Akademikern från Alby blev rekryterare åt IS

Idris Cheway, till vänster, och Bilal Sellman. Båda hörde till al-Taqwa ungdomsförening och båda reste till Syrien "för jihad" och dog. Bild från Facebook.

(Artikeln publicerades första gången på Magnus Sandelins blogg, 21 november 2017)

Idris Cheway var den 24-årige ekonomistudenten från Alby utanför Stockholm som kämpade för att bryta en negativ trend bland ungdomarna i förorten. Han startade en studentförening och föreläste i gymnasieskolor för att förmå eleverna att, precis som han själv, läsa vidare på högskolan istället för att hamna i kriminalitet. Men några år senare började han istället rekrytera unga till den jihadistiska miljön. 

Under pseudonymen ”Ibn Mulaykah” var han en av de mest aktiva nätaktivisterna och blev den svenske IS-medlemmen Michael Skråmos parhäst i Raqqah, varifrån de producerade IS-propaganda riktat till en svensk publik. I somras dödades han.

På ytan uppfyllde Idris Cheway inte schablonbilden av en förhärdad IS-propagandist. Jag träffade honom några gånger våren 2014 under en granskning som jag och en kollega höll på med av jihadistiska nätverk utanför Stockholm. En gång tog vi en fika tillsammans, och Idris beställde kaffe och en semla. Han sa den gången att han inte litade på journalister, som han menade alltid framställde muslimer i negativ dager.

Idris Cheway från Alby gömde sig bakom pseudonymen Ibn Mulaykah. Han var en central person i densvenska jihadistmiljön.

Idris var en av grundarna av den informella islamistiska gruppen al-Taqwa ungdomsförening som höll till i Skärholmens moské. Föreningen ordnade föreläsningar och kurser om islam, men flera av medlemmarna visade sig ha extrema åsikter och några av dem reste till Syrien för att ansluta till jihadistiska grupper. På gruppens facebooksida la man ofta ut förhärligande texter om jihad och martyrskap med referenser till kriget i Syrien. En av medlemmarna i gruppen var 18-årige Bilal, som hade dödats i Syrien ett halvår tidigare. Det var om honom som reportaget vi jobbade med för SVT:s Uppdrag granskning skulle handla.

Vid ett tillfälle kom jag oannonserad till ett av al-Taqwa ungdomsförenings möten i Skärholmen. Fem personer, samtliga unga män, fanns i lokalen. Idris var en av dem, och vi resonerade lite fram och tillbaka om reportaget jag jobbade med. Han gav ett intelligent, lugnt och vänligt intryck, men någon intervju ville han inte ställa upp på. Idris extrema åsikter, som jag då bara anade att han hade, var ingenting som han öppet torgförde för utomstående. Men jag kommer ihåg att han under vårt samtal försvarade saudiern Nasir al-Fadh, en av de mest extrema jihadistideologerna som är i livet för närvarande.

Idris Cheway hade en kandidatexamen i företagsekonomi från Södertörns högskola. 2010 var han med och startade en förening som hette Förortsakademikerna, för att inspirera andra ungdomar från olika förorter att förändra sina liv till det bättre. Idris var ordförande och framträdde såväl i lokalradion som tidningar där han berättade om den nystartade föreningen. Syftet var att få fler unga från gymnasiet att gå vidare och utbilda sig på högskolan.

-Vi hoppas att den ska sprida sig till förorter i exempelvis Göteborg och Malmö. På sikt kanske vi kan arbeta med problemlösningar i förorten och fungera som en bro mellan politiker och ungdomar, sa Idris till tidningen Karriär.

Det var i januari 2011. När och varför hans radikalisering till de våldsbejakande åsikter som ledde honom i döden tog fart vet jag inte.

Men i november 2011 påbörjade han en säkerhetsklassad tjänst på det statliga bolaget Teracom, som äger marknätet för radio och TV. Han hann jobba där en månad innan han blev uppsagd med omedelbar verkan. Förklaringen som företaget ska ha gett honom var att Säpo hade slagit larm, och att han ansågs vara en säkerhetsrisk.

Idris kände sig diskriminerad och skickade in en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen. I den skrev han:

”Jag har aldrig varit åtalad för något brott, aldrig varit dömd eller misstänkt för något. Det ända (sic) relevanta jag finner är min trosutövning, eftersom jag är praktiserande muslim och aktiv i olika islamiska föreningar så förknippas detta med fundamentalism och extremism. Att mitt namn har flaggats som en säkerhetsrisk känns overkligt och att det har gått så långt att att jag bli (sic) uppsagd min tjänst är oroväckande för mig och min framtid.”

DO valde dock att inte vidta någon åtgärd på grund av Idris anmälan.

Från Idris Cheways passansökan.

Från Idris Cheways passansökan.

Nästa gång Idris Cheway dyker upp i offentliga dokument är våren 2016. Flera personer kopplade till den våldsbejakande islamistiska miljön i Stockholm åtalades då för grova skattebrott genom momsbedrägerier vid handel med mobiltelefoner och andra elektronikvaror.

En av dem som varit med och startat ett av de utpekade företagen var Idris Cheway, men när förundersökningen inleddes i början av 2016 visste polisen inte var han höll hus. I förhör kunde eller ville inte heller någon av de åtalade svara på var han fanns, mer än att han var ”bortrest”. Sannolikt befann sig Idris då hos Islamiska staten i Syrien.

* * *

Från 2011 och framåt har jag följt ett stort antal konton och profiler kopplade till våldsbejakande islamism på olika sociala medier. En av de mer betydelsefulla nätaktivisterna i den här svenska miljön har gått under namnet ”Ibn Mulaykah” (efter en muslim som levde på profeten Muhammeds tid) och funnits på flera olika plattformar.

Han hade ofta en vägledande funktion gentemot sympatisörerna, till exempel som administratör i den slutna facebookgruppen Ummah Nyheter.

"Ibn Mulaykahs" profilbild på Twitter.

”Ibn Mulaykahs” profilbild på Twitter.

”Ibn Mulaykah” var alltid mycket mån om att skydda sin identitet för utomstående. Som profilbild använde han bilden av en balaklava. Han lämnade ingen information om sig själv, och han uppmanade ständigt sina följare att tänka på sin egen säkerhet på nätet.

Det var tydligt att ”Ibn Mulaykah” hade en akademisk läggning, och var mycket bevandrad i jihadistiskt källmaterial. På dokumentdelningssajten scribd.com la han regelbundet ut texter, en del som han uppenbarligen hade författat själv, annat hade han låtit översätta.

En artikel handlade om att göra jihad ”utan föräldrars samtycke”. Den hänvisade han till en 21-årig kille som på facebook skrev att han vill åka till Syrien men att hans mamma var emot.

”Ibn Mulaykah” citerade:

”Lämna detta och gör vad du är kapabel till och försvara dina syskon, därefter kan du säga vad du vill om domen för Jihaad.”

I en annan av ”Ibn Mulaykahs” texter legitimeras dödandet av de ”otrogna”:

”Så för denna (anledning), har Allah den Högste tillåtit dödandet av människor om det är nödvändigt för skapelsens välfärd, precis som Allah den Högste säger, ’Och förtryck (fitnah) är värre ont än att döda.’”

Han försvarade ofta terrorattentat i diskussioner med andra, som 11 septemberattentaten i USA eller terrorattacken mot den franska tidskriften Charlie Hebdo i januari 2015.

Då uppmanade han medlemmarna i Ummah Nyheter att inte slösa energi på de muslimer som tog offentligt avstånd från dådet:

”Karavanen rullar, låt hundarna skälla. Deras fördömande skadar inte Ahl us-Sunnah. Dem är som bananflugor, bara att vifta bort ”, skrev han.

Figuren ”Ibn Mulaykah” gäckade mig under flera år, och jag försökte på olika sätt ta reda på vem som gömde sig bakom namnet eftersom jag förstod att det var en person med stor betydelse för ungas radikalisering. Men utan resultat.

Så i augusti 2016 släppte den svenske IS-medlemmen Michael Skråmo en ljudinspelning från Islamiska statens självutropade huvudstad Raqqah, med en röst som lät alltför välbekant. Inspelningen var en föreläsning med ”Ibn Mulaykah”, och fler skulle följa, totalt sex halvtimmesföreläsningar. Det var ren och skär IS-propaganda på svenska, och behandlade saker som hur viktigt det är för muslimer att inte vika av från ”den raka vägen”, hur oupplysta de flesta muslimer är om islam, att man måste hata de otrogna och att det är obligatoriskt att göra jihad med vapen i hand för dem som kan. Den sista föreläsningen med ”Ibn Mulaykah” publicerades av Michael Skråmo på videodelningesajten Vimeo i april 2017.

Trots att jag nu misstänkte att det var Idris Cheway som låg bakom profilen så hade jag inga bevis, mer än att rösten lät som hans.

I mars 2017 hade jag sett att ”Ibn Mulaykah” började följa mig på Twitter. Jag följde honom tillbaka och vi inledde en privat chatt som sträckte sig över några månader. Jag frågade om vi hade träffats förut, att jag tyckte rösten lät bekant, men han förnekade. Han gick med på att göra en intervju via chatten som jag sedan kunde publicera på min blogg, men inför publicering så ångrade jag mig. När jag läste igenom intervjun så kände jag mig bara illa till mods av de extrema åsikter som han uttryckte, så det blev aldrig någon artikel.

Sista gången som jag hörde ifrån ”Ibn Mulaykah” var den 11 juni i år.

I oktober fick jag besked om att han var död, troligen hände det under flyganfallen mot Raqqah under sommaren.

Och häromdagen fick jag bekräftat att det verkligen var förortsakademikern från Alby, Idris Cheway, som låg bakom pseudonymen ”Ibn Mulaykah”. Sannolikt var han en av de viktigare rekryterarna i Stockholmsområdet till den våldsbejakande islamistiska ideologin under senare år.

MAGNUS SANDELIN