Abo Raad – imamen som hyllade IS blixtkrig i Irak

Imamen Abo Raad, i mitten, under en paneldebatt i riksdagen 2016. Foto: Jonas Lundgren

Vad finns det för influencers i den svenska radikalislamistiska miljön? Vilka personer, i Sverige eller utomlands, inspirerar, radikaliserar och på andra sätt påverkar unga människor i Sverige till en extrem islamistisk ideologi? I Dokus serie om personer som har och har haft en stor roll för spridande av ideologi i de här miljöerna skriver vi idag om imamen i Gävle som hyllade Islamiska statens blixtkrig i Irak sommaren 2014, Abo Raad.

Han har pekats ut för att vara den militanta islamismens ”ledare” i Sverige. Hur som helst är imamen Abo Raad för många unga extremister i Sverige en inspiratör. I ett slutet forum på Facebook berättade en jihadistsympatisör till exempel 2013 om en diskussion som han och några kamrater hade haft med en imam från Saudiarabien som var på besök i Sverige. Imamen hade frågat om de, ”jihadisterna”, har någon person i Sverige som de ser som ”sin sheikh”, och de hade svarat: ”Vi har Shaykh Abu Ra’ad.”

Jihadisternas ”sheikh”, imamen Abo Raad, heter egentligen Jassim Riyad Abdulkarim och är verksam vid Al-Rashideenmoskén i Gävle, men föreläser även i andra sammanhang. Han har gjort sig allmänt känd för flera extrema uttalanden. 

Vid den tidpunkt som inlägget publicerades kan det bara tolkas som ett stöd för den då pågående militäroffensiv som IS genomförde i norra Irak tillsammans med lokala sunnimiliser.

När Islamiska staten intog flera städer och byar i Irak i juni 2014 hyllade Abo Raad händelserna på sin Facebooksida, vilket Gefle Dagblad avslöjade i samarbete med Dokus journalist Magnus Sandelin.

Inlägget på Facebook där imamen Abo Raad hyllade Islamiska statens militära erövringar i Irak i juni 2014.

”Bröder och systrar, be till Allah om stöd för deras sunnisyskon i Irak, där de utkämpar ett ödesdigert krig mot svekfullhetens, kufrs och syndfullhetens styrkor (…) Be för era syskon och stötta dem med era pengar, er själva och era tungorskrev han bland annat (texten är översatt från arabiska, reds. anm.).

Till Sveriges television hävdade Abo Raad att han bara hade syftat på svenska hjälporganisationer.

Men vid den tidpunkt som inlägget publicerades kan det bara tolkas som ett stöd för den då pågående militäroffensiv som IS genomförde i norra Irak tillsammans med lokala sunnimiliser.

Bland dem som gillade och uppskattande kommenterade hans inlägg på Facebook fanns svenska IS-jihadister och sympatisörer. ”Oh Allah, ge seger till våra bröder i den islamiska staten i Irak och Syrien”, skrev till exempel en person under inlägget.

”Homosexualitet är förbjudet i islam och om ett land följer sharia och styret implementerar lagen, ja då tillämpas guds lag, sa han och syftade på dödsstraffet.”

Abo Raad fanns även med bakom den extrema sajten muslim.se, vilket uppmärksammades av Gefle Dagblad. Den skattefinansierade sajten, som nu är nedlagd, förespråkade bland annat att homosexuella borde avrättas. På hemsidan kunde man också läsa att en muslim varken fick bli vän med en icke-muslim eller bli medlem i deras samhälle. Ändå påstods syftet med hemsidan, enligt Sveriges Imam Förbund, vara att ”skapa broar mellan muslimer och icke-muslimer”. 

I Sveriges radios ”Människor och Tro” kommenterade Abo Raad tidningens granskning: 

– Vad folk säger angår inte mig. Det enda som angår mig är vad Gud säger.

– Homosexualitet är förbjudet i islam och om ett land följer sharia och styret implementerar lagen, ja då tillämpas guds lag, sa han och syftade på dödsstraffet.

Skattepengarna – 416 000 kronor – gick till Sveriges Imam Förbund, med adress där Gävle moské ligger. Abo Raad sa i intervjun med Sveriges Radio att han inte var ansvarig för hemsidan utan endast ”shariarådgivare”.

– De har skadat mitt rykte och de andra som arbetar i moskén. Det måste råda psykiska problem på den där tidningen. De har aldrig skrivit något positivt om moskén och våra ansträngningar att hjälpa samhället och folk, sa Abo Raad också.

Ett annat kontroversiellt uttalande skedde under ett seminarium i riksdagen hösten 2016, då Abo Raad hävdade att de i publiken som hade rötter i Mellanöstern var värre än Islamiska staten. Abo Raad var inbjuden att delta i panelen under seminariet. Hans bror Najim Al-Ganas närvarade som tolk. Men Najim Al-Ganas översatte inte kontroversiella uttalanden som Abo Raad yttrade, vilket ett par personer ur publiken påpekade under seminariets gång. Dåvarande riksdagsledamoten Arhe Hamednaca (S) som satt bredvid i panelen regerade: 

– Jag kan arabiska och du sade att publiken här är värre än Daesh (IS). Det översattes inte. Jag tyckte det var att gå för långt. 

Abo Raad är ursprungligen från Irak och har fått sin religiösa utbildning i Saudiarabien, där han uppges ha studerat under salafisterna Shaykh Ibn Baz och Shaykh Ibn Uthaymin.

I moskéns stadgar framgår att stiftelsen i Qatar har ansvar för att utse moskéns styrelse.

Al-Rashideenmoskén, där Abo Raad är imam, bildades 2007 efter att en stiftelse i Qatar köpte Metodistkyrkan på Södra Rådmansgatan i Gävle och grundade moskén. Vi tiden då stiftelsen köpte metodistkyrkan finansierade stiftelsens grundare, Abd al-Rahman bin Umayr al-Nuaymi, al-Qaida i Irak,det som sedan blev terroristorganisationen Islamiska Staten. Han är sedan 2013 terrorlistad av USA, EU och FN för sin finansiering till jihadistgrupper i Irak, Syrien, Jemen och Somalia. Därför har alla hans tillgångar frysts.

I moskéns stadgar framgår att stiftelsen i Qatar har ansvar för att utse moskéns styrelse. Här kan man notera att Abo Raads släkting, Ali Al-Ganas, valdes in i styrelsen efter att Gävle Dagblad granskat moskén och efter att Ali al-Ganas hyllningar av IS i sociala medier blev kända. 

Det har under många år funnits uppgifter om Abo Raads extrema hållning, bland annat har besökare i moskén reagerat. I samband med en rättegång under 2005 mot två personer som senare dömdes för terrorfinansiering pekades Abo Raad till exempel ut av ett vittne för att i moskén ha bett för självmordsbombare i Irak. Abo Raad var dock själv aldrig formellt misstänkt i målet. 

”Imamen bad för dem som skulle spränga sig i luften som ett angrepp på USA:s arme. Man lade också ut en bönematta för attbesökarna i moskén skulle lägga pengar på mattan vilka enligt imamen skulle gå till dem som sprängt sig i luften och till de föräldralösa barnen” sa vittnet.

2016 avslöjade Dokus Magnus Sandelin at Abo Raad var medlem i en hemlig grupp på Facebook för personer som stödjer jihadister världen över. Gruppen, som hade namnet ”Syskon som stödjer Mujahideen”, grundades av en jihadist från Borlänge kort innan han reste till Syrien för att ansluta till IS. Flera svenska IS-krigare var med i den hemliga gruppen. Syftet var att samla personer som ”stödjer sanningen” om jihad i Guds namn, och dela nyheter med varandra om olika delar i det som brukar kallas det globala al-Qaidanätverket.

SOFIE LÖWENMARK

Läs tidigare delar i Dokus serie om salafistiska ”influencers”:

Anas Khalifa har spridit extremism i femton år
Den radikala salafisten i Halmstad
Al-Awlaki – terrorimanen som härskar på nätet

Hatpredikanten som är en ”cheerleader” för jihad