Sjutton avvärjda terrorplaner i UK senaste året

Polis och säkerhetstjänst i Storbritannien har avvärjt sjutton attentatsplaner det senaste året, enligt en representant för den brittiska polisen.

Terrorhotnivån i Storbritannien är fortsatt mycket hög. Det senaste året har brittisk polis avvärjt sjutton attentatsplaner, enligt ny statistik. Nu uppmanar polisen allmänheten till vaksamhet under den kommande julhelgen.

Nyligen släppt statistik från den brittiska antiterrorpolisen visar på en fortsatt hög terroraktivitet i landet, även om siffrorna för antalet gripna gick ner något under det senaste året, jämfört med året innan. 317 personer greps för terrorrelaterade aktiviteter under året fram till dem 30 september, en minskning med 31 procent, vilket anses bero på det höga antalet gripna året innan då terrorattentat ägde rum i såväl London som Manchester.

Dean Haydon, nationell samordnare vid den brittiska antiterrorpolisen, säger i ett uttalande att det är fjärde året i rad som antalet gripna för terrorism överstiger 300 till antalet, och sedan mars 2017 har polisen i samarbete med brittisk underrättelsetjänst avvärjt sjutton planer på att genomföra terrorattentat i landet. Han uppmanar allmänheten till fortsatt vaksamhet under den kommande julhelgen.


Det pågår 700 terrorutredningar i Storbritannien som involverar runt 3000 personer, och det finns inga tecken på att den höga nivån är på väg att avta.

-Det här visar att vi den senaste tiden har sett en förändring i terroraktivitet, men också att vi möter detta med en ökad aktivitet från polis och underrättelsetjänst för att hålla allmänheten säker, säger Dean Haydon i ett pressmeddelande.

Haydon säger också att polisen i Storbritannien har cirka 700 pågående terrorutredningar som involverar runt 3000 personer, och tillägger att det finns inga tecken på att den här höga nivån är på väg att avta.

Enligt statistiken framgår också att antalet personer som sitter i fängelse i Storbritannien för terrorism är den högsta sedan statistiken började föras 2009. I september 2018 var 224 personer fängslade, en liten ökning från året innan. 80 procent av dem är kategoriserade som islamistiska extremister, 13 procent som högerextremister och resterande som övriga (inkluderande bland annat grupper kopplade till konflikten på Nordirland). Antalet interner med högerextrema åsikter har ökat tre år i rad enligt rapporten, det senaste året från 16 året innan till 28 i år.

Läs hela rapporten här.

MAGNUS SANDELIN

Doku är helt beroende av donationer för att kunna bedriva sin granskande verksamhet. Hjälp oss genom att stödja oss ekonomiskt: swish: 1232570844, bankgiro: 5310-8924.