Osama Krayem: ”Terrorismen är en reaktion på Väst”

Osama Krayem.

”Att döda människor är inte ett nöje, det är en reaktion”, har Osama Krayem från Sverige sagt till utredarna av terrorattentaten i Bryssel 2016. Just nu pågår rättegången, som är den största i Belgiens historia.

På morgonen den 22 mars 2016 slog tre självmordsbombare från Islamiska staten till mot olika platser i Bryssel och dödade 35 människor och skadade över 300. Minst ytterligare en självmordsbombare skulle ha varit med men drog sig ur, Osama Krayem från Rosengård i Malmö. Just nu pågår rättegången i Bryssel mot bland annat honom, och i måndags gick utredare igenom vad som har framkommit i förhören med Krayem. Enligt utredarna ska han ha varit samarbetsvillig och svarat på de frågor som ställts.

I somras dömdes han till 30 års fängelse för inblandning i terrorattentaten i Paris i november 2015, där 130 människor dödades och över 350 skadades. Under domstolsförhandlingen i Bryssel om attentaten 2016 beskrev en av utredarna hur Osama Krayem reste till Syrien för att ansluta till Islamiska staten sommaren 2014, rapporterar The Brussels Times.

Krayem ska ha stannat ett drygt år i Syrien och hos Islamiska staten och deltagit i strider. Han deltog även i den filmade och mycket grymma avrättningen av en jordansk armépilot, som brändes levande i en bur.

I september 2015 gav han sig av mot Europa igen, rapporterar tidningen. Skälet till att han reste var meningsskiljaktigheter i trosfrågor, enligt vad Osama Krayem själv har uppgett. Hans mål då var att återvända till Sverige, men så blev det alltså inte.

Människor sörjer efter terrordåden i Bryssel 2016. Foto: Miguel Discart.

Det rådde då en kaosartad situation i Europa på grund av de stora flyktingströmmarna, och Osama Krayem tog samma väg som flyktingarna. På vägen träffade han två av de andra terroristerna, som han reste med hela vägen till Tyskland. Den 3 oktober kom han till Bryssel.

Fram till att han greps den 8 april 2016 ska han ha varit i alla gömställen som användes av terrorcellen som planerade och genomförde attackerna i Paris och Bryssel. De sista dagarna före attackerna i Bryssel följde han enligt utredningen regelbundet med för att köpa material för att tillverka bomberna.

Osama Krayem ska enligt The Brussels Times under förhören snabbt ha erkänt att meningen var att han skulle ha detonerat en bomb i en tunnelbanevagn men att han ångrade sig. Han har inte förnekat att han var medlem i IS, men sagt att han inte stödde alla handlingar som utfördes i gruppens namn. Däremot menar han att lojaliteten till gruppens ideologi måste vara heltäckande, så han höll sig till den villkorslöst.

”Att döda människor är inte ett nöje, det är en reaktion”, ska han ha sagt under förhör, och förklarat att Islamiska statens terrorattacker i Europa har varit svar på den internationella koalitionens intervention i Irak och Syrien.

Totalt står tio personer åtalade för inblandning i terrorattentaten. När rättegången inleddes i början av december vägrade Krayem till skillnad från de andra åtalade att identifiera sig med namn, ålder och yrke, enligt belgiska press. Rättegången är den största i Belgiens historia.

Läs även: FRANKRIKE HOPPAS ATT TERRORRÄTTEGÅNGEN SKA LÄKA SÅREN

MAGNUS SANDELIN