Hör åtalade IS-kvinnans make uppvigla till jihad

Jiro Mehho till vänster och sajten som han administrerade till höger. Bilden är ett montage.

”Om du inte intalar dig själv att gå ut i strid (…) vad finns du till för egentligen?” Doku kan presentera ett unikt ljudklipp från när den åtalade IS-kvinnan Lina Ishaqs nu avlidne make uppviglar till jihad vid en föreläsning i Halmstad.

Lina Ishaq, 49, från Halmstad återvände till Sverige 2020 efter att ha befunnit sig hos Islamiska staten i Syrien. Tidigare i veckan åtalades hon vid Stockholms tingsrätt för grov krigsförbrytelse och grovt folkrättsbrott. Enligt åklagarens gärningsbeskrivning ska hon 2013 ha fört sin minderårige son till Syrien och sett till att han använts som barnsoldat hos bland annat Islamiska staten mellan det att han var 12 och 15 år gammal. När sonen var 16 år dödades han i strid.

Det är första gången åtal väcks i Sverige för brottet krigsförbrytelse genom användande av barnsoldat.

– Utredningen ger stöd för att sonen under tiden han bott hemma utbildats och tränats för att delta i fientligheterna, att han utrustats med militär utrustning samt militära vapen och att han använts i strid och för propagandasyfte samt för andra uppdrag som utgjort ett led i krigföringen, säger kammaråklagare Reena Devgun i ett pressmeddelande.

Lina Ishaq nekar till brott.

– Hon har aldrig rekryterat någon att deltaga i stridigheter eller sympatiserat med det, säger hennes försvarare Mikael Westerlund till tidningen Expressen.

Har länge varit del av våldsbejakande miljö

Lina Ishaq var gift med en av de mest aktiva propagandisterna i Sverige för våldsbejakande islamism, Jiro Mehho. Han dödades i strid i Syrien 2013. Enligt polisens analytiker var den jihadistgrupp som han tillhörde sannolikt Jaysh al-Muhajireen wal-Ansar, en grupp som var en del av det som senare blev Islamiska staten.

I förundersökningen framgår att Lina Ishaq och hennes make under ett par decennier varit del av den svenska våldsbejakande islamistmiljön och bland annat umgåtts med Mohammed Moumous familj. Mohammed Moumou lämnade Sverige i mitten av 00-talet och blev 2006 uppsatt på FN:s terrorlista efter att ha uppnått en mycket hög position i terrorgruppen Islamiska staten i Irak. Moumou dödades 2008.

En del i utredningen handlar om att bevisa att Lina Ishaq kände till makens ideologiska övertygelse.

Jiro Mehho administrerade bland annat sajten islam-tawhid.se, där han samlade material från al-Qaida och andra terrorgrupper. Där fanns även ljudfiler med föreläsningar som han själv hållit, sannolikt i en mindre, radikal källarmoské i stadsdelen Andersberg i Halmstad.

Tillgång till ljudfil

I förundersökningen citeras från ett par sådana föreläsningar, men polis eller åklagare har inte haft tillgång till ljudfilerna. Istället citerar och refererar polisens analytiker till en rapport från Statens medieråd från 2013 om våldsbejakande och antidemokratiska budskap på nätet.

Doku har emellertid tillgång till hela ljudfilen från en av föreläsningarna, med titeln ”Bryr du dig verkligen om de”, och kan här visa hur det lät i verkligheten när Lina Ishaqs make Jiro Mehho uppviglade åhörarna att resa iväg för att strida eller skänka pengar till dem som strider. Han nämner bland annat situationen i Syrien. Året var 2012, och ännu så länge hade endast några få personer lämnat Sverige för att ansluta till jihadistgrupper i landet. Föreläsningen på 44 minuter ger en unik inblick i hur rekryteringen kunde gå till. Vi presenterar ett utdrag:

”Så som profeten Muhammed SAW sa i en hadith: om du inte intalar dig själv att gå ut i strid, om du inte intalar dig själv att hjälpa dem som går ut i strid, om du inte intalar dig själv att ta hand om dem som han lämnat bakom sig, om du inte gör något av detta vad finns du till för egentligen? Vad har du för nytta? Så säger profeten Muhammed SAW i klara ord att förvänta dig en katastrof innan du dör. Se fram emot en katastrof som du råkar ut för innan du dör! (…) Det är som jag sa, klart och tydligt, jag uppmanar alltid och först och främst mig själv av det jag sagt att vara ett bra exempel med det jag säger, är att vara den som är först i ledet, till att spendera fi sabilillah av allt jag kan och allt jag har, min tid, min rikedom, min familj, allting. (…) Ni som är troende, varför säger ni sådant som ni inte gör!?”

MAGNUS SANDELIN

Doku är helt beroende av donationer för att kunna bedriva sin granskande verksamhet. Hjälp oss genom att stödja oss ekonomiskt: swish: 1232570844, bankgiro: 5310-8924.