Halshuggningshot mot rektor efter abayaförbud 

Den 27 augusti tillkännagav den franska utbildningsministern Gabriel Attal ett förbud mot att bära de långa dräkterna abaya och qamis i offentliga skolor, högskolor och gymnasier. Plagg som täcker armar och ben och som bärs av en del muslimer.

– Abaya och andra religiösa symboler hör inte hemma i skolan. När du går in i ett klassrum ska du inte kunna identifiera elevernas religion bara genom att titta på dem, sa utbildningsministern i samband med att förbudet offentliggjordes. 

Utbildningsministern hänvisade också till att en rad rektorer krävt besked om huruvida abaya och qamiz ska vara tillåtet eller ej i franska skolor och att rektorer inte själva velat fatta beslut i frågan av rädsla för att bli utsatta för hatkampanjer från islamister.

  • Från dagis till högskola är skolan sekulär i Frankrike, vilket innebär att det inte finns plats för religiösa attribut, har president Emmanuel Macron kommenterat den nya lagen. 

Religiösa symboler och huvudbonader är förbjudna i franska skolor sedan länge men de senaste åren har fler elever kommit klädda i abaya. Den franska regeringen har tolkat det som ett sätt att utmana Frankrikes strikta lag om att skolan ska vara en religionsfri miljö.

Det senaste förbudet mot abaya som trädde i kraft i måndags har skapat debatt i Frankrike och även satt igång en islamistisk kampanj där Frankrike återigen pekas ut som islamofobiskt och rasistiskt för sin kamp mot vad staten ser som samhällsskadlig separatism och islamism. 

I staden Clermont-Ferrand i mellersta Frankrike kom en flicka klädd i abaya till sin gymnasieskola i mitten av veckan. Efter en diskussion med skolledningen nekades hon att komma in i skolbyggnaden om hon inte bytte om. 

Lite senare samma dag ringde hennes far upp rektorn och ytterligare två personer i skolledningen och framförde hot om att döda rektorn genom halshuggning. 

– Det här är hot som är extremt chockerande, sa utbildningsminister Gabriel Attal och utlovade sitt fulla stöd till skolans personal och att säkerhetsåtgärder i form av polisbevakning av skolområdet skulle sättas in. 

– Frankrikes skolor testas dagligen av islamistisk fundamentalism som försöker införa sin lag. Vår fasthet måste vara osviklig inför republikens fiender, kommenterade Laurent Wauquiez, lokalpolitiker där den aktuella skolan ligger. 

Dödshot mot personal i nationell utbildning har fått ökad uppmärksamhet i Frankrike sedan historieläraren Samuel Paty halshuggits av en18-årig tjetjensk islamist. En rad andra lärare och professorer har utsatts för dödshot av islamister under senare år och har tilldelas personskydd. 

Mannen som hotade med att halshugga rektorn är inte tidigare känd av polisen. Han riskerar nu fem års fängelse.

I måndags dök det upp 298 elever klädda i abayor av sammanlagt 12 miljoner elever. 67 vägrade att byta om och skickades hem tillsammans med ett brev till vårdnadshavarna med information om den sekulära franska skolan.

Regeringen anser att siffrorna talar för att förbudet i stort respekteras. 

SOFIE LÖWENMARK

Hur ska man finansiera en journalistisk nischsajt som granskar demokratiskadlig islamism?

Vi har som många andra försökt att lösa tre frågor: vi vill att nyheterna ska vara tillgängliga för alla, vi behöver intäkter för att överleva och vi vill inte ständigt be er om stöd och pengar.

Därför har vi landat i en möjligen udda konstruktion som vi i alla fall vill ge ett försök:

en frivillig prenumerationslösning.

Det kostar 185 kr per år att prenumerera på Dokus nyheter (dvs. drygt 14 kr per månad exkl. mervärdesskatt).