Coronaviruset försenar rättegång om Charlie Hebdo

En planerad rättegång i maj om attacken mot bland annat den franska satirtidningen Charlie Hebdo 2015 ställs in på grund av coronapandemin. Bild: Pixabay

I början av maj skulle en rättegång i Paris mot misstänkta i terrorattentaten i januari 2015 ha ägt rum. Coronapandemin har emellertid satt tillfälligt stopp.

En fransk domstol skulle med start den 4 maj ha genomfört en huvudförhandling för att pröva fjorton personers ansvar för delaktighet vid attentaten i Paris i januari 2015, mot satirtidskriften Charlie Hebdo och en judisk matbutik. Ingen av de tre personer som höll i vapnen är vid liv, utan de åtalade personerna påstås i varierande grad ha medverkat till dåden med i huvudsak logistik men också i vissa fall genom ideologisk påverkan.

I dagarna har domstolen i Paris emellertid tagit beslutet att ställa in förhandlingen, som skulle pågå under två månader. Det rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Osäkerhet om virusspridning

Skälet är den osäkerhet som fortfarande råder om utvecklingen av spridningen av coronaviruset. Domstolen anser att den inte kan säkerställa en spridningsfri miljö under en så lång tid som förhandlingen var tänkt att pågå.

Vid attackerna, som inleddes den 7 januari 2015, mördade först bröderna Chérif och Saïd Kouachi tolv personer vid eller inne på satirtidskriften Charlie Hebdos redaktion. Två dagar senare tog Amedy Coulibaly livet av fyra gisslantagna kunder vid den judiska stormarknaden Hyper Cacher. Dagen före hade han mördat en ung polis.

Rättegången nu i maj skulle ha varit startskottet till en trio av inplanerade förhandlingar i brottmål om den islamistiska terrorism som drabbade Europa under 2015 och 2016.

Alla tre gärningsmän sköts ihjäl av polisen, Coulibaly på platsen och bröderna Kouachi i ett tryckeri där de hade förskansat sig.

Rättegången nu i maj skulle ha varit startskottet till en trio av inplanerade förhandlingar i brottmål om den islamistiska terrorism som drabbade Europa under 2015 och 2016, och samtidigt ett slags avslut för de tragiska händelserna. Planen har varit att Charlie Hebdo-målet skulle följas av två så kallade megaprocesser, den första i Paris med början i januari 2021 och den andra i Bryssel efter att den franska förhandlingen avslutats.

Svenske Osama Krayem bland åtalade

Den franska rättegången om attackerna den 13 november 2015 omfattar 20 åtalade, 1 700 målsägande och 300 advokater. Den belgiska rättegången, som gäller attentaten på Bryssels flygplats och i tunnelbanan i mars 2016, omfattar åtta åtalade och hittills fler än 620 målsägande. En av de åtalade i det målet är Osama Krayem från Malmö.

Något nytt startdatum för rättegången om attackerna mot tidskriften Charlie Hebdo och den judiska matbutiken i Paris är ännu inte bestämt. Om och i så fall hur den inställda förhandlingen kan påverka planeringen av de andra målen är ännu oklart.

LARS JONSON
MAGNUS SANDELIN

Doku är helt beroende av donationer för att kunna bedriva sin granskande verksamhet. Hjälp oss genom att stödja oss ekonomiskt: swish: 1232570844, bankgiro: 5310-8924.