kritiskt tänkande. 

Projektet som ska fokusera på kritiskt tänkande, konst, kultur, säkerhet online och utbilda om att stärka marginaliserade samhällen var planerat att starta under hösten. 

När den muslimska brittiska nyhets- och opinionssajten 5 PILLARS med en dryg halv miljon följare på Facebook skrev om regeringens satsning uttrycktes oro för hur regeringens parallella arbete mot islamistisk extremism skulle riskera att påverka Green Lane Masjid som mottagare av statligt ekonomiska stöd. 

5 PILLARS betonade att finansieringen skulle kunna medföra krav på styrning av innehållet i verksamheten vilket i sin tur skulle kunna leda till krav på förebyggande arbete mot extremism. Moskén uppmanades därför att vara vaksam. 

Chefsimamens uttalande om att stena otrogna kvinnor är inte unikt för moskén. Tvärtom har Green Lane Masjid en lång historia av kontroversiella uttalanden som handlat om att förnekande av kvinnors rättigheter, främjande av homofientlighet och förordande av hårdföra shariastraff, exempelvis genom att hugga av tjuvar händer, vilket GB News rapporterat om. 

I  Channel 4-dokumentären Undercover Mosque från 2007 sa imamen Abu Usamah, som än idag är verksam vid moskén, att homosexuella män ska dödas genom att slängas ned från klippor och att kvinnor är intellektuellt bristfälliga. 

Imamen sa också: 

”snart kommer spelet att vända och muslimerna kommer att vara i en position av att vara överst i styrka” i Storbritannien. Och när det händer kommer muslimer att implementera sharia och vara ”hårda mot kuffar (icke-muslimer)”

Så sent som under förra året kritiserade imamen människor som kämpar för kvinnors rättigheter i Iran. Han försvarade då hur islamiska samhällen som Iran behandlar kvinnor och riktade istället udden mot synen på kvinnor i väst. Imamen har också fördömt sexualundervisning i brittiska grundskolor med fokus på undervisning om homosexualitet.

Ytterligare en imam vid moskén, Mustafa Abu Rayyan, sa i en podcast som laddades upp av Green Lane Masjid tidigare i år att kvinnor måste lyda sina män och och att en hustru måste tjäna sin make och uppfylla hans fysiska önskningar. Han beklagade att vissa muslimska kvinnor tagit till sig av modern feminism och är motståndare till makens rätt att ta fler fruar. Han underströk att det handlar om kvinnor som kämpar med att förstå vad det innebär att lyda sin man. 

Utbetalningen av 2,2 miljoner pund till Green Lane Masjid har tillfälligt stoppats. 

SOFIE LÖWENMARK