Utvisad från Norge – fortsätter verka från Sverige

2017 avslog Oslo tingrett Adnan Shalunis överklagan om utvisningsbeslutet av honom, något som även en annan domstol, Borgarting lagmannsrett, gjorde i början av året.

Mannen utgör enligt norska myndigheter en fara för landet

För två år sedan utvisade Norge en våldsbejakande islamist som landet ansåg vara en omedelbar säkerhetsrisk. Den 30-årige mannen, som är svensk medborgare, deporterades till Sverige. Härifrån har han så sent som i veckan fortsatt att verka för extrem islamism.

I Norge var 30-årige Adnan Shaluni, som gick under namnet ”Abu Arijon”, under en period en av talespersonerna för den norska extremistgruppen Profetens Ummah, en grupp som öppet stöttat terrororganisationen Islamiska staten.

Shaluni kom till Sverige från Kosovo som barn, är svensk medborgare men flyttade till Norge 2007. Enligt det norska public servicebolaget NRK sökte han 2014 upp den dåvarande talespersonen för Profetens Ummah, Ubaydullah Hussein. Adnan Shaluni blev snabbt en central person i gruppen, och när Ubaydullah Hussein sattes i fängelse 2016 för att ha rekryterat jihadister till IS var det Shaluni som förde gruppens talan i medier. I domen mot Ubaydullah Hussein framgår även att Shaluni fanns med i bilen när Hussein den 8 juni 2015 körde en ung man från Oslo till Landvetter flygplats för vidare färd till Syrien. Men på flygplatsen väntade svensk polis.

Enligt beslutet ansåg den norska staten att det fanns ”en omedelbar fara” för att Shaluni kan ”planlägga, bidra till och/eller begå terrorhandlingar i Norge”.

Shaluni åtalades aldrig för den händelsen, men den norska säkerhetstjänsten har länge haft honom på sin radar. Den 28 oktober 2016 beslutade det norska justitiedepartementet att utvisa honom med stöd av landets utlänningslag, som medger utvisning med hänsyn till allmän ordning och säkerhet. Enligt beslutet ansåg den norska staten att det fanns ”en omedelbar fara” för att Shaluni kan ”planlägga, bidra till och/eller begå terrorhandlingar i Norge”.

Adnan Shaluni fördes två dagar senare av norska myndigheter till Sverige, där han idag står skriven på en adress i en mellanstor stad. Shaluni, som tillbakavisar anklagelserna mot honom, har överklagat beslutet i Norge men förlorat mot den norska staten i två instanser. Senast i januari 2018 konstaterade Borgarting lagmansrett att det fanns fog för utvisningsbeslutet.

I Dokus egen researchbank finns exempel på att Adnan Shaluni tidigare även spridit IS-propaganda i den svenska radikalislamistiska miljön.

Norska medier har varit flitiga i sin rapportering om Adnan Shaluni. Enligt NRK pekade statens advokat under rättegången på tre huvudorsaker till bedömningen som ledde fram till utvisningsbeslutet: att Shaluni var en central person i organisationen Profetens Ummah, att han hade kontakt med en annan känd våldsbejakande islamist i Norge, Arfan Bhatti, och att han gett stöd till IS i sociala medier.

I Dokus egen researchbank finns exempel på att Adnan Shaluni tidigare även spridit IS-propaganda i den svenska radikalislamistiska miljön. 2014 la han ut en länk till en propagandafilm från IS i den svenska, slutna facebookgruppen Ummah Nyheter. Filmen visade den brutala avrättningen av den amerikanska journalisten James Foley, och Shaluni kommenterade länken med ”ALLAHU AKBAR! Amerikanska soldater tillfångatagna av IS!”

I veckan framkom även exempel på att Shaluni fortsätter att verka för extremism från Sverige, samt att det uppstått en splittring inom den norska salafi jihadmiljön. I ett pressmeddelande som Shaluni skickat till norsk press och även lagt upp på sin facebooksida går en grupp som kallar sig ”Ansar-ul-haqq” (Försvarare av sanningen) till angrepp mot den norska islamisten Arfan Bhatti som de kallar ”hycklare”. Skälet är att Bhatti i ett mål stämt den norska staten, något som enligt pressmeddelandet inte är förenligt med islam eftersom man då erkänner lagar som skapats av människor.

”Om avrättningen var islamiskt legitim, alltså enligt Allahs shariah, så kan jag som muslim inte fördöma det.”

Doku har haft mejlkontakt med Adnan Shaluni. Han skriver att bakom ”Ansar-ul-haqq” finns personer ur Arfan Bhattis tidigare umgängeskrets. Det är ingen organisation utan enbart ett namn som de samlades bakom för att ta avstånd från hans agerande.

När det gäller utvisningen av honom till Sverige tycker han att den är orättvis.

-PST (norska säkerhetspolisen, reds. anm.) hade en offensiv aktion att till varje pris splittra miljön. I mitt fall resulterade det i att jag blev utvisad. De tänkte väl ”varför ska vi norrmän slösa pengar på att följa/övervaka honom när stora söta svenska bror kan få ta på sig dom saftiga utgifterna för sin egen medborgare”, skriver han.

Han tillbakavisar också att han skulle ha hyllat IS.

– Då hade jag blivit dömd och fängslad i Norge.

När Doku frågar om delningen av IS-filmen med avrättningen av James Foley, svarar Adnan Shaluni att han inte minns det, men heller inte kan fördöma den.

– Om avrättningen var islamiskt legitim, alltså enligt Allahs shariah, så kan jag som muslim inte fördöma det.

På frågan om han har kontakt med muslimska grupper i Sverige svarar han:

– Finns det grupper i Sverige?

Efter att ha fått läsa artikeln vill Adnan Shaluni lägga till följande stycke:

”Vare sig jag svarar på dina frågor eller inte så kommer du publicera detta, men det är ingen mening med att köra denna skrämseltaktik för det splittrar det svenska samhället ännu mer. Vi muslimer är en del av det svenska samhället och ni högerextremister måste acceptera detta.”

MAGNUS SANDELIN

Doku är helt beroende av donationer för att kunna bedriva sin granskande verksamhet. Hjälp oss genom att stödja oss ekonomiskt: swish: 1232570844, bankgiro: 5310-8924.