Radikal imam tagen i förvar – ”ska utvisas”

Imamen Abo Raad, i mitten, under en paneldebatt i riksdagen 2016. Foto: Jonas Lundgren

Gävleimamen Abu Raad togs igår i förvar av Migrationsverket, tillsammans med sin son. Enligt anhöriga ska de utvisas från Sverige. Imamen har länge haft en central roll i den svenska jihadistmiljön.

Abu Raad, imam vid Al-Rashideenmoskén i Gävle, heter egentligen Riyad Abdulkarim Jassim. Han har flera gånger varit omskriven i medierna på grund av sina kopplingar till islamistisk extremism.

Doku och Expressen kan i dag avslöja att Migrationsverket under torsdagen fattade beslut om att han tillsammans med sin 34-årige son skulle tas i förvar. Senare under torsdagskvällen spred familjemedlemmar en namninsamling på nätet till stöd för Abu Raad och hans son, med en uppmaning om att stoppa utvisningarna av dem. I texten till namninsamlingen stod bland annat:

Efter hela 23 år i Sverige har det beslutats att Gävle moskés imam Sh. Abo Raad ska utvisas från Sverige tillsammans med sin son. Trots att han aldrig någonsin dömts för brott eller gjort något som bryter mot den svenska lagen. Sh. Abo Raad har spenderat en livstid i Sverige och under den tiden fött barn och fått barnbarn, att utvisa honom och hans son är en garanterad dödsdom. Inga konkreta orsaker till hans utvisning har angivits och det är skandalöst att staten Sverige väljer att utvisa en person som bidragit till samhället och den muslimska communityn i både Gävle lokalt och Sverige i stort.”

Under torsdagskvällen spred anhöriga till Abu Raad ett upprop med namninsamling för att stoppa utvisningen av honom och hans son.

Under fredagsmorgonen togs insamlingen bort från nätet.

Enligt den arabiska nyhetssajten Sveriges verklighet, som pratat med anhöriga, så grep säkerhetstjänsten Abu Raad och hans son i Gävle under torsdagen. De fick veta att de skulle utvisas ur Sverige men inte varför, mer än att det handlade om Sveriges statsskydd.

Något utvisningsbeslut av de två finns inte hos Migrationsverket, däremot ett beslut om att de ska tas i förvar. Skälen till beslutet är dock sekretessbelagda. Enligt verkets hemsida kan man tas i förvar om man har fått, eller om det är sannolikt att man kommer att få, ett beslut om avvisning eller utvisning.

”Att utvisa honom och hans son är en garanterad dödsdom.”

Varken Abu Raad eller hans son är svenska medborgare.

Abu Raads roll inom den svenska jihadistmiljön har varit omskriven under flera år. 2015 granskade till exempel tidningen Gefle Dagblad imamen och avslöjade bland annat hur han i samband med att Islamiska staten intog flera städer och byar i Irak i juni 2014 hyllade händelserna på sin Facebooksida:

”Bröder och systrar, be till Allah om stöd för deras sunnisyskon i Irak, där de utkämpar ett ödesdigert krig mot svekfullhetens, kufrs och syndfullhetens styrkor (…) Be för era syskon och stötta dem med era pengar, er själva och era tungorskrev han bland annat (texten är översatt från arabiska, reds. anm.).

Till Sveriges television hävdade Abo Raad senare att han bara hade syftat på svenska hjälporganisationer.

Även moskébesökare har reagerat mot imamens radikala hållning. I samband med en rättegång under 2005 mot två personer som senare dömdes för terrorfinansiering pekades Abo Raad till exempel ut av ett vittne för att i moskén ha bett för självmordsbombare i Irak. Han var dock själv aldrig formellt misstänkt i målet. 

Abu Raad och hans familj flydde från Irak 1991 och bodde en period i Saudiarabien, innan de kom till Sverige. Abu Raad och hans son fick permanent uppehållstillstånd 1998, däremot har deras ansökningar om svenskt medborgarskap avslagits vid upprepade tillfällen. Sonen uppgav under ett inspelat möte hos föreningen Charta 2008 för några år sedan att det är på grund av Säkerhetspolisen. Under mötet berättade han bland annat:

”Med tiden börjar man höra saker och ting om Säkerhetspolisen, för många år sedan. Min pappa får inte svenskt medborgarskap. De har frågat väldigt många människor: ”ja vad vet ni om Abo Raad?” De frågar många ungdomar vad de vet om Abo Raad. (…) Och en vacker dag när jag ansöker fick jag en sån här svart mapp. Säkerhetspolisen har bara svarta drömmar. Hela den här myndigheten går bara på fredliga människor som har en stark tro på sin religion och säger ”min gud är allah”. (…) Då är det alltså så här, jag får inte svenskt medborgarskap, för jag har för stort nätverk och jag kan kombinera mitt arbete med människor. Och de här kontakterna som de frågade om är alltså en säkerhetsrisk.”

Även moskébesökare har reagerat mot imamens radikala hållning.

Säkerhetspolisen säger att de varken kan bekräfta eller dementera uppgifterna om att Abu Raad och hans son skulle vara tagna i förvar, men pressekreterare Gabriel Wernstedt uppger att generellt kan Säkerhetspolisen, för att skydda Sveriges säkerhet, använda sig av lagen om särskild utlänningskontroll för att få en person utvisad.

-Säkerhetspolisen kan fatta ett första beslut om förvar för en person utan svenskt medborgarskap om det finns ett säkerhetshot. Sedan prövar Migrationsverket beslutet, säger han.

Doku och Expressen har utan framgång sökt Abu Raad, hans son och dotter för kommentarer.

Läs Dokus tidigare porträtt om Abu Raad.

MAGNUS SANDELIN