Terrorledarens dotter skulle föra syskonbarn till Qatar

Den svenskmarockanske al-Qaidaledaren Mohamed Moumous dotter har nyligen gripits på Kastrup i Köpenhamn misstänkt för att olovligen föra ett syskonbarn till Qatar. Dottern har nu omhändertagits enligt LVU.

Doku har tidigare berättat om en av döttrarna till den tidigare al-Qaidaledaren Mohamed Moumou som varit föremål för tvångsvård enligt LVU.

Det var under hösten 2020 som stadsdelsnämnden i en Stockholmsförort senast beslutade att omedelbart omhänderta den tonåriga flickan. Utredningen hade inletts efter att en orosanmälan från polisen uppmärksammat att bland andra flickans mamma fortfarande har kopplingar till våldsbejakande islamistisk extremism.

Säpo hade tidigare gjort ett flertal orosanmälningar om flickan och hennes familj. Flickans pappa, Mohamed Moumou, var en av de högsta ledarna inom al-Qaida. Enligt Säpo hade familjen haft kopplingar till våldsbejakande extremism även efter hans död 2008.

Mohamed Moumou.

Efter att domstolarna under senhösten 2020 hade fastställt att dottern skulle beredas vård enligt LVU har vården upphört.

För en kort tid sedan greps dottern på Kastrup utanför Köpenhamn. Två dagar tidigare hade en annan familjemedlem gripits efter ett tillslag i dotterns bostad. Hon misstänktes och häktades senare för allvarlig brottslighet.

När dottern greps hade hon en enkelbiljett till Qatar. Men hon hade också med sig ett litet syskonbarn. Säkerhetspolisens bedömning var att resan hade planerats och finansierats av en av familjens medlemmar som bor i Qatar. Det antogs att dottern var på väg till honom med syskonbarnet. 

Enligt det tidigare LVU-ärendet hade dotterns skola lämnat in en orosanmälan om att dottern 2019 hade gifts bort med en äldre man i Syrien. Enligt utredningen hade hon inte tagit avstånd från våldsbejakande miljöer och reflekterade inte heller fritt eller naturligt över att hon har haft nära familjemedlemmar som deltagit i väpnade konflikter med terrororganisationer.

En av dem som då lämnade uppgifter om dotterns radikalisering och som ledde till att hon blev föremål för tvångsvård var hennes syster. Enligt vad Doku erfarit är det just den systerns barn som dottern hade tänkt föra till Qatar.

Av den nu meddelade LVU-domen framgår att systern ”inte har samtyckt till att systerdottern följde med till Qatar”.

Den omhändertagna dottern, som motsatte sig vård enligt LVU, uppgav själv under utredningen att hon inte har några radikala värderingar och att hon inte heller har någon kontakt med familjemedlemmen i Qatar.

I fråga om det syskonbarn som hon hade tagit med sig sa hon att hon hade ”planerat resan tillsammans med sin syster och det måste ha blivit ett missförstånd om vart de skulle. Hon uppfattade det som att systern samtyckte till att systerdottern följde med på resan.”

Förvaltningsrätten beslutade om vård enligt LVU för dottern och uppgav att ”utredningen ger stöd för att [dottern] fortfarande lever i eller nära den våldsbejakande extremistiska miljö som hon har vuxit upp i och att hon har nära band till radikaliserade och aktiva personer inom den miljön. Den påbörjade resan till Qatar talar för att hon inte endast lever passivt i denna kontext i Sverige utan även aktivt söker sig till sådana miljöer”.

SOFIE LÖWENMARK

Doku är helt beroende av donationer för att kunna bedriva sin granskande verksamhet. Hjälp oss genom att stödja oss ekonomiskt: swish: 1232570844, bankgiro: 5310-8924.