Hatpredikanten som är en ”cheerleader” för jihad

Ahmad Musa Jibril, född i Michigan i USA, anses vara en av de hatpredikanter som haft störst påverkan på unga jihadister. Bild från Youtube.

Vad finns det för influencers i den svenska radikalislamistiska miljön? Vilka personer, i Sverige eller utomlands, inspirerar, radikaliserar och på andra sätt påverkar unga människor i Sverige till en extrem islamistisk ideologi? I fjärde delen i Dokus serie berättar vi om den amerikansk-arabiske hatpredikanten Ahmad Musa Jibril. När svenska våldsbejakande islamister ska uppge sina favoritpredikanter så hamnar han alltid högt upp på listan.

I en studie 2014 från brittiska ICSR, The international centre for study of radicalisation and political violence, framgår att den nu 46-årige Jibril var en av de allra populäraste predikanterna på sociala medier hos västerländska jihadister som stred i Syrien vid den tiden. De brittiska forskarna konstaterade att sextio procent av de studerade jihadisterna följde Jibrils twitterkonto, och hans fan page på Facebook hade över 145.000 följare.

Enligt forskarna så uppmanar inte Jibril uttryckligen till våld eller ”jihad”, men har istället fungerat som en ”cheerleader”, en person som med stor känslosamhet ger religiös legitimitet, stöd och inspiration för att till exempel åka till Syrien och slåss:

”When your brothers in Syria speak, everyone today needs to shut their mouth and listen, because they´re proving themselves to be real men…”, säger han till exempel under ett tal.

En svensk extremist som uttyckt beundran för Ahmad Musa Jibril är Michael Skråmo. En annan är IS-terroristen Abdi Fitah Ahmed från Borlänge, som sprängde sig själv till döds i ett attentat i Syrien 2016. Ytterligare ett exempel är IS-propagandisten Ibrahim Ly från Eskilstuna. Sheikh Ahmad Jibril, hans lektioner är guldgruva bror”, svarade han en person på Facebook som för några år sedan ville ha tips på föreläsare.

En av terroristerna vid London Bridge i juni 2017 hade radikaliserats efter att ha lyssnat på föreläsningar med Ahmad Musa Jibril.

Ahmad Musa Jibril, som även är väldigt stor på Youtube, har inte publicerat några större egna verk utan hans populäritet anses istället ha att göra med hans karisma, hans flytande engelska och föreläsningar om till exempel salafism eller situationen i Syrien. Han eldar också på föreställningen om en konspiration från väst mot såväl muslimer som islam.

Under 2015 införde USA under en period restriktioner för Jibrils användning av internet, i syfte att försvåra för honom att inspirera amerikaner att ansluta till jihadistgrupper i Syrien. Företrädare för olika amerikanska organ har varit splittrade i uppfattningen huruvida predikanter som Ahmed Musa Jibril, som paketerar sina budskap i ett religiöst bildspråk, strider mot amerikansk lag eller omfattas av landets yttrandefrihet.

Förra sommaren framkom det att en av terroristerna vid London Bridge den tredje juni förra året, då åtta oskyldiga personer dödades när terroristerna antingen körde över dem med en bil eller knivhögg dem, hade radikaliserats efter att ha lyssnat på föreläsningar med Ahmad Musa Jibril:

“He used to listen to a lot of Musa Jibril. I have heard some of this stuff and its very radical. I am surprised this stuff is still on YouTube and is easily accessible”, sa en före detta vän till terroristen till BBC.

Ahmad Musa Jibril har palestinskt ursprung men föddes i Dearborn i Michigan i USA 1972. Han tillbringade en del av sin barndom i Saudiarabien där han även studerade islam under ungdomen.

2004 dömdes han tillsammans med sin far i USA för bland annat bedrägerier och penningtvätt. Utredarna fann även fotografier där Ahmad som tonåring poserar som ”mujahedin”, samt fotografier där små barn leker med vad som verkade vara riktiga vapen.

2003 var Jibril portad från en del lokala moskéer på grund av sina extrema åsikter.

Utredningen konstaterade också att Ahmad Musa Jibril drev en sida på nätet med radikalt salafistmaterial i form av bland annat fanatiska antiamerikanska föreläsningar av militanta predikanter, och att han där uppmuntrade sina följare till att ”sprida islam med svärdet, att bedriva heligt krig och att hata och döda icke-muslimer”. I utredningen framkom det också att Jibril 1995 under ett annat namn hade faxat TV-bolaget CNN och hyllat ett terrorattentat i Saudiarabien där sex människor dödades och sextio skadades. Det fanns dock inga bevis för att han själv skulle ha varit inblandad i attentatet.

Omgivningen har dock vid flera tillfällen reagerat på Jibrils extremism. 2003 var han portad från en del lokala moskéer i sin hemstad Dearborn på grund av sina extrema åsikter. En av hans vänner från den tiden har berättat att Jibril bland annat gjorde hätska utfall mot shiamuslimer och judar:

”Jebril’s lectures turned into angry rants about western crimes against Muslims and he peppered his talk with invectives against Shi’a Muslims and called on God to turn Jewish children into orphans”, sa den tidigare vännen till en journalist.

MAGNUS SANDELIN

Läs tidigare delar i Dokus serie om salafistiska ”influencers”:

Anas Khalifa har spridit extremism i femton år
Den radikala salafisten i Halmstad
Al-Awlaki – terrorimanen som härskar på nätet