Den svenske medborgare som gripits på Filippinerna för terrorism fanns redan på Säpos radar efter ett misslyckat försök att ansluta till IS i Syrien, kan Doku avslöja.
I måndags grep den filippinska militären den svenske medborgaren samt två kvinnor misstänkta för delaktighet i terrorism, vilket flera medier rapporterat om. Kvinnorna anklagas för ett bombattentat mot en marknad i Sultan Kudarat på ön Mindanao den sjunde september. Vid attentatet, som terrorgruppen Islamiska staten tog på sig, skadades åtta personer.
Den svenske mannen anklagas för delaktighet i ett bombattentat i augusti förra året i regionhuvudstaden Isulan. Enligt ett lokalt militärbefäl ska han tillhöra en IS-kopplad grupp i Sverige.
Vid tillslaget mot de tre fann militären ett automatvapen, ett hagelgevär, två pistoler, en hemmagjord bomb samt material för att tillverka ytterligare bomber. Dessutom fanns en IS-flagga på platsen.
Mannen ska höra till en kategori av hotaktörer som Säpo bedömer vara av särskilt intresse.
Den gripne mannen från Sverige är 33 år och skriven i en förort till Göteborg. Han är tidigare inte dömd för några grövre brott, men har fått strafförelägganden för olovlig körning och brukande av falsk urkund. Han har även flera obetalda skulder.
Enligt uppgift till Doku finns mannen sedan några år på Säkerhetspolisens radar efter ett misslyckat försök att ansluta till IS i Syrien. Han ska även höra till en kategori av hotaktörer som Säpo bedömer vara av särskilt intresse.
I Göteborg med omnejd finns flera personer som har gjort sådana misslyckade försök att resa till Syrien, och enligt terrorexperten Hans Brun så kan de utgöra en stor fara.
– Ibland är de ett större problem än de som reste iväg. De senare har visat vad de går för och har inget att bevisa när de kommer hem, men de som inte kom iväg utan misslyckades kan mycket väl ha ett större behov av att visa vad de går för, ett hävdelsebehov. Det är många inom polisen som är bekymrade över den kategorin, säger Hans Brun.
Säkerhetspolisen vill inte kommentera Dokus uppgifter om det enskilda fallet men skriver i ett mejlsvar att när det gäller gripna svenskar utomlands så är det inte en fråga för Säkerhetspolisen.
MAGNUS SANDELIN