Okända bilderna avslöjar den gripne IS-svensken

Inför svenska journalister hävdade den gripne IS-svensken att han kommit till Syrien för att donera blod och hjälpa människor i nöd. Men nu kan Doku avslöja en annan sida. På flera tidigare okända bilder poserar mannen med vapen tillsammans med andra IS-svenskar.

I februari i år greps 35-årige Abrar Pailot Mohamed från Rinkeby och flera andra utländska IS-medlemmar av kurdiska styrkor i östra Syrien. Några veckor senare intervjuades han i fångenskap av journalister från bland annat Sveriges Television och Expressen. Han vädjade då till den svenska regeringen att ta hem honom till Sverige, och sa att han inte utgjorde någon säkerhetsrisk.

Abrar Pailot Mohamed hävdade också att han inte deltagit i strider utan bara kört ambulans för IS. För Expressen berättade han att han kom till Syrien 2013 och anslöt till den islamistiska gruppen Jaish al-Muhajirin, men enbart för att ”hjälpa folk i nöd”, inte delta i kriget. Bland annat ville han donera blod och arbeta på sjukhus.

Abrar Pailot Mohamed hävdade att han inte deltagit i strider utan bara kört ambulans för IS.

Nu kan Doku avslöja nya uppgifter om IS-svensken. På flera bilder som Doku fått ta del av ses Abrar Pailot Mohamed posera med vapen, ammunitionsväst och även ”IS-flagga”. Bilderna ska enligt uppgift vara tagna 2013, alltså innan Islamiska staten utropade sitt ”kalifat”. På flera bilder syns även andra personer från Sverige: Ahmed Hassan, Jonas Aref El Hassan, Haris Karichanin, Omar Shahadeh, Khaled Shahadeh, Taha Shade, Akar Saman Ali och Abdeljalil Joumane. Flera av dem anslöt senare till Islamiska staten. De flesta är idag döda.

Abrar Pailot Mohamed står i bakre raden av gruppen som består av flera kända IS-svenskar.
Abrar Pailot Mohamed beväpnad och tillsammans med IS-svenskarna Ahmed Hassan och Khaled Shahadeh.

I februari uppgav Abrar Pailot Mohamed för svenska journalister att han ångrade sin tid hos Islamiska staten.

– Jag levde i en sekt, sa han till SVT då.

Doku har tidigare pratat med Abrar Pailot Mohameds mamma, som dock sa att hon inte ville ge några kommentarer om sonen.

MAGNUS SANDELIN